Το «Κυκλικό Βαλιτσάκι» έφτασε στη Λέσβο
Με βιωματικές δράσεις σε Άγρα και Κάτω Τρίτος, το πρωτότυπο εκπαιδευτικό εργαλείο της incommon φέρνει την κυκλική οικονομία στην τάξη και την τοπική κοινωνία
Από το NEWSROOM Δημοσίευση 22/5/2025

Με αποσκευές γεμάτες δημιουργία, φαντασία και περιβαλλοντική ευαισθησία έφτασε για πρώτη φορά στη Λέσβο το «Κυκλικό Βαλιτσάκι», ένα πρωτοποριακό εκπαιδευτικό εργαλείο που ταξιδεύει σε σχολεία όλης της Ελλάδας για να μυήσει μικρούς και μεγάλους στη λογική της κυκλικής οικονομίας. Πρώτοι σταθμοί στο νησί, το Δημοτικό Σχολείο Άγρας και το Δημοτικό Κάτω Τρίτους, όπου οι μαθητές και οι δασκάλες τους υποδέχτηκαν με ενθουσιασμό το πολύχρωμο αυτό «εργαστήριο γνώσης».
Η πρωτοβουλία ανήκει στην περιβαλλοντική οργάνωση incommon, η οποία σχεδίασε το βαλιτσάκι ως μια κινητή «πλατφόρμα βιωματικής μάθησης». Μέσα του κρύβονται εκπαιδευτικές δράσεις και υλικά γύρω από τέσσερις βασικούς πυλώνες: τροφή, νερό, υλικά και προϊόντα, κλιματική κρίση. Όλα με στόχο τη μετάδοση μιας νέας, κυκλικής αντίληψης για το πώς χρησιμοποιούμε και επαναχρησιμοποιούμε τους πόρους του πλανήτη.
Όπως εξηγεί η Βάνια Παπαδοπούλου, συντονίστρια του προγράμματος στην incommon.«Το Κυκλικό Βαλιτσάκι ήρθε για να μείνει. Είναι ένα εργαλείο που φέρνει στα παιδιά απαντήσεις σε καθημερινά ερωτήματα για το πώς να ζούμε με σεβασμό προς το περιβάλλον. Από το πώς να ξαναδώσουμε ζωή σε ένα παλιό αντικείμενο, μέχρι το πώς να εξοικονομήσουμε νερό με δημιουργικότητα».
Οι δασκάλες Τάνια Ρεμπατσιού και Άννυ Κοντοπούλου από τα σχολεία που το παρέλαβαν, δήλωσαν συγκινημένες από την ανταπόκριση των μαθητών και τόνισαν πως πολλές από τις δράσεις που περιλαμβάνει το βαλιτσάκι έχουν ήδη ενταχθεί στην καθημερινή εκπαιδευτική διαδικασία. Ένα παλιό ηχειάκι γίνεται καινούργιο, ένα βιβλίο συνταγών συμβάλλει στην αποφυγή σπατάλης τροφίμων, ένα ηλιακό πάνελ διδάσκει καθαρές μορφές ενέργειας, ενώ ένας «κάβουρας» στη βρύση μειώνει τη σπατάλη νερού. Και όλα αυτά, με αφετηρία το σχολείο αλλά προορισμό ολόκληρη την τοπική κοινωνία.
Το βαλιτσάκι δεν περιορίζεται μόνο στη σχολική αίθουσα. Στοχεύει σε ευρύτερες αλλαγές συμπεριφοράς, κινητοποιώντας οικογένειες, γειτονιές, τοπικούς συλλόγους και τη δημοτική αρχή προς μια καθημερινότητα με λιγότερα απόβλητα, μεγαλύτερη υπευθυνότητα και έμπρακτη αγάπη για το περιβάλλον.
Το Κυκλικό Βαλιτσάκι έχει ήδη ταξιδέψει σε απομακρυσμένα σχολεία σε νησιά και ηπειρωτικές περιοχές όπως η Χίος, η Ρόδος, η Άρτα, η Πάτμος και η Αλόννησος, ενισχύοντας την εκπαιδευτική ισότητα και την πρόσβαση σε καινοτόμες πρακτικές μάθησης.
Και όπως όλα δείχνουν, στη Λέσβο δεν θα είναι το τελευταίο του ταξίδι. Γιατί όταν τα παιδιά εμπνέονται να φροντίζουν τον κόσμο τους, τότε η αλλαγή έχει ήδη ξεκινήσει.
Περισσότερες πληροφορίες για το έργο: incommon.gr/project/kykliko-valitsaki-me-ekpaideftikes-drastiriotites