ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
Ο Λούσιας του Νίκου Χουλιαρά στον μπερντέ ενός σύγχρονου θεάτρου
Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του «Ν» στους 99 στα fm, η Ρηνιώ Κυριαζή ανέδειξε με συγκίνηση και στοχασμό το πολυεπίπεδο εγχείρημα που σκηνοθετεί και ερμηνεύει σήμερα στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης
Γράφει η ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ Δημοσίευση 21/5/2025

Στη Μυτιλήνη βρίσκεται η σκηνοθέτις και ηθοποιός Ρηνιώ Κυριαζή, για την παράσταση «Στη σκιά του Λούσια», βασισμένη στο μυθιστόρημα «Ο Λούσιας» του Νίκου Χουλιαρά που ανεβαίνει σήμερα, Τετάρτη στις 8.30 το βράδυ στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης. Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του «Ν» στους 99 στα fm, η Ρηνιώ Κυριαζή ανέδειξε με συγκίνηση και στοχασμό το πολυεπίπεδο εγχείρημα που σκηνοθετεί και ερμηνεύει, δίνοντας ζωή σε έναν από τους πιο εμβληματικούς λογοτεχνικούς ήρωες της μεταπολεμικής Ελλάδας.
«Ο Λούσιας», ο τρελός της πόλης των Ιωαννίνων, γίνεται η αφορμή για έναν βαθύ στοχασμό πάνω στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια, τη μοναξιά, την ανάγκη για αποδοχή και τη βία της καθημερινότητας. Η παράσταση αντλεί τη δύναμή της από τον λόγο του ίδιου του Χουλιαρά, μετατρέποντάς τον σε έναν θεατρικό μονόλογο υψηλής έντασης και ευαισθησίας, με τη βοήθεια του σύγχρονου θεάτρου σκιών και της καλλιτεχνικής ομάδας που τη στηρίζει.
Συνεργάτης-κλειδί σε αυτή την προσπάθεια είναι ο Άθως Δανέλλης, που εμψυχώνει τις φιγούρες των ηρώων με τρόπο μαγευτικό, εμπνευσμένο από την εικαστική γλώσσα του ίδιου του Χουλιαρά. Ο μπερντές, όπως σημειώνει η σκηνοθέτις, λειτουργεί εδώ ως καθρέφτης –όπως και η λίμνη Παμβώτιδα στο βιβλίο– αντανακλώντας την παραμορφωμένη πραγματικότητα και την εσωτερική ζωή του Λούσια.
Η σκηνοθετική σύλληψη της Κυριαζή αξιοποιεί τη ζωγραφική του Χουλιαρά, τα ηχητικά τοπία του Νίκου Βελιώτη, τους φωτισμούς της Στέβης Κουτσοθανάση και τα σκηνικά των Σοφίας Χουλιαρά και Ναταλίας Μαντά, για να φτιάξει ένα παράξενο σύμπαν θεάτρου σκιών – έναν κόσμο σπαρακτικό και χιουμοριστικό, βαθιά ανθρώπινο.
Η παράσταση παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το Μάιο του 2024 στο Θέατρο Θησείον και ταξιδεύει πλέον σε επιλεγμένους προορισμούς. Η Ρηνιώ Κυριαζή επισκέφθηκε ξανά τη Μυτιλήνη, έναν τόπο με τον οποίο τη συνδέει συναισθηματικά η οικογενειακή της καταγωγή και προηγούμενα καλλιτεχνικά της έργα, όπως η παράσταση για τη Σαπφώ.
Στη συνέντευξή της, η Κυριαζή δεν περιορίστηκε μόνο στο έργο του Χουλιαρά, αλλά αναφέρθηκε και στο προσωπικό της θεατρικό έργο «Μα», που εστιάζει στην αναπηρία και την εναλλακτική επικοινωνία μέσω της λέξης «μα», από έναν μη λεκτικό αυτιστικό ήρωα. Η ίδια μίλησε με ένταση για τις δομές, την κοινωνική αδικία και την ανάγκη συμπερίληψης, τονίζοντας ότι: «όλοι είμαστε διαφορετικοί, όλοι έχουμε τις ρωγμές μας, και αυτές είναι ο πλούτος μας».
Με λόγο που συνδυάζει την πολιτική ευαισθησία με την καλλιτεχνική οξυδέρκεια, η Ρηνιώ Κυριαζή υπενθυμίζει ότι το θέατρο μπορεί και οφείλει να μιλά για την κοινωνία, την περιθωριοποίηση, την ελπίδα. Όπως είπε χαρακτηριστικά: «Όταν δίνεις φως, ο κόσμος το βλέπει».