× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Ανοιγμα» με ελπίδες και αγωνία

Πώς θα ταξιδεύει κανείς από αύριο Δευτέρα προς και από τη Λέσβο και τα άλλα νησιά

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 24/5/2020

«Ανοιγμα» με ελπίδες και αγωνία
' χρόνος ανάγνωσης

Προσθέστε το Νησί στις αναζητήσεις σας

Add stonisi.gr on Google ↗

«Αποκατάσταση της τάξης των πραγμάτων που τόσο διαταράχθηκε από τα μέτρα κατά της πανδημίας» χαρακτηρίζει την απελευθέρωση των ακτοπλοϊκών μετακινήσεων από και προς τα νησιά από αύριο Δευτέρα 25 Μαΐου ο περιφερειάρχης βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης με δήλωση του που δημοσιεύεται σήμερα στο ΑΠΕ ΜΠΕ.

Όπως τονίζει «στη ουσία πρόκειται για αποκατάσταση της εδαφικής συνέχειας της χώρας, γεγονός που επαναφέρει την ομαλή ροή ανθρώπων και προϊόντων».
Από το λιμάνι του Πειραιά αύριο έχει προγραμματιστεί μεταξύ άλλων έξη δρομολογίων και ένα δρομολόγιο πλοίου για Χίο και Μυτιλήνη . Ένα δρομολόγιο έχει προγραμματιστεί επίσης για Άγιο Ευστράτιο. Λήμνο και Καβάλα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Παναγιώτης Χατζηκυριάκος, πρόεδρος της Ένωσης τουριστικών, ταξιδιωτικών και ναυτικών πρακτόρων Λέσβου σημειώνει ότι τα αποτελέσματα της απελευθέρωσης των ακτοπλοϊκών μετακινήσεων «θα κριθεί από το πώς θα λειτουργήσουν σε σχέση με αυτή οι κοινωνίες. Ακόμα, σημειώνει, ότι όλοι ψάχνουμε να βρούμε τα πατήματα μας μετά από την κρίση που προκάλεσε η πανδημία. Αυτό θα κρίνει και αν θα αυξηθούν τα δρομολόγια που συνδέουν τη Λέσβο και τη Χίο με την ηπειρωτική Ελλάδα και τα οποία παραμένουν καθηλωμένα στα τρία την εβδομάδα με δυνατότητα μεταφοράς του 50% των πρωτοκόλλων μεταφοράς. Και φυσικά η ηλικία και ότι αυτή συνεπάγεται, των πλοίων που εξυπηρετούν τη γραμμή, θα κρίνει και τη συμβολή της απελευθέρωσης των ακτοπλοϊκών μετακινήσεων στην κανονικότητα με προοπτική την ανάπτυξη».

Τέλος ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Λέσβου Δημήτρης Βατής, κάλεσε με αφορμή την απελευθέρωση των ακτοπλοϊκών μετακινήσεων «τους νησιώτες να στηρίξουν φέτος τα διπλανά τους γειτονιά νησιά» ενώ όπως σημείωσε «η τοπική αυτοδιοίκηση μπορεί και πρέπει να βοηθήσει στην ενδονησιωτική προβολή».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πώς θα ταξιδεύει κανείς από αύριο
Σημειώνεται ότι στα πλοία εφαρμόζεται νέο πρωτόκολλο επιβατών όπου το κάθε πλοίο μπορεί να φιλοξενεί μόνο το 50% των επιβατών, εκτός αν πρόκειται για πλοίο με καμπίνες που το ποσοστό αυτό γίνεται 55%.

Εκπρόσωποι των ακτοπλοϊκών εταιρειών μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ανέφεραν ότι για την πρώτη ημέρα των ελεύθερων μετακινήσεων προς τα υπόλοιπα νησιά οι κρατήσεις επιβατών είναι σε ικανοποιητικά επίπεδα, καθώς πολύ κόσμος με εξοχικές κατοικίες σε αυτά περίμενε τη συγκεκριμένη ημερομηνία.
Ωστόσο εκφράζουν τον προβληματισμό τους για το αν κίνηση αυτή θα διατηρηθεί στα ίδια επίπεδα και τις επόμενες ημέρες.

Οι επιβάτες στα πλοία της ακτοπλοΐας πριν από την επιβίβασή τους, στο πλαίσιο των ειδικών οδηγιών πρόληψης και αντιμετώπισης κρουσμάτων COVID-19, θα θερμομετρούνται, θα συμπληρώνουν ειδικό ερωτηματολόγιο ενώ θα διατηρούν απόσταση 1,5 μέτρου σε όλους τους χώρους κίνησης μέσα στο πλοίο.
Το ερωτηματολόγιο, θα συμπληρώνεται από επιβάτες που πραγματοποιούν ταξίδι διάρκειας μεγαλύτερης των 30 λεπτών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα ερωτηματολόγια αυτά μπορούν να προμηθευτούν είτε στα ταξιδιωτικά πρακτορεία, είτε στις ίδιες τις ακτοπλοϊκές εταιρίες, είτε μπορούν να τα κατεβάσουν από την επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής (www.ynanp.gr).

Τα συμπληρωμένα ερωτηματολόγια θα παραδίδονται από τους επιβάτες κατά την επιβίβαση τους σε μέλη του πληρώματος του πλοίου.

