× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

50 ανοιχτές πολεμικές πληγές στον πλανήτη το 2025

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Λέσβου Νάσος Γαλής μιλά για τις αιτίες των πολέμων και καλεί τους πολίτες να λάβουν μέρος στην πορεία από Παναγιούδα - Μυτιλήνης την Κυριακή 18 Μάη στις 6 το απόγευμα

Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ Δημοσίευση 17/5/2025

50 ανοιχτές πολεμικές πληγές στον πλανήτη το 2025
' χρόνος ανάγνωσης

Συμβολική πορεία ειρήνης θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 18 Μαΐου, στις 6 το απόγευμα, με αφετηρία την Παναγιούδα και κατάληξη τη Μυτιλήνη και την Πλατεία Σαπφούς. Η φετινή κινητοποίηση, που εντάσσεται στο πανελλαδικό κάλεσμα για δράσεις ειρήνης, αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα σε μια περίοδο γενικευμένων πολεμικών συγκρούσεων και αναβρασμού στη διεθνή σκηνή.

Η αναχώρηση των συμμετεχόντων για την Παναγιούδα έχει προγραμματιστεί για τις 5:30 το απόγευμα από την Πλατεία Σαπφούς, ενώ στη διάρκεια της πορείας θα τιμηθεί η μνήμη του Γρηγόρη Λαμπράκη και όλων όσοι αγωνίστηκαν με αυταπάρνηση για την ειρήνη και την κοινωνική δικαιοσύνη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Πορεία Ειρήνης στη Λέσβο, που διοργανώνεται από την Επιτροπή Ειρήνης Λέσβου και πλαισιώνεται από σωματεία, συλλόγους και φορείς του νησιού, απευθύνει ένα ηχηρό μήνυμα ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και στους σχεδιασμούς των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Όπως επισημαίνουν οι διοργανωτές, η Ελλάδα εμπλέκεται όλο και πιο ενεργά στους πολεμικούς σχεδιασμούς, με τις στρατιωτικές βάσεις να πολλαπλασιάζονται και τη χώρα να μετατρέπεται σε ορμητήριο πολέμου.

«Δεν ανεχόμαστε να πληρώνουμε το τίμημα των πολέμων τους και της "ειρήνης" τους – αυτής της εύθραυστης και επιλεκτικής ειρήνης που καταδικάζει ολόκληρους λαούς στη φτώχεια, τον ξεριζωμό και τη βία», τονίζεται στην ανακοίνωση της Επιτροπής Ειρήνης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κεντρικό σύνθημα της φετινής πορείας είναι το «Με την Παλαιστίνη ως τη Λευτεριά», σε μια ακόμη έντονη καταγγελία της ισραηλινής κατοχής και της συνεχιζόμενης σφαγής του παλαιστινιακού λαού, που υποστηρίζεται στρατιωτικά και πολιτικά από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι συμμετέχοντες καλούν σε έμπρακτη αλληλεγγύη στον δοκιμαζόμενο λαό της Παλαιστίνης, ζητώντας τον άμεσο τερματισμό της κατοχής και την αναγνώριση του ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους.

Μιλώντας στο ΝΗΣΙ 99 FM, ο πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Λέσβου Νάσος Γαλής, αναφέρθηκε στις αιτίες των πολέμων που μαίνονται σε διάφορες περιοχές του πλανήτη, υπογραμμίζοντας ότι η ενεργειακή μετάβαση, οι έλεγχοι διαδρόμων μεταφοράς ενέργειας, οι σφαίρες επιρροής και ο ανταγωνισμός των ισχυρών δυνάμεων βρίσκονται πίσω από κάθε σύρραξη.

«Αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη τουλάχιστον 50 ένοπλες συγκρούσεις, με επίκεντρα την Παλαιστίνη, την Ουκρανία, τη Συρία, το Σουδάν, το Κονγκό και αλλού. Οι εικόνες που έρχονται από αυτές τις περιοχές συγκλονίζουν, αλλά δεν πρέπει να μένουμε στην επιφάνεια. Πίσω από τους πολέμους κρύβονται γεωπολιτικά παιχνίδια και στρατηγικές εξουσίας», σημείωσε ο κ. Γαλής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο ίδιος επεσήμανε ότι η φετινή πορεία έχει στόχο να αφυπνίσει τη συνείδηση των πολιτών, αλλά και να στείλει ξεκάθαρο μήνυμα προς την ελληνική κυβέρνηση για άμεση απεμπλοκή από τους στρατιωτικούς σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ. «Η ειρήνη δεν είναι απλώς η απουσία πολέμου, είναι ένας διαρκής αγώνας για τη δημοκρατία, τα δικαιώματα και την αξιοπρέπεια των λαών», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Η πορεία ειρήνης στη Λέσβο, τονίζει ο κ. Γαλής  αποτελεί έναν θεσμό που κρατά ζωντανή την ιστορική μνήμη και ταυτόχρονα ανοίγει δρόμους για έναν πιο ανθρώπινο και δίκαιο κόσμο. Σε μια εποχή που η βαρβαρότητα των πολέμων επιχειρεί να νομιμοποιηθεί ως "αναγκαίο κακό", η φωνή των πολιτών που βαδίζουν για την ειρήνη αποκτά ιδιαίτερη σημασία.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΔΡΑΣΕΙΣ

