ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
Πυροσβεστική, αυτοδιοίκηση και εθελοντές, έτοιμοι για τη μάχη του καλοκαιριού
Ο Διοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Βορείου Αιγαίου, Αρχιπύραρχος Αλέξανδρος Κουβακάς μιλά για τη νέα αντιπυρική περίοδο στα νησιά μας, ενώ απευθύνει έκκληση στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί
Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ Δημοσίευση 21/5/2025

Στην ανάγκη αυξημένης εγρήγορσης ενόψει της αντιπυρικής περιόδου, η οποία ξεκίνησε επίσημα την 1η Μαΐου, αναφέρθηκε σε συνέντευξή του στον ΝΗΣΙ 99 FM ο Περιφερειακός Διοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Βορείου Αιγαίου, Αρχιπύραρχος Αλέξανδρος Κουβακάς. Όπως επεσήμανε, τα νησιά της περιφέρειας –με πλούσια βλάστηση, εκτεταμένα δασικά οικοσυστήματα και ανεπτυγμένες καλλιέργειες– αποτελούν περιοχές υψηλού κινδύνου για εκδήλωση και εξάπλωση πυρκαγιών, ενώ η κλιματική αλλαγή επιδεινώνει διαρκώς την κατάσταση.
Ο κ. Κουβακάς, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα στη Λέσβο τον Ιανουάριο, υπογράμμισε ότι έχει ήδη επισκεφθεί τη Χίο, την Ικαρία και τη Σάμο, προκειμένου να αποκτήσει σαφή εικόνα για τις ιδιαιτερότητες κάθε νησιού. Όπως τόνισε, ο κυριότερος κίνδυνος είναι οι ζώνες μίξης αστικού και δασικού ιστού, αφού σε πολλές περιπτώσεις κατοικίες βρίσκονται μέσα σε δάση και ελαιώνες. Παράλληλα, ανέφερε πως οι πυρκαγιές πλέον εξελίσσονται με μεγαλύτερη ταχύτητα λόγω της ανόδου της θερμοκρασίας, των χαμηλών ποσοστών υγρασίας και των ισχυρών ανέμων που καταγράφονται τα τελευταία χρόνια – φαινόμενα που αποδίδονται στην κλιματική αλλαγή.
Η φετινή αντιπυρική περίοδος, σύμφωνα με τον ίδιο, έχει ξεκινήσει ομαλά, χωρίς σοβαρά περιστατικά μέχρι στιγμής. Ωστόσο, έχουν ήδη γίνει οι απαραίτητες προπαρασκευαστικές ενέργειες, όπως έλεγχοι σε δεξαμενές, δασικούς δρόμους και υδροληψίες, ώστε να διασφαλιστεί η επιχειρησιακή ετοιμότητα. Στον επιχειρησιακό σχεδιασμό περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, περιπολίες, πυροφυλάκια και συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς της πολιτικής προστασίας, από την αυτοδιοίκηση και τις ένοπλες δυνάμεις μέχρι την αστυνομία, το λιμενικό και –πρωτίστως– τους εθελοντές.
Ο Αρχιπύραρχος στάθηκε ιδιαίτερα στην προσφορά των εθελοντών, τους οποίους χαρακτήρισε «υπέροχους ανθρώπους» που γνωρίζουν άριστα τον τόπο και βρίσκονται διαρκώς στην πρώτη γραμμή. «Ξέρουν κάθε δέντρο, κάθε κορφή, κάθε βουνό, κάθε δάσος», σημείωσε χαρακτηριστικά, ενώ ανέφερε πως υπάρχει διαρκής συνεργασία και κοινή παρουσία σε επιχειρήσεις με όλες τις υπηρεσίες και τους τοπικούς φορείς.
Σε περίπτωση εκδήλωσης πυρκαγιάς κοντά σε οικισμό, προβλέπεται η ενεργοποίηση οργανωμένων σχεδίων προληπτικής απομάκρυνσης πληθυσμού μέσω του 112, τα οποία επικαιροποιούνται κάθε χρόνο. Παράλληλα, γίνονται ασκήσεις – τόσο επί χάρτου όσο και στο πεδίο– για τη βελτίωση του συντονισμού όλων των εμπλεκόμενων.
Ο κ. Κουβακάς τόνισε ότι σημαντικό ρόλο στην πρόληψη έχουν και οι ίδιοι οι πολίτες, οι οποίοι πρέπει να αποφεύγουν ενέργειες που μπορεί να προκαλέσουν φωτιά, να συμβουλεύονται την Πυροσβεστική Υπηρεσία πριν προχωρήσουν σε καθαρισμούς και να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικοί με μηχανήματα όπως φρέζες και τροχοί. Υπενθύμισε δε ότι ισχύει αυστηρό νομοθετικό πλαίσιο, με πρόστιμα που φτάνουν έως και τις 58.000 ευρώ για πρόκληση πυρκαγιάς από αμέλεια, ενώ μπορεί να υπάρξει και ποινική δίωξη.
Τέλος, ανακοινώθηκε ότι τα εναέρια μέσα αναμένονται εντός του Ιουνίου, με το ελικόπτερο για τη Λέσβο να τοποθετείται το δεύτερο δεκαήμερο του μήνα. Η παρουσία τους θεωρείται καθοριστική για την άμεση καταστολή των πυρκαγιών, ιδίως σε δύσβατες περιοχές με περιορισμένη οδική πρόσβαση.
Ο Περιφερειακός Διοικητής έκλεισε τη συνέντευξη με την ευχή «να έχουμε μια αντιπυρική περίοδο χωρίς ενάρξεις και χωρίς συμβάντα», υπενθυμίζοντας ότι η προστασία της ανθρώπινης ζωής είναι η ύψιστη προτεραιότητα.