× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Τίμησαν τους Αγίους με πίστη και ευλάβεια

Πανηγυρικός Εσπερινός στο παρεκκλήσι των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στη Μυτιλήνη – Πιστοί κάθε ηλικίας συμμετείχαν με κατάνυξη

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 20/5/2025

Τίμησαν τους Αγίους με πίστη και ευλάβεια
' χρόνος ανάγνωσης

Με τη συμμετοχή πλήθους πιστών τελέστηκε στις 6 το απόγευμα της Τρίτης ο Πανηγυρικός Εσπερινός στο παρεκκλήσι των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, στο πάρκο Καραπαναγιώτη της Μυτιλήνης. Σε ατμόσφαιρα κατάνυξης και συγκίνησης, κάτοικοι της πόλης και επισκέπτες τίμησαν τους Αγίους Ισαποστόλους, σε έναν χώρο που δεν αποτελεί απλώς σημείο λατρείας αλλά και ιστορικής συνέχειας για την τοπική κοινωνία.

Ανήμερα της εορτής, την Τετάρτη 21 Μαΐου, στις 7 το πρωί, αναμένεται να τελεστεί η Θεία Λειτουργία με τη συμμετοχή πιστών, ολοκληρώνοντας έτσι τις λατρευτικές εκδηλώσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το παρεκκλήσι φέρει βαθιές ρίζες στην ιστορία της πόλης. Ο πρωτοπρεσβύτερος του Ιερού Ναού Αγίου Θεράποντα, πατήρ Αθανάσιος Γιουσμάς, μας μεταφέρει πολύτιμες πληροφορίες για την πορεία του ναΐσκου.

«Το αρχικό παρεκκλήσι βρισκόταν περίπου 100 μέτρα μακριά από τη σημερινή του θέση, εντός του γηπέδου του τότε εθνικού γυμναστηρίου. Είχε ανεγερθεί γύρω στα 1850 από τα αδέλφια Κωνσταντίνο και Φωκίωνα Αποστόλου, συγγενείς του Μητροπολίτη Καλλινίκου Κυπαρίσση, κτίτορα και του Ναού του Αγίου Θεράποντα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Με την έναρξη των εργασιών για τη διαμόρφωση του νέου γηπέδου της πόλης, το παλαιό παρεκκλήσι κατεδαφίστηκε και στη θέση του ανεγέρθηκε νέο, στη συμβολή των οδών Καβέτσου και Καραπαναγιώτου. Η ανοικοδόμηση ξεκίνησε το 1955 με πρωτοβουλία του τότε Μητροπολίτη Μυτιλήνης Ιακώβου (από Δυρραχίου), και ολοκληρώθηκε τέσσερα χρόνια αργότερα, επί Μητροπολίτου Ιακώβου από Σισανίου και Σιατίστης, ο οποίος και τέλεσε τα εγκαίνια.

«Πρόσφατα, το παρεκκλήσι ανακαινίστηκε εκ βάθρων επί των ημερών μου», αναφέρει ο π. Αθανάσιος. «Σήμερα αποτελεί ένα μικρό κόσμημα της πόλης μας, σύμβολο πίστης αλλά και ζωντανής ιστορίας».

Η εορτή των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, με τις πλούσιες λατρευτικές εκδηλώσεις, υπερβαίνει τη θρησκευτική της διάσταση, υπενθυμίζοντας σε κάθε κάτοικο της Μυτιλήνης τη διαχρονική σημασία των ταπεινών αυτών ναών. Παρεκκλήσια σαν κι αυτό δεν είναι μόνο τόποι προσευχής, αλλά φορείς μνήμης, πολιτισμού και συλλογικής ταυτότητας.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ως 151 εκατ. ευρώ στο Βόρειο Αιγαίο από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων

Εγκρίθηκε από το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Περιφερειακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης
Ως 151 εκατ. ευρώ στο Βόρειο Αιγαίο από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Πρώτος στο Βόρειο Αιγαίο ο Δήμος Μυτιλήνης με εγκεκριμένο προϋπολογισμό για το 2026

