Το «G» της μνήμης φωτίζει τη Μυτιλήνη
Το κεντρικό κτίριο της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου φωταγωγήθηκε με το γράμμα «G» – Συμβολισμός, συγκίνηση και σεβασμός για τις 353.000 ψυχές του Ποντιακού Ελληνισμού
Από το NEWSROOM Δημοσίευση 24/5/2025

Με έναν λιτό αλλά βαθιά φορτισμένο συμβολισμό, η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου τίμησε τη μνήμη της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, φωταγωγώντας το κεντρικό κτίριό της με το γράμμα G – το διεθνές σύμβολο της λέξης Genocide. Η τελετή πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου, 24 Μαΐου 2025, στις 20:00, σε συνεργασία με την Ένωση Ποντίων και Φίλων Ποντίων Μυτιλήνης.
Η ημέρα μνήμης, που έχει καθιερωθεί επίσημα από τη Βουλή των Ελλήνων από το 1994, υπενθυμίζει τη φρίκη της εξόντωσης 353.000 Ελλήνων του Πόντου κατά την περίοδο 1914-1923. Το γράμμα G, που χρησιμοποιείται ως συμβολισμός από το 2019 —έτος που σηματοδότησε τα 100 χρόνια από τα γεγονότα— αποτυπώνει με καθολικότητα την ανάγκη διατήρησης της ιστορικής μνήμης και της διεθνούς αναγνώρισης της γενοκτονίας.
Η φωταγώγηση του κτιρίου ήταν μια ηχηρή υπενθύμιση ότι το χρέος της συλλογικής μνήμης παραμένει ζωντανό. Στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων στη Μυτιλήνη, ο Περιφερειάρχης Κώστας Μουτζούρης δήλωσε χαρακτηριστικά:«Είμαστε εδώ σήμερα για να τιμήσουμε τις κατελάχιστον 350.000 ψυχές συνελλήνων μας, συμπατριωτών μας, οι οποίοι χάθηκαν στη γενοκτονία που συνέβη στον Πόντο. Τους θυμούμαστε, τους ευγνωμονούμε. Θα είμαστε εδώ συνέχεια για να θυμόμαστε τι συνέβη. Η ιστορία δεν παραγράφεται, όσο κι αν έχουμε αναπτύξει σχέσεις με τη γη των Αχώρα – η ιστορία είναι ιστορία».
Αποδεχόμενος πρόταση της Ένωσης Ποντίων, ο κ. Μουτζούρης ενέκρινε τη φωταγώγηση του κτηρίου της Περιφέρειας με το γράμμα G, σύμβολο της λέξης Genocide, δηλαδή Γενοκτονία. Το σύμβολο, που επιμελήθηκε αφιλοκερδώς ο Βασίλης Ανδριώτης, αποτελείται από ανθρώπινες φιγούρες σε πορεία – μια σαφή αναφορά στις πορείες θανάτου που υπέστησαν οι Πόντιοι.
Όπως εξήγησε εκπρόσωπος της Ένωσης Ποντίων Λέσβου, το γράμμα G περιλαμβάνει σύμβολα που συνοψίζουν την πολιτιστική και ιστορική ταυτότητα του Ποντιακού Ελληνισμού:
- Ιωνικός κίονας, για την αρχαία πολιτισμική ρίζα.
- Το Φροντιστήριο της Τραπεζούντας, σύμβολο της παιδείας.
- Η Παναγία Σουμελά, ένδειξη βαθιάς θρησκευτικής πίστης.
- Ο αετός του Πόντου, που εμφανίστηκε για πρώτη φορά σε αρχαίο νόμισμα της Σινώπης.
- Η ποντιακή λύρα, ως ζωντανό μουσικό αποτύπωμα.
- Ο αμάραντος, το αθάνατο φυτό, ως μεταφορά της αδούλωτης πολιτισμικής μνήμης των Ποντίων.
«Αν και έχασαν την πατρίδα τους, οι Πόντιοι δεν έχασαν ποτέ την ταυτότητα και τον πολιτισμό τους. Τον κράτησαν ζωντανό, όπως τον αμάραντο», υπογράμμισε συγκινημένος ο εκπρόσωπος της Ένωσης.
Η πρωτοβουλία της φωταγώγησης αποτελεί όχι μόνο φόρο τιμής αλλά και πράξη ιστορικής διεκδίκησης για τη διεθνή αναγνώριση της Ποντιακής Γενοκτονίας, με τη Λέσβο να στέκεται σταθερά στο πλευρό της μνήμης και της αλήθειας.