× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Εξέταση των ειδικών μαθημάτων των Πανελλαδικών σε τοπικό επίπεδο

Ερώτηση της βουλευτή Λέσβου του ΚΚΕ Μαρίας Κομνηνάκα και ακόμα έξι βουλευτών του Κόμματος προς την Υπουργό Παιδείας

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 26/5/2020

Εξέταση των ειδικών μαθημάτων των Πανελλαδικών σε τοπικό επίπεδο

Ερώτηση για τις συνθήκες εξέτασης των μαθητών της περιφέρειας που συμμετέχουν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις για τα ειδικά μαθήματα κατέθεσε στη Βουλή προς την υπουργό Παιδείας η βουλευτής Λέσβου του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα και ακόμα έξι βουλευτές του Κόμματος. Συγκεκριμένα στην ερώτηση τους οι Μανώλης Συντυχάκης, Γιάννης Δελής, Νίκος Καραθανασόπουλος, Μαρία Κομνηνάκα, Γιώργος Λαμπρούλης, Γιώργος Μαρίνος και Νίκος Παπαναστάσης αναφέρουν τα εξής:

«Κρίσιμο και εξαιρετικά επείγον ζήτημα που αφορά τους υποψήφιους της περιφέρειας που συμμετέχουν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις και τις οικογένειές τους είναι ότι υποχρεώνονται, στις περισσότερες περιπτώσεις, να μεταβούν στην Αθήνα ή τη Θεσσαλονίκη για να εξεταστούν σε ειδικά μαθήματα (Ελεύθερο και Γραμμικό Σχέδιο, ξένες γλώσσες και τέσσερα μουσικά μαθήματα).

Η πρακτική αυτή του Υπουργείου Παιδείας συνιστά άδικη και άνιση μεταχείριση των μαθητών της περιφέρειας, οι οποίοι υφίστανται την ταλαιπωρία ενός πολυήμερου ταξιδιού, πράγμα που επιτείνει το άγχος και την εξωτερική πίεση που δέχονται και επιδεινώνει τις συνθήκες εξέτασής τους. Ακόμη, αποτρέπει ένα μεγάλο αριθμό μαθητών, ιδιαίτερα τους οικονομικά ασθενέστερους και τους μαθητές των απομακρυσμένων περιοχών, να συμμετάσχουν στις εξετάσεις των ειδικών μαθημάτων, περιορίζοντας έτσι την επιλογή σπουδών και επαγγέλματος.

Ειδικότερα στις σημερινές δύσκολες συνθήκες, λόγω της πανδημίας, τα παραπάνω προβλήματα οξύνονται, ενώ γίνεται φανερό ότι το θεσμικό αυτό πλαίσιο πλέον γίνεται επισφαλές για την ίδια την υγεία των μαθητών και των οικογενειών τους που ζουν στην περιφέρεια και θα αναγκαστούν να ταξιδέψουν στα δυο μεγάλα αστικά κέντρα. Πιο συγκεκριμένα οι υποψήφιοι από την περιφέρεια υποχρεώνονται σε μετακίνηση με μέσα μαζικής μεταφοράς (πλοία, αεροπλάνα, τρένα, λεωφορεία κλπ.), διαμονή σε ξενοδοχεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού, καθώς και σε επαφή με μαθητές και καθηγητές από όλη τη χώρα. Οι καταστάσεις αυτές ενδεχομένως να θέσουν σε κίνδυνο τόσο τους μαθητές όσο και τις οικογένειές τους. Επιπλέον η συγκέντρωση των μαθητών και των συνοδών τους από όλη τη χώρα σε δύο αστικά κέντρα και σε κοινά εξεταστικά κέντρα και η επάνοδος μετά από κάποιες μέρες στους τόπους καταγωγής τους ενδεχομένως να αποτελεί ευρύτερο κίνδυνο για τη δημόσια υγεία.

Συνάμα, οι οικογένειες των μαθητών επιβαρύνονται οικονομικά με το κόστος ενός πολυήμερου ταξιδιού των μαθητών και των συνοδών τους, με δεδομένη και την οικονομική εξαθλίωση των λαϊκών οικογενειών. Η επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης των οικογενειών λόγω της κρίσης, καθιστά σε πολλές περιπτώσεις το κόστος της μετακίνησης των μαθητών δυσβάσταχτο για τον οικογενειακό προϋπολογισμό.

Για τους μαθητές της Κρήτης, για παράδειγμα, το κόστος ενός ταξιδιού τουλάχιστον 4 ημερών προκειμένου να εξεταστούν στην Αθήνα, είναι της ίδιας τάξης μεγέθους με τα βοηθήματα που δίνονται στους γονείς για να καλύψουν το σύνολο των εξόδων επιβίωσης λόγω της απώλειας εισοδήματος από την πανδημία και ενδεχομένως να υπερβαίνει το μηνιαίο εισόδημα πολλών οικογενειών.

Επισημαίνουμε ότι οι μαθητές που μετακινούνται για την εξέταση των ειδικών μαθημάτων εξαιρούνται από την οικονομική ενίσχυση των 350 ευρώ που δίδεται στους μαθητές που συμμετέχουν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις σε εξεταστικά κέντρα μακριά από τον τόπο μόνιμης κατοικίας τους (ΚΥΑ Φ.151/89670/A5/29-5-2017, ΦΕΚ 1918 τ.Β΄/01-06-2017).

