Το Erasmus+ έφερε την Ευρώπη στο Γενικό Λύκειο Μανταμάδου
Από τις 12 έως τις 16 Μαΐου, το σχολείο φιλοξένησε μαθητές και εκπαιδευτικούς από το Λύκειο της Θηρουάνης της Γαλλίας, στο πλαίσιο ανταποδοτικής επίσκεψης, καθώς οι Έλληνες μαθητές είχαν ήδη ταξιδέψει στη Γαλλία τον περασμένο Απρίλιο
Από το NEWSROOM Δημοσίευση 19/5/2025

Μια ξεχωριστή εβδομάδα γεμάτη δράσεις, γνώση και πολιτιστική ανταλλαγή έζησαν μαθητές και καθηγητές του Γενικού Λυκείου Μανταμάδου, που συμμετέχουν στο πρόγραμμα Erasmus+ με θέμα «Δημοκρατία και Εκπαίδευση στην Ψηφιακή Εποχή». Από τις 12 έως τις 16 Μαΐου, το σχολείο φιλοξένησε μαθητές και εκπαιδευτικούς από το Λύκειο της Θηρουάνης της Γαλλίας, στο πλαίσιο ανταποδοτικής επίσκεψης, καθώς οι Έλληνες μαθητές είχαν ήδη ταξιδέψει στη Γαλλία τον περασμένο Απρίλιο.
Ημερήσιες δράσεις με επίκεντρο τη δημοκρατία και την τεχνολογία
Η πρώτη ημέρα ξεκίνησε με ξενάγηση στους χώρους του σχολείου και παιχνίδια γνωριμίας. Ακολούθησε ένα βιωματικό "κυνήγι εννοιών", όπου οι μαθητές διερεύνησαν θεμελιώδεις δημοκρατικές αξίες όπως η ελευθερία λόγου, η αλληλεγγύη, η συμπερίληψη και η δικαιοσύνη.
Σε συνεργασία με τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Μανταμάδου, οι συμμετέχοντες αντάλλαξαν γευστικές εμπειρίες δοκιμάζοντας ελληνικά και γαλλικά τυριά, ενώ μαζί με την ομάδα Project Sublime και τη στήριξη του Φυσιολατρικού Ανθρωπιστικού Συλλόγου «Ηλιαχτίδα», φύτεψαν 57 ηλίανθους ως συμβολική αναζήτηση του «ήλιου της δικαιοσύνης».
Ένα ακόμη σημαντικό στιγμιότυπο ήταν η τοιχογραφία που δημιούργησαν μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου, μαζί με τους Γάλλους εταίρους, στον αύλειο χώρο του σχολείου, με θέμα τον μύθο της αρπαγής της Ευρώπης από τον Δία. Ο συμβολισμός του μύθου, που διαδραματίζεται στη Μεσόγειο, ανέδειξε την πολιτιστική ενότητα των λαών της Ευρώπης και την ανάγκη διατήρησης των δημοκρατικών αξιών στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης.
Το ίδιο απόγευμα, οι μαθητές επισκέφθηκαν τη ΜΚΟ Stand By Me Lesvos, ενημερώθηκαν για το προσφυγικό ζήτημα και συζήτησαν τη σημασία του εθελοντισμού και της ενεργής πολιτειότητας.
Εκπαίδευση, τέχνη και πολιτισμός στο επίκεντρο των επισκέψεων
Την Τρίτη 13 Μαΐου, οι μαθητές επισκέφθηκαν το Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, όπου η αντιπρόεδρος του Τμήματος, δρ Ευαγγελία Καβακλή, παρουσίασε τη συμβολή της τεχνητής νοημοσύνης στον πολιτισμό και στις δημοκρατικές αξίες. Η παρουσίαση προκάλεσε έντονο ενδιαφέρον και διάλογο, υπογραμμίζοντας τη σημασία της ψηφιακής εκπαίδευσης στη νέα γενιά.
Την επόμενη ημέρα, οι φιλοξενούμενοι συμμετείχαν σε εργαστήρια κεραμικής στα αγγειοπλαστεία του Μανταμάδου, όπου γνώρισαν την τοπική πολιτισμική κληρονομιά, ενώ μέσα από ένα συνεργατικό εργαστήριο εξερεύνησαν τη δημοκρατική έκφραση στην ψηφιακή εποχή.
Την Πέμπτη 15 Μαΐου, στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης Tériade, οι μαθητές παρακολούθησαν διαδραστική ξενάγηση, ενώ παράλληλα μια ομάδα ετοίμασε γεύμα για πρόσφυγες. Ακολούθησε επίσκεψη στον λαχανόκηπο του 1ου Δημοτικού Μυτιλήνης, όπου γνώρισαν τις αρχές της περμακουλτούρας και της βιολογικής καλλιέργειας. Η μέρα ολοκληρώθηκε με μια ξενάγηση στο αρχοντικό Γούτου – Αλεπουδέλλη, όπου ο καλλιτέχνης Αργύρης Χατζημαλλής μίλησε για την τέχνη του αργαλειού και την ανάγκη βιώσιμων καταναλωτικών συνηθειών.
Γιορτή πολιτιστικής ανταλλαγής και τοπικής ταυτότητας
Η τελευταία ημέρα, Παρασκευή 16 Μαΐου, κορυφώθηκε με μια ανοιχτή εκδήλωση στο Πολύκεντρο του χωριού (στη «Μηχανή τ’ Αγιού»). Παραδοσιακοί ελληνικοί και γαλλικοί χοροί, ανταλλαγή δώρων και χαιρετισμοί από τοπικούς φορείς επισφράγισαν τη γιορτή της πολυπολιτισμικότητας. Ο πρόεδρος της κοινότητας, κ. Χαράλαμπος Τζελαϊδής, προσέφερε αναμνηστικό δώρο στους φιλοξενούμενους, ενώ το Γυμνάσιο Μανταμάδου παρουσίασε βίντεο για την ιστορία του Πολύκεντρου. Τιμητική ήταν και η παραχώρηση παραδοσιακών φορεσιών από τον Σύλλογο Γυναικών Μανταμάδου.
Η μέρα έκλεισε με επισκέψεις στη Συκαμιά και τη Σκάλα Συκαμιάς – τόπους με έντονη προσφυγική και πολιτισμική ιστορία. Εκεί, οι μαθητές ξεναγήθηκαν στο λαογραφικό μουσείο και παρακολούθησαν έκθεση φωτογραφίας του καθηγητή Ευθύμιου Παπαταξιάρχη με τίτλο «Εθνογραφικά Στιγμιότυπα: Σκαμιά και Σκάλα 1979–1981», που αποτυπώνει στιγμές της καθημερινής ζωής της περιοχής.
Μια συνεργασία με μέλλον
Το ταξίδι αυτό, γεμάτο εμπειρίες, γνώσεις και συναισθήματα, έκλεισε με έναν αποχαιρετισμό δίπλα στη θάλασσα, με τοπικούς μεζέδες και αναμνήσεις που θα συντροφεύουν για πάντα τους συμμετέχοντες. Η αξιολόγηση της εβδομάδας έφερε θετικά μηνύματα και υποσχέσεις για μελλοντικές συνεργασίες, που θα συνεχίσουν να χτίζουν γέφυρες μεταξύ των λαών μέσω της παιδείας και του πολιτισμού