× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Το Απολιθωμένο Δάσος της Λέσβου πηγή έμπνευσης για μαθητές

Μαθητές του 4ου Γυμνασίου Λιβαδειάς συμμετείχαν στα εκπαιδευτικά προγράμματα του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 15/5/2025

Το Απολιθωμένο Δάσος  της Λέσβου πηγή έμπνευσης για μαθητές
' χρόνος ανάγνωσης

Το Απολιθωμένο Δάσος και η ανοιξιάτικη φύση του Γεωπάρκου Λέσβου ενέπνευσαν τους μαθητές του 4ου Γυμνασίου Λιβαδειάς, οι οποίοι συμμετείχαν στα εκπαιδευτικά προγράμματα του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, να δημιουργήσουν εντυπωσιακά έργα ζωγραφικής.

Η ομάδα των 38 μαθητών του 4ου Γυμνασίου Λιβαδειάς συνοδευόμενοι από τη διευθύντρια του σχολείου κα. Γαρυφαλιά Μπαλτσιώτου και τους εκπαιδευτικούς του σχολείου κ. Γιάννη Παπαγεωργίου, κ. Γιώργο Πολύζο και κ. Δημήτρη Φαράντο επισκέφτηκαν την προστατευόμενη περιοχή του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, τον υγρότοπο Καλλονής και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και συμμετείχαν σε βιωματικές εκπαιδευτικές δραστηριότητες στο σύγχρονο και απολιθωμένο οικοσύστημα της Λέσβου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι μαθητές επισκέφτηκαν αρχικά το Πάρκο Απολιθωμένου Δάσους και περιηγήθηκαν στις απολιθωματοφόρες θέσεις ανακαλύπτοντας σταδιακά τα μυστικά της δημιουργίας του Απολιθωμένου Δάσους. Παράλληλα, γνώρισαν το μεγαλύτερο ιστάμενο απολιθωμένο κορμό σεκόιας, και τα μυστικά που μας αποκαλύπτει για την ιστορία δημιουργίας του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και τη μεγάλη επιστημονική του αξία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στη συνέχεια στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου περιηγήθηκαν στους μόνιμους εκθεσιακούς χώρους του Μουσείου και ενημερώθηκαν για τη σημασία των απολιθωμάτων για την κατανόηση της γεωλογικής ιστορίας της Λέσβου αλλά και της γης μας. Μαθητές και εκπαιδευτικοί με μεγάλο ενδιαφέρον είχαν την ευκαιρία να  παρατηρήσουν την εξέλιξη της ζωής στη Γη μέσα από μια σειρά εντυπωσιακών απολιθωμάτων φυτών και ζώων, τον τρόπο δημιουργίας των ηφαιστειακών εκρήξεων, τα υλικά που σκέπασαν τη χλωρίδα και την πανίδα της περιοχής και τον τρόπο απολίθωσης.

Ακολούθως συμμετείχαν σε βιωματική εκπαιδευτική δραστηριότητα συντήρησης απολιθωμάτων. Οι μαθητές αφού γνώρισαν το ρόλο του συντηρητή, ενημερώθηκαν για τη σημασία των εργασιών συντήρησης για την προστασία των απολιθωμάτων και τα στάδια συντήρησης φυτικών απολιθωμάτων και συμμετείχαν στον καθαρισμό και τη συντήρηση τμημάτων απολιθωμένων κορμών δέντρων και φυλλοφόρων οριζόντων.

Η εκπαιδευτική επίσκεψη των μαθητών του 4ου Γυμνασίου Λιβαδειάς συνεχίστηκε τις επόμενες μέρες με δράσηορνιθοπαρατήρησης στονυγρότοπο του κόλπου Καλλονής. Οι μαθητές ενημερώθηκαν αρχικά για τη γεωλογική ιστορία της περιοχής, τον τρόπο δημιουργίας του κόλπου Καλλονής αλλά και για το μεγάλο ρήγμα της Αγίας Παρασκευής. Ακολούθως μαθητές και εκπαιδευτικοί με τη χρήση εξοπλισμού παρατήρησης, είχαν την ευκαιρία να παρατηρήσουν Φλαμίνγκο, μαζί με Λευκοτσικνιάδες, Σταχτοτσικνιάδες, Αργυροτσικνιάδες, Βαρβάρες και Χουλιαρομύτες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Επιπλέον, με τη χρήση των εκπαιδευτικού υλικού αναγνώρισης της ορνιθοπανίδας των υγροτόπων της Λέσβου, οι μαθητές αναγνώρισαν τα χαρακτηριστικά των πτηνών που παρατήρησαν μέσω του εξοπλισμού.

