× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Δυτική Λέσβος και Ξενοδόχοι για τον τουρισμό

Συνάντηση εφ’ όλης της ύλης για τη θερινή σεζόν και την αυτοδιοικητική ενίσχυση του τουρισμού

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 26/5/2020

Δυτική Λέσβος και Ξενοδόχοι για τον τουρισμό
' χρόνος ανάγνωσης

Με την Ένωση Ξενοδόχων Λέσβου συναντήθηκε το μεσημέρι της Τρίτης στο γραφείο του ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχης Βέρρος, δεδομένου του προβληματισμού που επικρατεί ενόψει καλοκαιριού στον τουριστικό κλάδο από τις επιπτώσεις της πανδημίας. 

Στη συνάντηση όπου τέθηκαν επί τάπητος όλα τα ζητήματα που απασχολούν τους ξενοδόχους, παρόντες ήταν εκ μέρους της Ένωσης ο Πρόεδρός της Δημήτρης Βατής, ο Γραμματέας Δημήτρης Τεκές, το μέλος Ιγνάτιος Δημητρίου, η Ταμίας Σέμη Πετρίδου, το μέλος Αντριάνα Σπανέλλη και ο υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων Στέλιος Καραντώνης. Ενώ από πλευράς Δήμου, πέραν του Δημάρχου, συμμετείχαν η Αντιδήμαρχος Μολύβου & Τουρισμού Αφροδίτη Βατή, ο Αντιδήμαρχος Πέτρας Κώστας Πάππος και η Αντιδήμαρχος Ποιότητας Ζωής Ασανούλα Γιαννή – Κοκκινέλλη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από τη συνάντηση -και παρά το ότι ο προβληματισμός για την τουριστική σεζόν είναι έντονος και έχει λάβει παγκόσμιες διαστάσεις- εκφράστηκε η πεποίθηση των δύο πλευρών, πως με τις κατάλληλες συνέργειες, την ουσιαστική αξιοποίηση των ειδικών μέτρων που εξαγγέλλονται και την αποκατάσταση χρόνιων ζητημάτων που επιβαρύνουν τις τουριστικές περιοχές της Δυτικής Λέσβου, η εκτιμώμενη ζημία, μπορεί να περιοριστεί.

Εξάλλου για τον Δήμο Δυτικής Λέσβου, η προστασία του τουριστικού προϊόντος του νησιού, είναι κυρίαρχο ζήτημα, ειδικά ενόψει του ερχόμενου καλοκαιριού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Διαφημιστική καμπάνια

Αναλυτικότερα τώρα, στη διάρκεια της συνάντησης, συζητήθηκε εκτενώς η αναγκαιότητα της καλύτερης δυνατής αξιοποίησης της ειδικής διαφημιστικής καμπάνιας του ΕΟΤ για τη στήριξη των νησιών που επιβαρύνονται από το μεταναστευτικό. Οι ξενοδόχοι ζήτησαν από τη δημοτική αρχή να αναλάβει πρωτοβουλίες προκειμένου να εξασφαλιστεί από την καμπάνια αυτή, εξειδικευμένη προβολή του νησιού. Με την Αντιδήμαρχο Τουρισμού κα Βατή -η οποία πρέπει να υπενθυμιστεί ότι στις επαφές της πριν από λίγους μήνες τόσο με τον Υπουργό Τουρισμού κ. Θεοχάρη όσο και με την Πρόεδρο του ΕΟΤ κ. Γκερέκου είχε ζητήσει ακριβώς αυτή την καμπάνια για τη Λέσβο- να ενημερώνει ότι ήδη έχει ξεκινήσει νέες σχετικές με το θέμα επαφές με τα κυβερνητικά στελέχη. Τονίζοντας και τον σημαντικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει στον τομέα της προβολής, η λειτουργία της σύγχρονης ηλεκτρονικής πλατφόρμας του Δήμου mwlesvos.gr.

Από εκεί και έπειτα, συζητήθηκε η προοπτική επέκτασης των ειδικών οικονομικών μέτρων εκ μέρους του Δήμου για τους ξενοδόχους και τους επαγγελματίες εστίασης. Καθώς και η ουσιαστική στήριξη του Δήμου στην πιστή εφαρμογή των υγειονομικών πρωτοκόλλων μέσα στο καλοκαίρι, με συνεχείς απολυμάνσεις και καθαρισμούς, σε κεντρικά  και πολυσύχναστα σημεία των κατεξοχήν τουριστικών περιοχών της Δυτικής Λέσβου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η δημοτική αρχή, αναπτύσσοντας στους ξενοδόχους το δικό της σκεπτικό προκειμένου να σταθεί όρθιος ο τουρισμός στο δύσκολο καλοκαίρι που έρχεται, τόνισε πως ανεξάρτητα από την πορεία της πανδημίας και της διάθεσης του κόσμου να κάνει ή όχι διακοπές, ο Δήμος Δυτικής Λέσβου έχει ξεκινήσει ήδη τις ενέργειές του προκειμένου να αποκαταστήσει χρόνια προβλήματα σε περιοχές όπως ο Μόλυβος, η Πέτρα, τα Βατερά και η Ερεσός. «Είμαστε υποχρεωμένοι και το έχουμε δεσμευτεί εξαρχής, να στηρίξουμε τις περιοχές που φιλοξενούν το τουριστικό μας προϊόν», τόνισε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος Ταξιάρχης Βέρρος, προσθέτοντας πως οι σχετικές πρωτοβουλίες του Δήμου έχουν ξεκινήσει ανεξάρτητα από την πανδημία. Ανακοινώνοντας μάλιστα τη λύση –στο αμέσως επόμενο διάστημα- ενός προβλήματος που αποτελεί βραχνά για το Μόλυβο από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε η προσφυγική κρίση: τη μεταφορά των τόνων σωσιβίων και πλαστικών λεμβών που έχουν συσσωρευτεί από το 2015 και αποτελούν μη ανακυκλώσιμο υλικό αλλά και περιβαλλοντικό κίνδυνο, εκτός Λέσβου. Με μία διαδικασία που θα ανακοινωθεί σε επόμενη σχετική ενημέρωση στο προσεχές διάστημα.