Ο Παναγιώτης Χριστόφας ευχαριστεί υπηρεσίες και συνεργάτες για τη συλλογική προσπάθεια σε δύσκολες οικονομικές συνθήκες
Πρώτος στο Βόρειο Αιγαίο ο Δήμος Μυτιλήνης με εγκεκριμένο προϋπολογισμό για το 2026
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Σήφης Βαλυράκης, μέσα από τα μάτια του Νίκου Σηφουνάκη

Ο πρώην Υπουργος μίλησε στην εκδήλωση μνήμης για τον Σήφη Βαλυράκη πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 23 Ιανουαρίου στό κτήριο της Ε.Σ.Η.Ε.Α με την ευκαιρία των πέντε χρόνων, από την δολοφονία του.
Ο Σήφης Βαλυράκης, μέσα από τα μάτια του Νίκου Σηφουνάκη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανοιχτή εκδήλωση ΚΚΕ ‑ ΚΝΕ στη Λέσβο

Την Τρίτη 27 Ιανουαρίου στο κτίριο Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου με ομιλητή τον Βασίλη Πύρρο, μέλος του Γραφείου του Κεντρικού Συμβουλίου της ΚΝΕ
Ανοιχτή εκδήλωση ΚΚΕ ‑ ΚΝΕ στη Λέσβο
ΜΟΥΣΙΚΗ

Ορχήστρα νέων ετοιμάζει ο Δήμος Μυτιλήνης

Η πρώτη συνάντηση με τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή του Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο, 7 Φεβρουαρίου, στις 11:00 το πρωί, στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης.
Ορχήστρα νέων ετοιμάζει ο Δήμος Μυτιλήνης
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Δήλωση Μουτζούρη για τον δάσκαλο Παναγιώτη Παρασκευαΐδη

Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης αναφέρθηκε στο ήθος και στον χαρακτήρα του εκλιπόντα
Δήλωση Μουτζούρη για τον δάσκαλο Παναγιώτη Παρασκευαΐδη
ΔΡΑΣΕΙΣ

Βασιλόπιτα για τους Παφλιώτες της Αθηνας

Ο Σύλλογος πραγματοποιεί εκδήλωση την Κυριακή 1 Φεβρουαρίου στο ξενοδοχείο Royal Olympic Hotel στις 11 το πρωί
Βασιλόπιτα για τους Παφλιώτες της Αθηνας
ΑΤΖΕΝΤΑ

Ερχεται η γιορτή των υγροτόπων στην Αλυκή Καλλονής

Συνεργασία Ομίλου Πειραιώς και Κέντρου Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Ευεργέτουλα
Ερχεται η γιορτή των υγροτόπων στην Αλυκή Καλλονής
ΔΡΑΣΕΙΣ

Σε εορταστικό κλίμα η πίτα του «Σάτυρου» στην Αγιάσο

Το αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων θα ανακοινωθεί μετά το άνοιγμα του Τριωδίου
Σε εορταστικό κλίμα η πίτα του «Σάτυρου» στην Αγιάσο
ΑΤΖΕΝΤΑ

Την πρωτοχρονιάτικη πίτα της κόβει η ΑΔΕΛ

Την Κυριακή 1 Φεβρουαρίου στη Μυτιλήνη
Την πρωτοχρονιάτικη πίτα της κόβει η ΑΔΕΛ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ψήφισμα τιμής και μνήμης για τον Παναγιώτη Παρασκευαΐδη

Από τον Δήμο Δυτικής Λέσβου και την Κοινότητα Μανταμάδου
Ψήφισμα τιμής και μνήμης για τον Παναγιώτη Παρασκευαΐδη
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Έφυγε από τη ζωή ο δάσκαλος Παναγιώτης Παρασκευαΐδης

Ένας σπουδαίος παιδαγωγός και πνευματικός άνθρωπος που άφησε ανεξίτηλο αποτύπωμα στον τόπο
Έφυγε από τη ζωή ο δάσκαλος Παναγιώτης Παρασκευαΐδης