ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
Πώς εξασφαλίζεται η έρευνα όταν οι ερευνητές εργάζονται με επισφάλεια
Για τη συζήτηση που διοργανώνει σήμερα το παράρτημα Λέσβου του Σωαματείου Ερευνας στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση μιλήσαμε με την Αθηνά Αβαγιανού και τον Γιώργο Συκά
Γράφει η ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ Δημοσίευση 29/5/2025

Ανοιχτή εκδήλωση – συζήτηση διοργανώνει το Παράρτημα Λέσβου του Πανελλαδικού Σωματείου Εργαζομένων στην Έρευνα και την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση (ΣΕΡΕΤΕ) σήμερα Πέμπτη 29 Μαΐου στις 12:00 το μεσημέρι, στην Αίθουσα Γ. του Τμήματος Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου, στο πλαίσιο της πανελλαδικής απεργίας στον χώρο της έρευνας.
Με αφορμή την επικείμενη εκδήλωση, οι Αθηνά Αβαγιανού και Γιώργος Συκάς, μέλη του ΣΕΡΕΤΕ και εργαζόμενοι στον ερευνητικό χώρο, παραχώρησαν συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό του «Ν» στους 99 στα FM, αναδεικνύοντας κρίσιμα ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στην έρευνα και την τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Όπως ανέφεραν, εργάζονται στο Εργαστήριο Οικονομικής Γεωγραφίας και Γεωγραφίας της Εργασίας στο Τμήμα Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, συνεχίζοντας την ερευνητική τους δραστηριότητα, όμως «δεν βρισκόμαστε εδώ γι' αυτό», όπως σημείωσε με νόημα ο Γιώργος Συκάς. «Είμαστε εδώ για την εκδήλωση, που πραγματοποιείται στο πλαίσιο της πανελλαδικής απεργίας, ώστε να συζητήσουμε συλλογικά τα προβλήματα στον χώρο της έρευνας».
«Η συλλογική σύμβαση είναι βασικό μας αίτημα»
Ο κ. Συκάς τόνισε τη σημασία της ίδρυσης του τοπικού παραρτήματος ΣΕΡΕΤΕ Λέσβου: «Το σωματείο είναι ο μοναδικός τρόπος για να διεκδικήσουμε συλλογικά καλύτερες συνθήκες εργασίας και αμοιβές. Αύριο είναι η πρώτη μέρα επαναλαμβανόμενης απεργίας στον χώρο της έρευνας και θέλουμε να συζητήσουμε ανοιχτά τα προβλήματά μας με τον κόσμο, να τα καταγράψουμε και να έρθουμε σε επικοινωνία με τους αρμόδιους». Όπως υπογράμμισε, «η συλλογική σύμβαση εργασίας αποτελεί ένα από τα βασικά μας αιτήματα, καθώς κυριαρχούν επισφαλείς μορφές απασχόλησης, όπως οι συμβάσεις έργου».
Επιπλέον, επισήμανε ότι «το Πανεπιστήμιο δεν είναι απλώς ένας χώρος αξιολόγησης, αλλά ένα περιβάλλον που παράγει πολιτισμό, έρευνα, συμμετοχή και γνώση». Αναφέρθηκε και στο ζήτημα της κρατικής υποχρηματοδότησης, σημειώνοντας πως «η μείωση της δημόσιας χρηματοδότησης στην έρευνα υπονομεύει το ίδιο το έργο των ερευνητών και των πανεπιστημίων».
«Είμαστε εργαζόμενοι, όχι χομπίστες»
Από την πλευρά της, η Αθηνά Αβαγιανού ανέδειξε το καθεστώς συνεχούς επισφάλειας που βιώνουν οι εργαζόμενοι στον χώρο της έρευνας. «Το βασικό πρόβλημα είναι ότι δεν αναγνωριζόμαστε ως εργαζόμενοι – πολλές φορές μας αντιμετωπίζουν σαν φοιτητές ή ότι κάνουμε το… χόμπι μας. Είμαστε εργαζόμενοι, με όλες τις υποχρεώσεις αλλά χωρίς τα δικαιώματα», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Η κα Αβαγιανού ανέλυσε πως η επισφάλεια βασίζεται σε δύο πυλώνες: «Αφενός, στις σχέσεις εργασίας, που κατά κύριο λόγο συνάπτονται με τη μορφή συμβάσεων έργου – το γνωστό “μπλοκάκι” – και αφετέρου στις μακρές περιόδους άμισθης εργασίας κατά τη συγγραφή προτάσεων για εξεύρεση χρηματοδότησης». Όπως εξήγησε, οι εργαζόμενοι δαπανούν σημαντικό χρόνο για να υποβάλουν προτάσεις που πιθανόν να χρηματοδοτηθούν, χωρίς καμία οικονομική κάλυψη γι’ αυτή τη δουλειά.
«Έτσι, έχουμε μειωμένα δικαιώματα, δεν προβλέπεται κανονική άδεια, ούτε γονεϊκή – ούτε καν ωράριο».
Κάλεσμα συμμετοχής στην εκδήλωση
Η ανοιχτή εκδήλωση της Πέμπτης στο Τμήμα Περιβάλλοντος στοχεύει να φέρει στο προσκήνιο όλα τα παραπάνω προβλήματα και να ενισχύσει τη συλλογική διεκδίκηση ενός καλύτερου πλαισίου εργασίας. «Είναι ευκαιρία για τους ερευνητές, αλλά και για φοιτητές και μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας, να ανταλλάξουν εμπειρίες και να διεκδικήσουν ένα μέλλον με λιγότερη ανασφάλεια και περισσότερη αναγνώριση», καταλήγουν οι δύο ερευνητές.
Η συμμετοχή είναι ανοιχτή για κάθε ενδιαφερόμενο.