Τίμησαν τους Αγίους με πίστη και ευλάβεια
Πανηγυρικός Εσπερινός στο παρεκκλήσι των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στη Μυτιλήνη – Πιστοί κάθε ηλικίας συμμετείχαν με κατάνυξη
Από το NEWSROOM Δημοσίευση 20/5/2025

Με τη συμμετοχή πλήθους πιστών τελέστηκε στις 6 το απόγευμα της Τρίτης ο Πανηγυρικός Εσπερινός στο παρεκκλήσι των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, στο πάρκο Καραπαναγιώτη της Μυτιλήνης. Σε ατμόσφαιρα κατάνυξης και συγκίνησης, κάτοικοι της πόλης και επισκέπτες τίμησαν τους Αγίους Ισαποστόλους, σε έναν χώρο που δεν αποτελεί απλώς σημείο λατρείας αλλά και ιστορικής συνέχειας για την τοπική κοινωνία.
Ανήμερα της εορτής, την Τετάρτη 21 Μαΐου, στις 7 το πρωί, αναμένεται να τελεστεί η Θεία Λειτουργία με τη συμμετοχή πιστών, ολοκληρώνοντας έτσι τις λατρευτικές εκδηλώσεις.
Το παρεκκλήσι φέρει βαθιές ρίζες στην ιστορία της πόλης. Ο πρωτοπρεσβύτερος του Ιερού Ναού Αγίου Θεράποντα, πατήρ Αθανάσιος Γιουσμάς, μας μεταφέρει πολύτιμες πληροφορίες για την πορεία του ναΐσκου.
«Το αρχικό παρεκκλήσι βρισκόταν περίπου 100 μέτρα μακριά από τη σημερινή του θέση, εντός του γηπέδου του τότε εθνικού γυμναστηρίου. Είχε ανεγερθεί γύρω στα 1850 από τα αδέλφια Κωνσταντίνο και Φωκίωνα Αποστόλου, συγγενείς του Μητροπολίτη Καλλινίκου Κυπαρίσση, κτίτορα και του Ναού του Αγίου Θεράποντα».
Με την έναρξη των εργασιών για τη διαμόρφωση του νέου γηπέδου της πόλης, το παλαιό παρεκκλήσι κατεδαφίστηκε και στη θέση του ανεγέρθηκε νέο, στη συμβολή των οδών Καβέτσου και Καραπαναγιώτου. Η ανοικοδόμηση ξεκίνησε το 1955 με πρωτοβουλία του τότε Μητροπολίτη Μυτιλήνης Ιακώβου (από Δυρραχίου), και ολοκληρώθηκε τέσσερα χρόνια αργότερα, επί Μητροπολίτου Ιακώβου από Σισανίου και Σιατίστης, ο οποίος και τέλεσε τα εγκαίνια.
«Πρόσφατα, το παρεκκλήσι ανακαινίστηκε εκ βάθρων επί των ημερών μου», αναφέρει ο π. Αθανάσιος. «Σήμερα αποτελεί ένα μικρό κόσμημα της πόλης μας, σύμβολο πίστης αλλά και ζωντανής ιστορίας».
Η εορτή των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, με τις πλούσιες λατρευτικές εκδηλώσεις, υπερβαίνει τη θρησκευτική της διάσταση, υπενθυμίζοντας σε κάθε κάτοικο της Μυτιλήνης τη διαχρονική σημασία των ταπεινών αυτών ναών. Παρεκκλήσια σαν κι αυτό δεν είναι μόνο τόποι προσευχής, αλλά φορείς μνήμης, πολιτισμού και συλλογικής ταυτότητας.