«Πολιτική επιλογή, όχι φυσικό φαινόμενο η λειψυδρία στη Λέσβο»
Η Λαϊκή Συσπείρωση Δυτικής Λέσβου καταγγέλλει χρόνια αδιαφορία και προτείνει δημόσιες λύσεις για τη διαχείριση του νερού
Από το NEWSROOM Δημοσίευση 8/5/2025

Η απόφαση να κηρυχθεί η Λέσβος σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω λειψυδρίας δεν έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία. Αντίθετα, για τη Λαϊκή Συσπείρωση Δυτικής Λέσβου αποτελεί τη φυσική απόρροια ετών αδράνειας, ελλιπούς σχεδιασμού και πολιτικής αδιαφορίας από τις αρμόδιες αρχές. Όπως τονίζει η δημοτική παράταξη σε ανακοίνωσή της, η κατάσταση που βιώνει σήμερα το νησί είναι το αποτέλεσμα της εγκατάλειψης κρίσιμων υποδομών και της άρνησης της δημοτικής αρχής να ασχοληθεί ουσιαστικά με το πρόβλημα της διαχείρισης των υδάτων.
Εδώ και έξι χρόνια, η Λαϊκή Συσπείρωση επεσήμαινε σταθερά τα προβλήματα που σχετίζονται με τη ΔΕΥΑΛ και τη διαχείριση του νερού, ζητώντας επίμονα τη συζήτησή τους στο Δημοτικό Συμβούλιο. Ωστόσο, όπως καταγγέλλει, η δημοτική αρχή αντιμετώπισε το ζήτημα με πλήρη αδιαφορία, αρνούμενη να αναλάβει τις ευθύνες της και χαρακτηρίζοντας το εκτός των αρμοδιοτήτων της. «Μια δημοτική αρχή που αδυνατεί να προβλέψει κρίσιμες καταστάσεις, δεν είναι απλώς ανεπαρκής, είναι επικίνδυνη» αναφέρεται στην ανακοίνωση, η οποία καταλογίζει στην πλειοψηφία και τον δήμαρχο πολιτική επιλογή εγκατάλειψης του ζητήματος.
Η Λαϊκή Συσπείρωση επισημαίνει πως χωρίς επαρκείς υδάτινους πόρους, δεν μπορεί να υπάρξει καμία προοπτική για τον πρωτογενή και τον τουριστικό τομέα. Παράλληλα, παραθέτει έναν ολοκληρωμένο κατάλογο παρεμβάσεων που θα μπορούσαν να δώσουν βιώσιμες λύσεις στο πρόβλημα της λειψυδρίας:
Μελέτες και κατασκευή μικρών φραγμάτων σε όλες τις δημοτικές ενότητες, με αντίστοιχα δίκτυα διανομής.
Άμεση αξιοποίηση των έτοιμων μελετών για το φράγμα Σταυρού και τη λιμνοδεξαμενή Μάκρης Βασιλικών.
Επισκευή της λιμνοδεξαμενής Βαφειού Μολύβου για να καλυφθούν ανάγκες ύδρευσης στη Μήθυμνα, την Πέτρα και τη Στύψη.
Συντήρηση και καθαρισμός στο φράγμα Ερεσού.
Δημιουργία δικτύου αξιοποίησης στο μικρό φράγμα Στύψης για άρδευση.
Μελέτη για το προτεινόμενο έργο φράγματος Στενοκλείδι–Μικρή Λίμνη–Κουρούπης, το οποίο μπορεί να αποτελέσει μόνιμη λύση ύδρευσης και άρδευσης για την περιοχή Πολιχνίτου.
Συνεχή έργα συντήρησης και βελτίωσης υποδομών όπως πηγές, δεξαμενές, γεωτρήσεις και δίκτυα.
Η παράταξη υπογραμμίζει ότι οι γεωτρήσεις δεν μπορούν να αποτελούν μόνιμη λύση, παρά μόνο προσωρινή ενίσχυση. Το ζητούμενο, όπως τονίζει, είναι σοβαρά έργα που να καλύπτουν τις πραγματικές ανάγκες των πολιτών, με δημόσιο χαρακτήρα και χωρίς εμπλοκή ιδιωτών.
Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται και στην πρόταση κατασκευής μονάδων αφαλάτωσης, τις οποίες η Λαϊκή Συσπείρωση απορρίπτει ως ενεργοβόρες, περιβαλλοντικά επιζήμιες και προπομπούς ιδιωτικοποίησης του νερού. «Σε ένα νησί όπου οι ανάγκες σε νερό δεν ξεπερνούν το 1% των ετήσιων βροχοπτώσεων, η αφαλάτωση δεν είναι λύση – είναι αδιέξοδο», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Η ανακοίνωση της παράταξης καταλήγει με σαφή προειδοποίηση: «Με το πιστόλι στον κρόταφο και την κοινωνία σε απόγνωση, σοβαρές λύσεις δεν μπορούν να δοθούν. Η λειψυδρία δεν είναι φυσικό φαινόμενο, είναι πολιτική επιλογή – και γι’ αυτό μπορεί και πρέπει να ανατραπεί».