Διαγενεακή συνάντηση στο Γυμνάσιο Μούδρου
Οι μαθητές οι ωφελούμενοι του Κέντρου Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΚΗΦΗ) του Δήμου Λήμνου συναντήθηκαν στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος «Φύσει ήρωες» του Υπουργείου Πολιτισμού
Από το NEWSROOM Δημοσίευση 27/5/2025

Μια ξεχωριστή διαγενεακή εμπειρία έζησαν τη Δευτέρα 26 Μαΐου οι μαθητές του Γυμνασίου Μούδρου και οι ωφελούμενοι του Κέντρου Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΚΗΦΗ) του Δήμου Λήμνου, στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος «Φύσει ήρωες» του Υπουργείου Πολιτισμού.
Η δράση υλοποιείται από το Μεσογειακό Ινστιτούτο για τη Φύση και τον Άνθρωπο (MedINA), με συντονιστές τη θεατρολόγο Μιράντα Βατικιώτη και τον λαογράφο Ραφαήλ Γιαννέλλη, και βασίζεται σε τρεις θεματικούς άξονες: φύση και περιβάλλον, διαγενεακότητα και συμπερίληψη, δημιουργική γραφή και λογοτεχνία.
Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Γυμνάσιο Μούδρου, μαθητές και ηλικιωμένοι συνεργάστηκαν δημιουργικά: οι μαθητές, ως «μικροί εθνογράφοι», πήραν συνεντεύξεις από τους μεγαλύτερους, συλλέγοντας πολύτιμες αφηγήσεις για παλιές συνήθειες, επαγγέλματα, τρόφιμα, φυτά και ζώα που σήμερα έχουν εκλείψει. Οι μαρτυρίες αυτές διασταυρώθηκαν και εμπλουτίστηκαν μέσα από διαδικτυακές συναντήσεις με ειδικούς, αποκτώντας και επιστημονική διάσταση.
Η εμπειρία κορυφώθηκε με ένα εργαστήρι δημιουργικής γραφής, κατά το οποίο οι μαθητές δημιούργησαν φανταστικούς ήρωες εμπνευσμένους από τις αφηγήσεις — όπως ο «κ. Βαμβάκης» ή ο «Τέρης ο λαγός». Τα παιδιά παρουσίασαν τα αφηγήματά τους στους ωφελούμενους, οι οποίοι συμμετείχαν με ενθουσιασμό σε ερωτήσεις και συζήτηση.
Στην επίσκεψη στο σχολείο παρευρέθηκε και η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Λήμνου, Ιωάννα-Ελπίδα Διαματάρη, συνοδεύοντας την ομάδα του ΚΗΦΗ.
Ο Δήμος Λήμνου ευχαρίστησε θερμά το Ινστιτούτο MedINA, τους συντονιστές του προγράμματος, καθώς και τη Διευθύντρια του Γυμνασίου Μούδρου, Θεοδώρα Λυμπέρη, για την ουσιαστική συμβολή τους στην επιτυχία της δράσης, τονίζοντας την ιδιαίτερη σημασία τέτοιων πρωτοβουλιών που ενώνουν γενιές και δίνουν χώρο στη συλλογική μνήμη, τη γνώση και τη δημιουργικότητα.