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία του προηγούμενου έτους (2019), τα μαθήματα του Ελεύθερου και του Γραμμικού Σχεδίου εξετάστηκαν σε είκοσι διαφορετικά εξεταστικά κέντρα διάσπαρτα στην Αττική και την περιοχή της Θεσσαλονίκης. Σε εννέα εξεταστικά κέντρα, τέσσερα στην Αττική και πέντε στη Θεσσαλονίκη εξετάστηκαν αποκλειστικά μαθητές της περιφέρειας.

Τα παραπάνω συν το ότι η εξέταση του Γραμμικού και του Ελεύθερου σχεδίου γίνεται σε τυπικές σχολικές αίθουσες, αφού δεν απαιτείται τα εξεταστικά κέντρα να διαθέτουν κανένα ειδικό εξοπλισμό, επιβεβαιώνουν ότι δεν συντρέχει κανένας λόγος που να δικαιολογεί τη σύσταση των εξεταστικών κέντρων στην Αττική και την περιοχή της Θεσσαλονίκης για την εξέταση μαθητών της περιφέρειας. Ταυτόχρονα, αποδεικνύουν αφενός την ανάγκη εξέτασης και του Ελεύθερου και του Γραμμικού Σχεδίου σε τοπικό επίπεδο, λόγω του μεγάλου αριθμού των υποψηφίων που προέρχονται από την επαρχία, καθώς και τη δυνατότητα παράλληλης εξέτασης των μαθημάτων αυτών σε πολλά και απομακρυσμένα μεταξύ τους εξεταστικά κέντρα.

Μια παραπάνω δυσκολία για τους μαθητές από την επαρχία είναι και η υποχρεωτική μεταφορά όλων των οργάνων και υλικών που θα χρειαστούν με μέσα μαζικής μεταφοράς, πλοία, λεωφορεία, τρένα κλπ., με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος απώλειας, φθοράς ή καταστροφής τους.

Με βάση τα παραπάνω ερωτάται η κ. υπουργός, τι μέτρα θα πάρει ώστε:

• Να βάλει τέλος στην άνιση και ειδικά για φέτος επικίνδυνη για τους μαθητές και τις οικογένειές τους συγκεκριμένη πρακτική και να προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες για να οργανωθεί η εξέταση των ειδικών μαθημάτων σε τοπικό επίπεδο.

• Να ληφθούν αντίστοιχα μέτρα για τη συμμετοχή των μαθητών της περιφέρειας στις εξετάσεις εισαγωγής στα ΤΕΦΑΑ και στις Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές, στις Σχολές της Πυροσβεστικής Ακαδημίας, του Λιμενικού Σώματος, όπου εμφανίζονται αντίστοιχα τα προβλήματα και οι δυσκολίες για τους υποψηφίους της περιφέρειας».

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΔΡΑΣΕΙΣ

«Η ποδηλασία στο νησί έχει τεράστια δυναμική»

Ο Μάριος Λουτραγώτης μίλησε Στο Νησί 99FM για τον 3ο Ποδηλατικό Μαραθώνιο Γέρας, που θα διεξαχθεί το σαββατοκύριακο, στη μνήμη του Παναγιώτη Κυμούρη και του Γιώργου Καμάτσου
ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΠΑΠΑΝΤΩΝΗΣ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ευχαριστίες για την ομαλή διεξαγωγή των Πανελλαδικών Εξετάσεων

Από την Περιφερειακή Διευθύντρια Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Β. Αιγαίου, Μαρία Παπαδανιήλ
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

«Να αποσυρθεί τώρα το νομοσχέδιο‑έκτρωμα»

Πικετοφορία από την Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Λέσβου ενάντια στην απαγόρευση των διαδηλώσεων
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ
ΔΡΑΣΕΙΣ

Επαναλειτουργούν κοινωνικό φαρμακείο και κοινωνικό παντοπωλείο

Πράσινο φως για τις δομές στήριξης της Λέσβου
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Έρχονται πρόστιμα για τις πυρκαγιές

Διατάξεις για τις παραβάσεις στην πυροπροστασία
ΔΡΑΣΕΙΣ

Νέο λουκ στις παραλίες της Δυτικής Λέσβου

Η αρμόδια αντιδημαρχία σήκωσε μανίκια με εθελοντές, δημότες και τοπικούς συλλόγους!
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Συνελήφθη με 31 χάπια ναρκωτικών

Κατασχέθηκαν στη Μόρια
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Καλλιεργούσε κάνναβη σπίτι του

Συνελήφθη στην Αγιάσο
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Στο μεγάλο θαλάσσιο πείραμα ο Δήμος Δυτικής Λέσβου

Εντοπισμός πλαστικών απορριμμάτων από δορυφόρο
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

«Η απαγόρευση των διαδηλώσεων δεν θα περάσει»

Σε παλλεσβιακό ξεσηκωμό υπεράσπισης της δημοκρατίας καλεί το Εργατικό Κέντρο με συλλαλητήριο την Πέμπτη 9 Ιουλίου