Η «Νέα Δυναμική» ζητά στρατηγική αξιοποίηση των αρδευτικών προγραμμάτων
Με επιστολή προς τον Περιφερειάρχη Κώστα Μουτζούρη, η παράταξη εισηγείται την άμεση προώθηση ώριμων έργων σε Λέσβο, Λήμνο, Χίο και Σάμο, επισημαίνοντας τον κίνδυνο λειψυδρίας και την ανάγκη στήριξης του πρωτογενούς τομέα
Από το NEWSROOM Δημοσίευση 22/5/2025

Με σαφές μήνυμα προς τη διοίκηση της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, η περιφερειακή παράταξη «Νέα Δυναμική» απέστειλε την Πέμπτη 22 Μαΐου επιστολή στον Περιφερειάρχη Κώστα Μουτζούρη, ζητώντας την άμεση ενεργοποίηση και αξιοποίηση του νέου προγράμματος του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για αρδευτικά έργα, ύψους 600 εκατ. ευρώ.
Στην επιστολή καταγράφονται αναλυτικά ώριμα έργα για κάθε νησί του Βορείου Αιγαίου –μελέτες που είτε υπάρχουν από το παρελθόν είτε χρειάζονται επικαιροποίηση– με στόχο την αντιμετώπιση της ολοένα αυξανόμενης λειψυδρίας αλλά και τη στήριξη της αγροτικής παραγωγής.
Προτάσεις ανά νησί
Η «Νέα Δυναμική» εισηγείται συγκεκριμένες παρεμβάσεις:
- Στη Λήμνο, προτεραιότητα δίνεται στην κατασκευή φραγμάτων και λιμνοδεξαμενών σε περιοχές όπως Κάσπακας, Ατσική, Μούδρος, Κατάλακος και Κορνός. Οι περισσότερες μελέτες ανάγονται στο πρώην Υπουργείο Γεωργίας και μπορούν να επικαιροποιηθούν.
- Στη Λέσβο, ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην αναζωογόνηση του έργου του φράγματος Πολιχνίτου, το οποίο παραμένει ημιτελές επί δεκαετίες, αλλά και στην κατασκευή της λιμνοδεξαμενής Βασιλικών, με στόχο την άρδευση χιλιάδων στρεμμάτων. Προτείνονται επίσης επεμβάσεις σε υπάρχουσες υποδομές και χρήση νερού από βιολογικούς καθαρισμούς.
- Στη Χίο, η παράταξη υπενθυμίζει την εικοσαετή εκκρεμότητα στο φράγμα «Κόρης Γεφύρι» και ζητά επιτάχυνση των διαδικασιών, ενώ προτείνει επίσης έργα σε Βροντάδο, Θυμιανά, Αρμόλια και Κάμπο Χίου.
- Στη Σάμο, προτείνονται έργα αξιοποίησης φυσικών πηγών και χειμάρρων (Μάνα, Καρύτσα, Αμφίλυσος) αλλά και χρήση ανακυκλωμένου νερού για άρδευση στον κάμπο της Χώρας και του Ηραίου.
Η επιστολή αναγνωρίζει το σοβαρό πρόβλημα λειψυδρίας που ήδη βιώνουν τα νησιά και προτρέπει την Περιφέρεια να κινηθεί συντονισμένα, με τη συνδρομή των Δήμων, των Τεχνικών Υπηρεσιών και της Διεύθυνσης Υδάτων Βορείου Αιγαίου της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.Παράλληλα, υπενθυμίζεται η ύπαρξη εγκεκριμένου Στρατηγικού Σχεδίου κατά της λειψυδρίας και ξηρασίας από το 2018, το οποίο βρίσκεται στη διάθεση των αρμοδίων και δεν χρειάζεται επανεκκίνηση ή νέο σχεδιασμό.Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στην εξαγγελία του Περιφερειάρχη για διάθεση 60 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας για έργα ύδρευσης και άρδευσης. Η παράταξη τονίζει ότι για να αξιοποιηθούν ουσιαστικά αυτά τα κονδύλια, είναι απαραίτητη η συνεργασία με τους Δήμους, οι οποίοι γνωρίζουν τις ανάγκες και έχουν την ευθύνη υλοποίησης των έργων.Τέλος, προτείνεται η συστηματική παρακολούθηση της ποιότητας των υδάτων με τη συνεργασία του Μικροβιολογικού Εργαστηρίου της Περιφερειακής Εταιρείας Ανάπτυξης Βορείου Αιγαίου, το οποίο έχει ήδη καταθέσει σχετική πρόταση.