ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
Ανάπλαση Επάνω Σκάλας, νέες παιδικές χαρές και δημαρχείο στο κέντρο της Μυτιλήνης
Ο Δήμαρχος Μυτιλήνης Παναγιώτης Χριστόφας μιλά για τις προκλήσεις τα νέα και συνεχιζόμενα έργα στον Δήμο. Μεταξύ άλλων προχωρά το κολυμβητήριο και ετοιμάζεται ανάπλαση στο παλιό κτίριο του λιμανιού.
Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ Δημοσίευση 21/5/2025

Διανύοντας τον δεύτερο χρόνο της θητείας του ο Δήμαρχος Μυτιλήνης Παναγιώτης Χριστόφας σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ΝΗΣΙ 99 fm αναφέρθηκε αναλυτικά στα μικρά και μεγάλα έργα που είναι σε εξέλιξη καθώς και στον σχεδιασμό που υπάρχει για νέες ενέργειες και δράσεις στο ΕΣΠΑ. Όπως τόνισε η καθημερινότητα της Δημοτικής Αρχής είναι γεμάτη προκλήσεις αφού συνεχώς προκύπτουν νέα ζητήματα που αφορούν τόσο στη βελτίωση της καθημερινότητας των δημοτών όσο και στην ανάπτυξη του τόπου μας. Στόχος μας, είναι τόνισε, ένας βιώσιμος τόπος, πόλη και χωριά που οι πολίτες ζούνε, εργάζονται και κινούνται με άνεση.
Μεγάλα έργα στο πλαίσιο του ΒΑΑ
Αρχικά ο Δήμαρχος αναφέρθηκε στα έργα που χρηματοδοτούνται από το Πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΒΑΑ) της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου από το νέο ΕΣΠΑ, υπογραμμίζοντας τη διαρκή συνεργασία με την Περιφέρεια για την ένταξη και την υλοποίηση μελετών και παρεμβάσεων. Η ανάπλαση της περιοχής της Επάνω Σκάλας και του Πάρκου Αγίου Ευδόκιμου αποτελεί τη σημαντικότερη παρέμβαση: με βάση την ολοκλήρωση της σχετικής μελέτης, ο Δήμος επεκτείνει τη ζώνη ανάπλασης από το Γενί Τζαμί έως το Βαλιδέ Τζαμί, με παιδικές χαρές, χώρους αναψυχής και επιστροφή στην πρόσβαση στα αρχαιολογικά μνημεία. Παράλληλα, έργα όπως η πλατεία Άη Γιάννη του Αρμένη και η αποκατάσταση των λιθόστρωτων οδών Βερναρδάκη και Βυζαντίου αναμένεται να ολοκληρωθούν το επόμενο διάστημα, βελτιώνοντας την εικόνα και τη λειτουργικότητα του Ιστορικού Κέντρου.
Αναπλάσεις πρασίνου και δασικών χώρων
Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην ανάπλαση του Άλσους Τσαμάκια, με τη δασοτεχνική μελέτη ήδη ολοκληρωμένη και τον σχεδιασμό των περιπατητικών διαδρομών και των περιοχών φύτευσης. Μάλιστα, ο Δήμαρχος επισήμανε πως θα κοπούν ορισμένα δέντρα και θα γίνουν νέες φυτεύσεις, ενώ ενσωματώνεται στην παρέμβαση η πλατεία στο Κιόσκι και η περιπατητική διαδρομή προς το Κάστρο. Η δουλειά της Διεύθυνσης Δασών Λέσβου κρίθηκε απαραίτητη για την ορθή εκτέλεση ενός έργου που συνδυάζει αναψυχή με προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.
