ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Πρόστιμα και γκρίνιες για τα τουριστικά λεωφορεία στην Πέτρα
Προβληματισμένοι δηλώνουν οι υπεύθυνοι των ΚΤΕΛ οι οποίοι αναφέρουν ότι από το 2021 τα λεωφορεία των Υπεραστικών δεν μπορούν να μπουν στον οικισμό και αφήνουν τον κόσμο μακριά από το χωριό
Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ Δημοσίευση 8/5/2025

Ιδιαίτερα προβληματισμένοι είναι οι ιδιοκτήτες και οι οδηγοί λεωφορείων της Λέσβου, καθώς αντιμετωπίζουν αρκετά προβλήματα σε σχέση με την πρόσβασή τους στον οικισμό της Πέτρας, ο οποίος είναι από τους πιο δημοφιλείς τουριστικά καθώς και αγαπημένος μαθητικός προορισμός εκδρομών.
Όπως καταγγέλλει στο ΝΗΣΙ το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου των Υπεραστικών ΚΤΕΛ Κώστας Καραβατάκης η εμπειρία των λεωφορειούχων με την Πέτρα είναι το λιγότερο τραυματική.
«Προχθές τέσσερα λεωφορεία είχαν πάει εκδρομή στον συγκεκριμένο οικισμό και οι συνάδελφοι πάρκαραν στην πινακίδα που υπάρχει για στάθμευση λεωφορείων. Άμεσα ειδοποιήθηκε η αστυνομία η οποία επέβαλε πρόστιμα στους συναδέλφους. Όταν έκπληκτος ένας οδηγός ρώτησε για ποιο λόγο γίνεται αυτό αφού υπήρχε πινακίδα, έλαβε την απάντηση ότι το όχημά τους καταλαμβάνει μεγάλο μέρος του δρόμου και εμποδίζει την κυκλοφορία».
Εξηγώντας την κατάσταση που επικρατεί ο κ. Καραβατάκης υπογραμμίζει ότι από το 2021 τα ΚΤΕΛ σταμάτησαν ακόμη και για τα δρομολόγια της γραμμής να μπαίνουν μέσα στο χωριό και αφήνουν τους επιβάτες στα όρια του οικισμού στο βενζινάδικο.
«Κάποτε υπήρχε ένας χώρος που μισθωνόταν από τον Δήμο και μπορούσαμε εκεί να αφήνουμε τον κόσμο μέσα στον οικισμό και να κάνουμε αναστροφή. Ο χώρος αυτός δυστυχώς τα τελευταία χρόνια περιορίστηκε σημαντικά κι έτσι δεν μπορούμε να κάνουμε αναστροφή».
Σε έγγραφο που έστειλε η κοινότητα Πέτρας στα τουριστικά λεωφορεία και στα ΚΤΕΛ ζητείται η αποβίβαση των επιβατών να γίνεται είτε στην διασταύρωση Πέτρας – Πετρί είτε στην παλιά στάση των ΚΤΕΛ που όμως όπως σημείωσε ο κ. Καραβατάκης ο χώρος δεν είναι επαρκής για να γίνει αναστροφή.
«Γενικότερα επισημαίνει το μέλος του Δ.Σ. των ΚΤΕΛ Λέσβου οι οδηγοί λεωφορείων όταν φτάνουμε στην Πέτρα αισθανόμαστε ότι είμαστε σε εχθρικό περιβάλλον. Ακόμη και όταν σταματάμε μπροστά σε μαγαζιά για να αφήσουμε κόσμο που θα καταναλώσει και θα ενισχύσει την αγορά, οι καταστηματάρχες φωνάζουν και μας διώχνουν γιατί λέει τους κλείνουμε την θέα. Την τελευταία φορά που τέθηκε ζήτημα για στάση μαθητών σε εκδρομή στην Πέτρα, τους εξήγησα ότι θα βγουν πολύ μακριά από το χωριό και πρέπει να περπατήσουν. Αυτό ήταν αποτρεπτικό και τα παιδιά τελικά επέλεξαν να πάνε Καλλονή».