Η Σκάλα Ερεσού ενώνει τη φωνή της για την Παλαιστίνη

Στο πλαίσιο των διαδοχικών δράσεων αλληλεγγύης, κάτοικοι και επισκέπτες της Σκάλας Ερεσού διαδήλωσαν σήμερα Κυριακή, στηρίζοντας τον αγώνα του Παλαιστινιακού λαού και καταδικάζοντας τα εγκλήματα στη Γάζα.
ΔΡΑΣΕΙΣ

Ανεμώτια και Ανώγεια χτίζουν γέφυρες με πέτρα και όραμα

Στο διεθνές συνέδριο για την Τέχνη της Ξερολιθιάς, η Κοιν.Σ.Επ. Ηφαίστειο Ανεμώτιας παρουσίασε το έργο της ως πρότυπο βιώσιμης ανάπτυξης και κοινωνικής καινοτομίας στις ορεινές κοινότητες
ΔΡΑΣΕΙΣ

Η Μυτιλήνη τίμησε τους αθόρυβους ήρωες της ζωής

Μια ξεχωριστή εκδήλωση τιμής και ευαισθητοποίησης διοργάνωσε ο Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών Μυτιλήνης με το σύνθημα «Δώσε αίμα – Δώσε ελπίδα – Μαζί σώζουμε ζωές»
ΔΡΑΣΕΙΣ

Μια κραυγή από τη Γάζα στο Πλωμάρι

Η προβολή του ντοκιμαντέρ «No Other Land» στην εκδήλωση του Συλλόγου «Αλκαίος», οι τοποθετήσεις Γεωργούλα – Παύλου και η συμμετοχή του κοινού μεταμόρφωσαν μια πολιτιστική βραδιά σε πολιτική πράξη!
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Η «μαύρη εργασία» καλά κρατεί

Ο πρόεδρος του ΠΕΚ Γιάννης Ζαφειρίου δηλώνει αντίθετος με το νέο πλαίσιο ρύθμισης του χρόνου εργασίας που προωθεί η κυβέρνηση
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Νέα κινητοποίηση στην Καλλονή ανακοίνωσε το ΠΕΚ

Την Πέμπτη 19 Ιουνίου, στις 7 το απόγευμα, στο Δημοτικό Θέατρο Καλλονής, θα πραγματοποιηθεί νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας με αίτημα την ανάκληση της απόφασης ανακήρυξης του Πρέσβη του Ισραήλ ως επίτιμου δημότη του Δήμου Δυτικής Λέσβου.
ΔΡΑΣΕΙΣ

«Κοινά εγκλήματα, κοινός αγώνας»

Η Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη του Πανεπιστημίου Αιγαίου συγκεντρώθηκε στην Πλατεία Σαπφούς, ενώνοντας τη φωνή της με τον παγκόσμιο αγώνα κατά της γενοκτονίας στη Γάζα και της κρατικής βίας
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ
ΑΤΖΕΝΤΑ

Μια Κυριακή για τα παιδιά, τα ποδήλατα και το μέλλον του άλσους

Ο Ποδηλατικός Σύλλογος Λέσβου και ο Δήμος Μυτιλήνης ενώνουν δυνάμεις για μια ξεχωριστή εκδήλωση στη Μυτιλήνη
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Στο στόχαστρο το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Λήμνου

Εξώδικο ως απάντηση σε καταγγελία για εργοδοτικές αυθαιρεσίες – Το Σωματείο απαντά με σθένος και ενότητα απέναντι στις απόπειρες εκφοβισμού
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Η HIAS Greece αναφέρει αντιφάσεις της Δικαιοσύνης για τα ρατσιστικά εγκλήματα

Με αφορμή την απόφαση του Εφετείου για το πογκρόμ στην πλατεία Σαπφούς
ΔΡΑΣΕΙΣ

Έλλειψη αίματος στο νοσοκομείο Μυτιλήνης και έλλειψη γιατρών στις αιμοδοσίες

Η πρόεδρος του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών Μυτιλήνης, Μαρία Ζερβού με αφορμή την εκδήλωση της παγκόσμιας ημέρας αιμοδότη το Σάββατο 14 Ιουνίου, μιλά για τα προβλήματα στο σύστημα αιμοδοσίας
ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Κινητοποίηση στη Μύρινα ενάντια στη γενοκτονία στη Γάζα

Την Κυριακή 15 Ιουνίου στις 7:00 το απόγευμα