ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
«Η Λήμνος αξίζει το μέλλον της – και το χτίζουμε μαζί» λέει η Ελεονώρα Γεώργα
Αποστολή του «Ν» στη Λήμνο και συνέντευξη από τη Δήμαρχο για τα έργα και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει επισημαίνοντας ότι δουλεύει για τον τόπο «όχι για την εικόνα» της
Γράφει η ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ Δημοσίευση 19/5/2025

Από το γραφείο της στη Μύρινα, η Δήμαρχος Λήμνου, Ελεονώρα Γεώργα, μας μίλησε σε on camera συνέντευξη για τη δική της πορεία, τη βαθιά σχέση της με τον τόπο, το όραμά της για τη Λήμνο του αύριο, αλλά και τις προκλήσεις της τοπικής αυτοδιοίκησης. Με ειλικρίνεια και ξεκάθαρο λόγο, αναφέρθηκε τόσο σε τεχνικά έργα όσο και σε πολιτικές προτεραιότητες – δείχνοντας πως ο ρόλος της Δημάρχου είναι καθημερινά συνδεδεμένος με το «εδώ και τώρα», αλλά κυρίως με το «μετά».
Ας σημειωθεί οτι η πρώτη γυναίκα δήμαρχος στη Λήμνο ήταν αυτή της Μύρινας, η Δέσποινα Κωνστάντιου το μακρινό 1991.
Η σημερινή Δήμαρχος της ενιαίας Λήμνου, αν και δεν γεννήθηκε στο νησί, αισθάνεται – και είναι – Λημνιά. «Η μητέρα μου είναι Λημνιά και από μικρή περνούσα εδώ τις διακοπές μου. Από το 2003 εγκαταστάθηκα μόνιμα στο νησί, έφτιαξα εδώ την οικογένειά μου, μεγάλωσα τα παιδιά μου και επαγγελματικά δραστηριοποιούμαι εδώ ως δικηγόρος», μας λέει. «Η επιλογή να ζήσω εδώ ήταν συνειδητή και δεν την μετάνιωσα ποτέ».
Η Ελεονώρα Γεώργα ξεκίνησε τη διαδρομή της στην τοπική αυτοδιοίκηση το 2010, αρχικά ως Πρόεδρος Κοινότητας Νέας Κούταλης και στη συνέχεια ως δημοτική σύμβουλος. Το 2019 ηγήθηκε δικού της συνδυασμού, και το 2023 ήρθε η μεγάλη της στιγμή: οι δημότες της Λήμνου την ανέδειξαν Δήμαρχο με ξεκάθαρη πλειοψηφία.
«Η αντιπολίτευση που κάναμε ήταν εποικοδομητική, χωρίς τοξικότητα. Η επιλογή των πολιτών το 2023 είναι και ευθύνη και δύναμη. Μαζί με τους συνεργάτες μου εργαζόμαστε σκληρά, με διαφάνεια, συνεννόηση και πίστη ότι η Λήμνος μπορεί περισσότερα».
Γιατί ασχολήθηκε με τα κοινά;
«Η αγάπη για τον τόπο και κυρίως για τα παιδιά μας με ώθησε. Καταλαβαίνω το δίλημμα όσων έχουν σταθερή επαγγελματική πορεία, όμως κάποιος πρέπει να κάνει τη δουλειά. Θέλουμε η νέα γενιά να παραλάβει έναν τόπο καλύτερο απ’ αυτόν που βρήκαμε», δήλωσε. Μίλησε και για τα άμεσα και μακροπρόθεσμα προβλήματα: «Δεν αρκεί να διαχειριζόμαστε την καθημερινότητα. Χρειάζεται να φτιάξουμε τις προϋποθέσεις για τις επόμενες δεκαετίες».
«Δεν θέλω να με αντιμετωπίζουν διαφορετικά επειδή είμαι γυναίκα»
«Μέχρι πρότινος δεν είχα βιώσει σοβαρές διακρίσεις. Αν μου κάνατε την ερώτηση πέρσι, θα έλεγα "όχι". Δεν θέλω να με αντιμετωπίζουν διαφορετικά επειδή είμαι γυναίκα – ούτε θετικά, ούτε αρνητικά. Ακόμα και η ποσόστωση φύλου είναι για μένα μια μορφή διάκρισης». Ωστόσο, τόνισε πως το θέμα παραμένει υπαρκτό και απασχολεί πολλές γυναίκες.
Μια από τις πρώτες κρίσεις που αντιμετώπισε η νέα δημοτική αρχή ήταν η κατάρρευση μέρους του τοιχίου στον Ρωμέικο Γιαλό. «Επιλέξαμε να κάνουμε σοβαρό έργο, όχι άλλη πρόχειρη παρέμβαση. Ξεκινήσαμε την αποκατάσταση, αφαιρέσαμε αυθαίρετες κατασκευές στον αιγιαλό, ήμασταν ειλικρινείς με τους επαγγελματίες, και προχωράμε με αρχιτεκτονική μελέτη για ολική ανάπλαση».
Παρά το ενδεχόμενο πολιτικού κόστους, η Δήμαρχος ξεκαθάρισε: «Δεν με ενδιαφέρει η προσωπική δημοφιλία. Με νοιάζει το καλό του τόπου».
Η συνέντευξη κατέγραψε αναλυτικά τα τρέχοντα και μελλοντικά έργα:
Η ανάπλαση του Ρωμέικου Γιαλού, με τεχνικά και περιβαλλοντικά έργα προστασίας από τους κυματισμούς.
Μελέτες για βιολογικό καθαρισμό Μούδρου, Λύχνων, Ρωμανού και άλλων οικισμών.
Ανάπλαση των τριών βασικών πλατειών της Μύρινας: Ελευθερίου Βενιζέλου, Υψιπύλης, Αγίου Νικολάου.
Αντιπλημμυρικά έργα και διαμορφώσεις για πεζούς και ΑμεΑ.
Υποβολές προτάσεων για ενεργειακή αναβάθμιση σχολείων σε Μύρινα, Κοντοπούλι, Μούδρο, Ατσική.
Συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού για το παλιό Γυμνάσιο Μύρινας και επαναλειτουργία του Αρχαιολογικού Μουσείου.
Επικοινωνία με το Υπουργείο Ναυτιλίας για αναβάθμιση των λιμανιών.
Η Δήμαρχος Λήμνου Ελεονώρα Γεώργα έδωσε μια συνέντευξη με σαφήνεια και συνέπεια – από το παρελθόν της, μέχρι τις επιλογές της και το όραμά της. Στην καρδιά κάθε απάντησης, η σταθερή επιμονή: να γίνει η Λήμνος τόπος επιλογής, ευημερίας και μέλλοντος.