Η Αντιδήμαρχος Τουρισμού Αφροδίτη Βατή από τη μεριά της, αναφέρθηκε στις ενέργειες της δημοτικής αρχής να υποστηρίξει εναλλακτικές μορφές τουρισμού όπως (hiking, biking, birdwatching κ.α.) έχοντας ήδη προετοιμάσει φακέλους προτάσεων συμμετοχής σε προγράμματα χρηματοδότησης.

Τέλος η δημοτική αρχή, εξέφρασε προς τους ξενοδόχους την πρόθεση του Δήμου να διεκδικήσει αποφασιστική λύση στο θέμα της ΑΔΕΛ (σ.σ. που έχει υπό την ευθύνη της, τις ιαματικές πηγές), αλλά και πιο ποιοτικές υπηρεσίες εκ μέρος της ΔΕΥΑΛ. Ενώ στάθηκε στις δυναμικές παρεμβάσεις της, όπως στην περίπτωση της διατήρησης της ακτοπλοϊκής σύνδεσης του Σιγρίου, που όπως όλα δείχνουν θα παραμείνει και το φετινό καλοκαίρι. 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Μέτρα στήριξης των αγροτών από τη Δυτική Λέσβο

Προχώρησε σε μείωση δημοτικών τελών κατά 90%
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

«Επιβεβαιώθηκε η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, που δίνει έμφαση στους Τούρκους τουρίστες»

Δήλωση του Κώστα Μουτζούρη μετά την δημοσιοποίηση των στοιχείων του ΙΝΣΕΤΕ σε ρεπορτάζ του «Ν» όπου αποδεικνύεται ότι οι Τούρκοι τουρίστες καταγράφουν μεγαλύτερα έσοδα για τα νησιά μας
ΑΓΟΡΑ

Πανελλαδική απεργία επ’ αόριστον στις λαϊκές αγορές

Από τον Έβρο έως την Κρήτη οι πάγκοι κατεβάζουν ρολά στο πλευρό αγροτών και καταναλωτών
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Στα 202 ευρώ η μέση ημερήσια δαπάνη των Τούρκων τουριστών

Όμως το 2024 καταγράφηκε μείωση του μέσου όρου διανυκτερεύσεων σε σχέση με το 2023
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Αμετακίνητοι στα μπλόκα οι αγρότες με μήνυμα κλιμάκωσης του αγώνα

Πανελλαδική σύσκεψη την Κυριακή 4 Γενάρη στα Μάλγαρα με αιχμή την επιβίωση του πρωτογενούς τομέα
ΑΓΡΟΤΕΣ

Καθυστερημένη λύση για μια βαθιά πληγή της κτηνοτροφίας

Στρατιωτικοί κτηνίατροι στη μάχη της ευλογιάς όταν η ζημιά έχει ήδη γίνει
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Αλλο ένα φιάσκο του ΟΠΕΚΕΠΕ με την εξισωτική αποζημίωση

Σε άλλες περιοχές τις χώρες πληρώθηκε και σε άλλες δεν πληρώθηκε
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Έρχονται νέες κινητοποιήσεις των αγροτών της Λέσβου αρχές Γενάρη

Στον αγώνα των παραγωγών στα μπλόκα όλης της χώρας και στην προσπάθεια της κυβέρνησης να σπάσει την ενότητα και το ηθικό τους αναφέρθηκαν τα μέλη της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου
ΓΕΥΣΗ

Η Βρύση της Δάντης ξαναγέμισε γεύσεις και μνήμες

Νέος χώρος, παραδοσιακή κουζίνα και ζωντανή μουσική στο γραφικό λιμανάκι στα Πηγαδάκια
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ο τουρισμός του Βορείου Αιγαίου με μεγάλες δυνατότητες και ανοιχτές πληγές

Η ετήσια έκθεση του ΙΝΣΕΤΕ χαρτογραφεί αδυναμίες και προτείνει δρόμους για επιμήκυνση της σεζόν στους 6 μήνες και αύξηση των χαμηλών εισπράξεων
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Στο παρά πέντε, απορίες και ασάφειες για τις πέργκολες που κατεδαφίζονται

Να συμμορφωθούμε με το νόμο καλεί τους συναδέλφους του ο πρόεδρος της εστίασης Μυτιλήνης Φώτης Κουλουμαριέτος και σημειώνει ότι απαιτείται διάλογος με τις αρμόδιες υπηρεσίες για το καλοκαίρι που έρχεται
ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Αλλο ένα τριήμερο χωρίς πλοίο από Μυτιλήνη για Πειραιά

Στις 31 Δεκεμβρίου αναχωρεί το πλοίο Διαγόρας από την Μυτιλήνη με το επόμενο πλοίο να αναχωρεί την Κυριακή 4 Ιανουαρίου
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