Μικροί τροχοί, μεγάλα μαθήματα!
Ποδήλατα, πατίνια και παιδικά χαμόγελα στους δρόμους της Μυτιλήνης – Μια Κυριακή γεμάτη Κ.Ο.Κ. και διασκέδαση!
Γράφει ο ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ Δημοσίευση 18/5/2025

Με χαμόγελα, ενθουσιασμό και παιδικές φωνές «πλημμύρισε» το πρωί της Κυριακής ο χώρος στάθμευσης του Δημαρχείου Μυτιλήνης, απ’ όπου δόθηκε η εκκίνηση για την «Pedal-οδρομία» — μια βιωματική εκπαιδευτική δράση κυκλοφοριακής αγωγής με ποδήλατα και πατίνια, αφιερωμένη στους μικρούς μαθητές Δημοτικού.
Η εκδήλωση διοργανώθηκε από τη Διεύθυνση Αστυνομίας Λέσβου και τον Δήμο Μυτιλήνης, με τη συμμετοχή της Δημοτικής Κοινότητας και την υποστήριξη του Συλλόγου Καταστημάτων Εστίασης και Ψυχαγωγίας «ΑΣΠΙΔΑ», στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Εβδομάδας Οδικής Ασφάλειας (12–18 Μαΐου).
Τα παιδιά παρέλαβαν αριθμημένα καρτελάκια για συμμετοχή στην κλήρωση δώρων και στη συνέχεια, συνοδευόμενα από γονείς και ποδηλάτες αστυνομικούς, διέσχισαν κεντρικούς δρόμους της πόλης, με τελικό προορισμό το άλσος Τσαμάκια. Καθ’ όλη τη διαδρομή, αστυνομικοί εξηγούσαν βασικές αρχές του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση σε κανόνες για ποδήλατα και πατίνια.
Ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Βορείου Αιγαίου, Μιχάλης Σεβδυνίδης, υπογράμμισε πως στο πλαίσιο των κατευθύνσεων του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, διοργανώνονται εκδηλώσεις όπως η σημερινή, οι οποίες έχουν σκοπό να καλλιεργήσουν από μικρή ηλικία τη σωστή οδηγική συμπεριφορά. Εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη μεγάλη συμμετοχή και συνεχάρη τη Διεύθυνση Αστυνομίας Λέσβου για την πρωτοβουλία, ενώ ευχαρίστησε ιδιαίτερα τον Δήμο Μυτιλήνης και τον Δήμαρχο Παναγιώτη Χριστόφα για την άμεση στήριξη και συνδιοργάνωση της δράσης.
Ο Αστυνομικός Διευθυντής Λέσβου, Κώστας Παπάζογλου, σημείωσε πως η ανάγκη για κυκλοφοριακή αγωγή ξεκινά ήδη από την προσχολική ηλικία. Τόνισε ότι ένα παιδί πρέπει από πολύ νωρίς να μάθει να χρησιμοποιεί ζώνη ασφαλείας στο αυτοκίνητο, κράνος στο ποδήλατο και να τηρεί βασικούς κανόνες ασφαλείας, καθώς η ταχύτητα και η μη χρήση προστατευτικού εξοπλισμού αποτελούν τις κυριότερες αιτίες ατυχημάτων. Εξέφρασε επίσης τις ευχαριστίες του προς όλους τους συνεργαζόμενους φορείς και κυρίως προς τους γονείς, που ενίσχυσαν με τη συμμετοχή τους την εκπαιδευτική αυτή προσπάθεια.
Από την πλευρά της δημοτικής αρχής, ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος Εθελοντισμού και Νέας Γενιάς, Ιάκωβος Βράνης, δήλωσε ότι τέτοιες πρωτοβουλίες έχουν τεράστια σημασία για τη δημιουργία κυκλοφοριακής συνείδησης. Υπογράμμισε ότι η δράση αυτή πρέπει να καθιερωθεί σε ετήσια βάση, ώστε κάθε χρόνο να συγκεντρώνονται μικροί και μεγάλοι στα Τσαμάκια για να μάθουν και να ενισχύσουν την παιδεία του σεβασμού στον δρόμο, ενισχύοντας παράλληλα το έργο της Αστυνομίας με τη στήριξη της τοπικής κοινωνίας.
Την πρόθεση του Δήμου να συνεχίσει έμπρακτα τέτοιες πρωτοβουλίες εξέφρασε και ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος Συγκοινωνιών, Κυκλοφορίας και Προσβασιμότητας, Χρήστος Δαγιέλλης. Όπως ανέφερε, τέτοιες δράσεις έχουν έντονο εκπαιδευτικό χαρακτήρα, επιτρέποντας στα παιδιά να γνωρίσουν βιωματικά τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας. Επισήμανε επίσης ότι γίνονται ήδη μελέτες για τη δημιουργία ποδηλατόδρομου που θα συνδέει την προκυμαία της Μυτιλήνης με την περιοχή Τσαμάκια, επιτρέποντας σε γονείς και παιδιά να κινούνται με ασφάλεια.
Καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας, πραγματοποιήθηκαν αντίστοιχες δράσεις και σε άλλες περιοχές του Βορείου Αιγαίου, με τη διανομή έντυπου ενημερωτικού υλικού, επισκέψεις της Τροχαίας σε σχολεία και συμμετοχή μαθητών σε βιωματικά σεμινάρια. Όπως επισημάνθηκε από την ηγεσία της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Βορείου Αιγαίου, στόχος είναι η μείωση των τροχαίων ατυχημάτων μέσω στοχευμένων δράσεων και συνεχούς ενημέρωσης, πάντα με γνώμονα την προστασία της ανθρώπινης ζωής.Η σημερινή δράση δεν αποτελεί απλώς μια ακόμα εκδήλωση – αποτελεί επένδυση στο μέλλον. Οι μικροί συμμετέχοντες δεν έφυγαν απλώς με ένα χαμόγελο και ένα δώρο από την κλήρωση, αλλά κυρίως με νέες γνώσεις που μπορούν να τους σώσουν τη ζωή.