Ποδηλατόδρομος – Πεζόδρομος στον δρόμο του αεροδρομίου
Ένα έργο που βρίσκεται σε φάση ωρίμανσης είναι ο πολυαναμενόμενος ποδηλατόδρομος – πεζόδρομος στην περιοχή του αεροδρομίου, με πρώτη φάση έως τη Βαριά. Μελετητές από τις προηγούμενες δημοτικές αρχές είχαν ξεκινήσει την ωρίμανσή του, αλλά ως γνωστόν η έγκριση των Περιβαλλοντικών όρων από τη μία και στη συνέχεια η νομιμοποίηση του δρόμου καθυστέρησαν την ολοκλήρωση των μελετών. Ο κ. Χριστόφας εκτίμησε ότι οι μελέτες θα ολοκληρωθούν εντός Ιουνίου και οι απαιτούμενες αδειοδοτήσεις είναι σε εξέλιξη, ώστε το έργο να δημοπρατηθεί το 2026 ή το 2027. Όπως τόνισε πρόκειται για ένα έργο που απαιτεί αρκετό χρόνο και βαριές αδειοδοτήσεις οι οποίες αφορούν τον αιγιαλό και την παραλία. Παράλληλα στην ίδια περιοχή θα γίνει προσπάθεια δημιουργίας μικρών παραλιών φιλόξενων προς τους κολυμβητές.
Δημοπρατήσεις και χρονοδιαγράμματα
Ο Δήμαρχος αναφέρθηκε στις καθυστερήσεις που προκαλεί η γραφειοκρατία και η πολυεπίπεδη αδειοδοτική διαδικασία. Συγκεκριμένα, επισήμανε ότι έργα άνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ χρειάζονται κατά μέσο όρο πέντε έως έξι μήνες από τη δημοσίευση του διαγωνισμού έως τη σύναψη της σύμβασης, στις καλύτερες των περιπτώσεων χωρίς ενστάσεις. Ως παράδειγμα ανέφερε την πρόσφατη δημοπράτηση του Αναγνωστηρίου της Αγιάσου, με χρηματοδότηση από το Ταμείο Αλληλεγγύης, όπου αναμένεται ανάδοχος έως τον Σεπτέμβριο.
Ανάπλαση προκυμαίας και διαχείριση ημιτελών έργων
Στο ζήτημα της Προκυμαίας, ο κ. Χριστόφας τόνισε τη σημασία να προχωρήσει και να ολοκληρωθεί σωστά το συγκεκριμένο έργο, παρά τα προβλήματα που κληρονομήθηκαν. Μετά τη νομική διαμάχη με τον εργολάβο και την αρνητική απόφαση του Συμβουλίου Δημόσιων Έργων, δρομολογούνται συζητήσεις με τις δημοτικές παρατάξεις και τις υπηρεσίες για την επόμενη φάση. Η χρηματοδότηση είναι εξασφαλισμένη έως το 2027, ωστόσο απαιτείται λεπτομερής χρονοπρογραμματισμός και υπομονή. Όπως σημείωσε ο Δήμαρχος Μυτιλήνης το θετικό είναι ότι έχει ολοκληρωθεί το παραλιακό μέτωπο, και δεν έχουμε ανοιχτά κομμάτια και λαμαρίνες. Σε κάθε περίπτωση πάντως σημείωσε θα γίνουν σημαντικές ανακοινώσεις το επόμενο διάστημα για την εξέλιξή του.
Νέο κολυμβητήριο και παλιές εγκαταστάσεις
Μετά από υπογραφή της σύμβασης, το νέο κολυμβητήριο αναμένεται να παραδοθεί μέχρι τον Μάιο του 2027, ενώ ήδη γίνονται τοπογραφικές αποτυπώσεις και προετοιμασίες για την εγκατάσταση μηχανημάτων. Ταυτόχρονα, ξεκινά η μελέτη ενίσχυσης και εξωτερικής ανάπλασης του παλιού κολυμβητηρίου στο λιμάνι της Μυτιλήνης, ώστε να διατηρηθεί το κτίριο και να αποκτήσει χρήση αθλητισμού αλλά και πολιτιστικών εκδηλώσεων. Όπως τόνισε ο Π. Χριστόφας σε πρώτη φάση αυτό που έχει σημασία είναι η να διασωθεί και να επισκευασθεί και στη συνέχεια εφόσον υπάρξει πράσινο φως για το μάστερ πλαν του λιμανιού να προχωρήσει και η εσωτερική ανάπλασή του.