Η μοναδικότητα και τα υπέροχα χρώματα των απολιθωμένων κορμών του Απολιθωμένου Δάσους αλλά και η μοναδική ομορφιά της ανοιξιάτικης φύση της Λέσβου αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης για τους μαθητές του 4ου Γυμνασίου Λιβαδειάς, οι οποίοι μετά την επιστροφή στο σχολείο τους, δημιούργησαν εντυπωσιακά έργα ζωγραφικής. Μαθητές και εκπαιδευτικοί δήλωσαν ενθουσιασμένοι από την εκπαιδευτική τους επίσκεψη και ήδη σκέφτονται να επισκεφτούν το Απολιθωμένο Δάσος και τη Λέσβο την επόμενη σχολική χρονιά.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Χριστουγεννιάτικο χωριό στη Λέσχη Εθνοφρουράς Μυτιλήνης

Μια πρωτόγνωρη γιορτινή δράση για τις οικογένειες των στελεχών της 98 ΑΔΤΕ με την πρωτοβουλία του Υποστράτηγου Νικόλαου Γκρέτσα
ΑΓΡΟΤΕΣ

Παράταση έως Μάιο 2026 για τα ψηφιακά δελτία διακίνησης ελαιοκάρπου

Εξαιρούνται μόνο όσοι είχαν έσοδα άνω των 200.000 ευρώ
ΔΡΑΣΕΙΣ

11η Εθελοντική Αιμοδοσία στη Μόρια

Από τον Πεζοπορικό Σύλλογο «Η Διχάλα»
ΧΩΡΙΑ

Η ΔΕΥΑΛ δίνει νέα πνοή στην Αγιάσο με ταχεία ολοκλήρωση έργου υποδομών

Αναβάθμιση ύδρευσης και αποχέτευσης σε κομβικούς δρόμους που ενισχύουν την καθημερινότητα κατοίκων και επισκεπτών
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Η Μυτιλήνη γέμισε φως και μουσική στην έναρξη των γιορτών

Ο Δήμαρχος Παναγιώτης Χριστόφας μίλησε για τη μεγάλη συμμετοχή του κόσμου, τη φωταγώγηση του δέντρου και τη συνέχεια των εκδηλώσεων με το Χριστουγεννιάτικο Χωριό
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Επίθεση σε βάρος του Κοινωνικού Χώρου «Αντίβαρο» στη Χίο

«Στη Χίο δεν χωράνε οι νοσταλγοί του ναζισμού»
ΑΤΖΕΝΤΑ

Χριστουγεννιάτικη τέχνη από τα υλικά του παρελθόντος στην Αγιάσο

Η Visit Agiasos μετατρέπει τον παλιό τσουρχανά σε έμπνευση για ένα συλλογικό έργο Trash Art στις 13 και 14 Δεκεμβρίου 2025
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η ιστορία του ελληνικού κομμουνισμού και όχι μόνο!

Ο ιστορικός Κώστας Καρπόζηλος μίλησε στον Θράσο Αβραάμ για την αναγκαιότητα να διαβάζουμε την ελληνική Αριστερά έξω από τα σύνορα και για μια σύγχρονη πολιτική που να συγκρούεται με την ολιγαρχία του πλούτου
ΧΩΡΙΑ

Χριστουγεννιάτικη γιορτή στο πάρκο Κάτω Τρίτους

Το Σάββατο 13 Δεκεμβρίου και ώρα 16.30
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Αστικό ΚΤΕΛ Μυτιλήνης: Αλλαγή στο μεσημεριανό δρομολόγιο του Πανεπιστημίου

Από τις 10 Δεκεμβρίου και κάθε εργάσιμη ημέρα, το δρομολόγιο των 14:30 καταργήθηκε και πραγματοποιείται στις 14:15 με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση φοιτητών
ΕΛΛΑΔΑ

Πανικός στο Μαξίμου από τα αγροτικά μπλόκα

Να κλείσει το μέτωπο με τους αγρότες το αργότερο εντός της ερχόμενης εβδομάδας επιδιώκει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
ΕΛΛΑΔΑ

Αγριο κράξιμο σε Τσιάρα από τους βουλευτές της Ν.Δ.

Ολοκληρώθηκε η ενημέρωση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης στους βουλευτές της ΝΔ για την αγροτική πολιτική της κυβέρνησης