Το Απολιθωμένο Δάσος της Λέσβου πηγή έμπνευσης για μαθητές
Μαθητές του 4ου Γυμνασίου Λιβαδειάς συμμετείχαν στα εκπαιδευτικά προγράμματα του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου
Από το NEWSROOM Δημοσίευση 15/5/2025

Το Απολιθωμένο Δάσος και η ανοιξιάτικη φύση του Γεωπάρκου Λέσβου ενέπνευσαν τους μαθητές του 4ου Γυμνασίου Λιβαδειάς, οι οποίοι συμμετείχαν στα εκπαιδευτικά προγράμματα του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, να δημιουργήσουν εντυπωσιακά έργα ζωγραφικής.
Η ομάδα των 38 μαθητών του 4ου Γυμνασίου Λιβαδειάς συνοδευόμενοι από τη διευθύντρια του σχολείου κα. Γαρυφαλιά Μπαλτσιώτου και τους εκπαιδευτικούς του σχολείου κ. Γιάννη Παπαγεωργίου, κ. Γιώργο Πολύζο και κ. Δημήτρη Φαράντο επισκέφτηκαν την προστατευόμενη περιοχή του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, τον υγρότοπο Καλλονής και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και συμμετείχαν σε βιωματικές εκπαιδευτικές δραστηριότητες στο σύγχρονο και απολιθωμένο οικοσύστημα της Λέσβου.
Οι μαθητές επισκέφτηκαν αρχικά το Πάρκο Απολιθωμένου Δάσους και περιηγήθηκαν στις απολιθωματοφόρες θέσεις ανακαλύπτοντας σταδιακά τα μυστικά της δημιουργίας του Απολιθωμένου Δάσους. Παράλληλα, γνώρισαν το μεγαλύτερο ιστάμενο απολιθωμένο κορμό σεκόιας, και τα μυστικά που μας αποκαλύπτει για την ιστορία δημιουργίας του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και τη μεγάλη επιστημονική του αξία.
Στη συνέχεια στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου περιηγήθηκαν στους μόνιμους εκθεσιακούς χώρους του Μουσείου και ενημερώθηκαν για τη σημασία των απολιθωμάτων για την κατανόηση της γεωλογικής ιστορίας της Λέσβου αλλά και της γης μας. Μαθητές και εκπαιδευτικοί με μεγάλο ενδιαφέρον είχαν την ευκαιρία να παρατηρήσουν την εξέλιξη της ζωής στη Γη μέσα από μια σειρά εντυπωσιακών απολιθωμάτων φυτών και ζώων, τον τρόπο δημιουργίας των ηφαιστειακών εκρήξεων, τα υλικά που σκέπασαν τη χλωρίδα και την πανίδα της περιοχής και τον τρόπο απολίθωσης.
Ακολούθως συμμετείχαν σε βιωματική εκπαιδευτική δραστηριότητα συντήρησης απολιθωμάτων. Οι μαθητές αφού γνώρισαν το ρόλο του συντηρητή, ενημερώθηκαν για τη σημασία των εργασιών συντήρησης για την προστασία των απολιθωμάτων και τα στάδια συντήρησης φυτικών απολιθωμάτων και συμμετείχαν στον καθαρισμό και τη συντήρηση τμημάτων απολιθωμένων κορμών δέντρων και φυλλοφόρων οριζόντων.
Η εκπαιδευτική επίσκεψη των μαθητών του 4ου Γυμνασίου Λιβαδειάς συνεχίστηκε τις επόμενες μέρες με δράσηορνιθοπαρατήρησης στονυγρότοπο του κόλπου Καλλονής. Οι μαθητές ενημερώθηκαν αρχικά για τη γεωλογική ιστορία της περιοχής, τον τρόπο δημιουργίας του κόλπου Καλλονής αλλά και για το μεγάλο ρήγμα της Αγίας Παρασκευής. Ακολούθως μαθητές και εκπαιδευτικοί με τη χρήση εξοπλισμού παρατήρησης, είχαν την ευκαιρία να παρατηρήσουν Φλαμίνγκο, μαζί με Λευκοτσικνιάδες, Σταχτοτσικνιάδες, Αργυροτσικνιάδες, Βαρβάρες και Χουλιαρομύτες.
Επιπλέον, με τη χρήση των εκπαιδευτικού υλικού αναγνώρισης της ορνιθοπανίδας των υγροτόπων της Λέσβου, οι μαθητές αναγνώρισαν τα χαρακτηριστικά των πτηνών που παρατήρησαν μέσω του εξοπλισμού.
Η μοναδικότητα και τα υπέροχα χρώματα των απολιθωμένων κορμών του Απολιθωμένου Δάσους αλλά και η μοναδική ομορφιά της ανοιξιάτικης φύση της Λέσβου αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης για τους μαθητές του 4ου Γυμνασίου Λιβαδειάς, οι οποίοι μετά την επιστροφή στο σχολείο τους, δημιούργησαν εντυπωσιακά έργα ζωγραφικής. Μαθητές και εκπαιδευτικοί δήλωσαν ενθουσιασμένοι από την εκπαιδευτική τους επίσκεψη και ήδη σκέφτονται να επισκεφτούν το Απολιθωμένο Δάσος και τη Λέσβο την επόμενη σχολική χρονιά.