Παιδικές χαρές: επισκευές και βανδαλισμοί
Ένα μόνιμο θέμα στο Δήμο είναι η κατάσταση των παιδικών χαρών. Ο κ. Χριστόφας ανέφερε ότι έχουν ολοκληρωθεί μελέτες για δέκα νέες παιδικές χαρές σε διάφορες περιοχές (Γέρα, Θερμή, Ευεργέτουλας κ.λπ.), με συνολικό προϋπολογισμό περίπου 180.000 ευρώ, ενώ τρέχουν και επισκευές υφιστάμενων χώρων όπου παρατηρούνται φθορές λόγω βανδαλισμών. Ο Δήμος εξετάζει την τοποθέτηση φύλαξης σε επιλεγμένες κεντρικές παιδικές χαρές, σε συνεργασία με την αστυνομία, προκειμένου να προστατευτεί η δημόσια περιουσία. Εντύπωση προκαλεί πάντως το γεγονός ότι η παιδική χαρά του Πάρκου Αγίας Ειρήνης αν και πολύ πρόσφατα ανακαινίσθηκε και τοποθετήθηκε νέο δάπεδο, λίγο μετά το 2020, εντούτοις ο Δήμαρχος σημείωσε ότι το έργο θα γίνει από την αρχή με τοποθέτηση δαπέδου και παιχνιδιών. Το έργο θα κοστίσει περίπου 200.000 ευρώ. Πρόσθεσε μάλιστα ότι το ζήτημα των βανδαλισμών είναι πολύ σοβαρό με δεδομένο ότι δαπανώνται μεγάλα ποσά για τις επισκευές τα οποία θα μπορούσαν να δοθούν για άλλα σημαντικά έργα και παρεμβάσεις στην πόλη και στα χωριά.
Χωριά και αγροτική οδοποιία
Ο Δήμαρχος τόνισε τη σπουδαιότητα της αγροτικής οδοποιίας, όχι μόνο για την εξυπηρέτηση των γεωργικών δραστηριοτήτων αλλά και για την ανάπτυξη αγροτουριστικών διαδρομών που οδηγούν σε παραλίες και γραφικά οικιστικά σύνολα. Πέντε μελέτες έχουν υποβληθεί στο πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης, με προϋπολογισμό τριών εκατομμυρίων ευρώ ανά δημοτική ενότητα, και αναμένεται αξιολόγηση μέσα στο καλοκαίρι. Παράλληλα, ολοκληρώνονται τα έργα σύνδεσης των οικισμών της Γέρας με παραλίες, που συνδυάζουν αγροτικό δίκτυο και τουριστική πρόσβαση.
Τουριστική στρατηγική και επόμενα βήματα
Αναφερόμενος στο ζήτημα της Τουριστικής ανάπτυξης και προβολής του Δήμου Μυτιλήνης ο Παναγιώτης Χριστόφας αναγνώρισε ότι ο Δήμος Μυτιλήνης δεν είναι παραδοσιακός τουριστικός προορισμός, όπως η Δυτική Λέσβος, ωστόσο επενδύει στην καθαριότητα, την αισθητική και τη στήριξη της προβολής όλων των Δημοτικών Ενοτήτων ακόμη και εκείνων που δεν είναι αμιγώς τουριστικές. Με τη δημιουργία ειδικής αντιδημαρχίας Τουρισμού, ο Δήμος δρομολογεί δράσεις προβολής και συνεργασιών, επιδιώκοντας βιώσιμη ανάπτυξη που θα ωφελήσει κατοίκους και επισκέπτες.
Προσλήψεις και ελλείψεις προσωπικού
Το μόνιμο πρόβλημα ωστόσο στον Δήμο Μυτιλήνης όπως και στους περισσότερους Δήμους της χώρας παραμένει η έλλειψη προσωπικού. Όπως τόνισε ο Παναγιώτης Χριστόφας το επόμενο διάστημα αναμένεται η πρόσληψη 18 μόνιμων υπαλλήλων για την καθαριότητα καθώς και πέντε δημοτικούς αστυνόμους. Πέρυσι εξάλλου ολοκληρώθηκε η πρόσληψη μέσω ΑΣΕΠ τεσσάρων υπαλλήλων ΠΕ Διοικητικού Οικονομικού και μίας μόνο μηχανικού. Όπως τόνισε ο κ. Χριστόφας ελάχιστοι μηχανικοί επιθυμούν να εργαστούν στους δήμους με δεδομένο ότι αυτή η περίοδος είναι ιδιαίτερα παραγωγική για τον κλάδο κι έτσι ο δημόσιος τομέας δεν αποτελεί πρώτη επιλογή. «Θα προσπαθήσουμε να πάρουμε κάποιους μηχανικούς για την πολεοδομία με διετή σύμβαση μέσα από ένα πρόγραμμα του Υπουργείου, όμως δεν είμαι σίγουρος ότι θα υπάρξει ενδιαφέρον».
Η έλλειψη νερού και τα έργα υποδομής
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Δήμαρχος Μυτιλήνης στο πρόβλημα της έλλειψης νερού που φαίνεται ότι θα απασχολήσει ιδιαίτερα τους δύο δήμους και τη ΔΕΥΑΛ το καλοκαίρι. Όπως τόνισε, ήδη δρομολογούνται κάποια έργα από την Δημοτική Επιχείρηση που θα φέρουν σημαντικά αποτελέσματα ενώ τόνισε πως είναι σημαντικό με την στήριξη των Δήμων και της Περιφέρειας να γίνουν υποδομές που θα στηρίξουν την ύδρευση και την αποχέτευση τα επόμενο χρόνια. «Τα έργα αυτά τόνισε πρέπει να γίνουν από την ΔΕΥΑ η οποία έχει και την τεχνογνωσία και την εμπειρία να σχεδιάσει και να υλοποιήσει σημαντικές δράσεις».
Δημαρχείο, σχολεία και ανάπλαση κτιρίων σε πρώτο πλάνο
Ο Παναγιώτης Χριστόφας δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στα έργα που αφορούν στην ενεργειακή αναβάθμιση των σχολείων καθώς και στην κατασκευή του νέου δημαρχείου της Μυτιλήνης αλλά και της ανάπλασης των κτιρίων της Παλιάς Πυροσβεστικής, του Δημαρχείου Πλωμαρίου και του Αρχοντικού Κατσάνη.
Όπως τόνισε το ζήτημα της σχολικής στέγης παραμένει ψηλά στις προτεραιότητες της Δημοτικής Αρχής και είναι ιδιαίτερα σημαντικό να υπάρξει στήριξη στο επίπεδο αυτό και από την πολιτεία. «Αν για παράδειγμα στον προσεισμικό έλεγχο που γίνεται, κάποια σχολεία κριθεί ότι απαιτείται να επισκευασθούν θα πρέπει το Υπουργείο να εξασφαλίσει τους ανάλογους πόρους. Είναι κατανοητό ότι εμείς δεν μπορούμε να επισκευάσουμε όλα τα κτίρια. Είναι διαφορετικό πράγμα η επισκευή της στατικότητας του κτιρίου και διαφορετικό η ενεργειακή αναβάθμιση.
Σε ότι αφορά το νέο δημαρχείο, τόνισε ότι τον Ιούνιο θα βγει στον αέρα ο διαγωνισμός για τη μελέτη και κατασκευή του, πρόσθεσε ωστόσο ότι το κτίριο δεν θα καλύψει συνολικά τις ανάγκες του Δήμου ωστόσο είναι σημαντικό να προχωρήσει καθώς αποτελεί στόχο και όνειρο πολλών δημοτικών αρχών.