Σε περίπτωση διαπίστωσης επιβατών οι οποίοι, με βάση το ερωτηματολόγιο, είτε παρουσιάζουν συμπτώματα, είτε έχουν εκτεθεί σε ασθενή COVID-19 με κάποιον από τους τρόπους που περιγράφονται σε αυτό τις τελευταίες 14 ημέρες, δεν θα επιτρέπεται η επιβίβαση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το ερωτηματολόγιο θα τηρείται με μέριμνα της πλοιοκτήτριας εταιρείας για δύο μήνες από την ημέρα παραλαβής του σύμφωνα με όσα προβλέπονται από την κείμενη νομοθεσία περί προστασίας προσωπικών δεδομένων(GDPR).
Επίσης, στα πλοία υπάρχει ειδική διάταξη για τους επιβάτες στα αεροπορικά καθίσματα, ένα κάθισμα κατειλημμένο και ένα κάθισμα κενό, παρακείμενο, εμπρός και πίσω.

Η χρήση κάθε καμπίνας θα επιτρέπεται από ένα άτομο, εκτός αν πρόκειται για οικογένειες, συγγενείς πρώτου βαθμού. Εξάλλου, όλοι οι επιβάτες αλλά και το πλήρωμα θα πρέπει να κάνουν χρήση μάσκας.
Σημειώνεται ότι τα πληρώματα των πλοίων της ακτοπλοΐας έχουν ήδη εκπαιδευθεί προκειμένου να μπορούν να αντιμετωπίσουν τυχόν κρούσμα κορονοϊου σε επιβάτη, ενώ τα πλοία μετά από κάθε δρομολόγιό τους θα απολυμαίνονται.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ ΜΠΕ

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add stonisi.gr on Google ↗
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΓΟΡΑ

Οικονομική επανεκκίνηση για το Επιμελητήριο Λέσβου με άλμα εσόδων κατά 87,9%

Στα 469.986 ευρώ τα έσοδα του 2026 και στα 453.362 ευρώ τα ταμειακά διαθέσιμα – Η διοίκηση Τατάκη παρουσίασε την εικόνα ανάκαμψης, ενώ ο Γιάννης Βουτσινάς αποκάλυψε ότι το Επιμελητήριο είχε φτάσει σε οριακή κατάσταση με την διοίκηση Μυρσινιά
Οικονομική επανεκκίνηση για το Επιμελητήριο Λέσβου με άλμα εσόδων κατά 87,9%
ΑΓΟΡΑ

Το Φυλλάδιο Lidl έχει βγει

Υψηλή ποιότητα, μοναδική φρεσκάδα και πάντα χαμηλές τιμές!
Το Φυλλάδιο Lidl έχει βγει
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Θετικό ξεκίνημα για την αεροπορική «γέφυρα» Μυτιλήνης ‑ Κρήτης

Περίπου 4.000 επιβάτες χρησιμοποίησαν τη νέα απευθείας γραμμή
Θετικό ξεκίνημα για την αεροπορική «γέφυρα» Μυτιλήνης ‑ Κρήτης
ΚΟΣΜΟΣ

Μπροστά σε νέα οικονομική κρίση

Η εποχή των υψηλών επιτοκίων ήρθε για να μείνει
Μπροστά σε νέα οικονομική κρίση
ΑΓΡΟΤΕΣ

Το λεσβιακό ελαιόλαδο αναζητά το μέλλον του στις ρίζες του

Σε εξέλιξη το «Roots of Lesvos 2026» στην Αγία Παρασκευή, με επίκεντρο την αξία της προέλευσης, την ένδειξη ΠΓΕ Λέσβος και τις προοπτικές που δημιουργεί για το προϊόν
Το λεσβιακό ελαιόλαδο αναζητά το μέλλον του στις ρίζες του
ΑΓΡΟΤΕΣ

Εφιαλτικό σενάριο για άνοδο του πετρελαίου στα 132 δολάρια το βαρέλι

Οι εμπειρογνώμονες της ΕΚΤ εκτιμούν μέση τιμή του πετρελαίου κοντά στα 87 δολάρια το βαρέλι στο βασικό σενάριο, στα 99 δολάρια στο δυσμενές και στα 132 δολάρια στο ακραίο σενάριο
Εφιαλτικό σενάριο για άνοδο του πετρελαίου στα 132 δολάρια το βαρέλι
ΑΓΡΟΤΕΣ

53 εκατ. ευρώ για την νέα προκήρυξη των γεωργικών συμβούλων

Ανοίγει ο δρόμος για την πρόσκληση – Επαγγελματίες αγρότες και νέοι γεωργοί οι ωφελούμενοι, με κάλυψη του συνόλου του κόστους των υπηρεσιών
53 εκατ. ευρώ για την νέα προκήρυξη των γεωργικών συμβούλων
ΕΛΛΑΔΑ

Πληρώνουν συντάξεις και επιδόματα ύψους 1,39 δις ευρώ

Δείτε εδώ τις καταβολές που θα κάνουν ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ ως τις 25 Σεπτεμβρίου
Πληρώνουν συντάξεις και επιδόματα ύψους 1,39 δις ευρώ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Έναρξη πληρωμών τη Δευτέρα για τα θανατωμένα ζώα ανακοινώνει ο Αθανασίου

Συνολικά 136 κτηνοτρόφοι θα λάβουν 7.358.000 ευρώ — Κάλεσμα στους υπόλοιπους δικαιούχους να καταθέσουν τα δικαιολογητικά που εκκρεμούν
Έναρξη πληρωμών τη Δευτέρα για τα θανατωμένα ζώα ανακοινώνει ο Αθανασίου
ΑΓΡΟΤΕΣ

Συνεχίζεται η αποκλιμάκωση της ανεργίας στο Βόρειο Αιγαίο

Στους 10.139 οι δηλωμένοι άνεργοι τον Αύγουστο – Μείωση κατά 7,66% καταγράφει ο μέσος όρος στο πρώτο οκτάμηνο του 2026 σε σύγκριση με πέρυσι
Συνεχίζεται η αποκλιμάκωση της ανεργίας στο Βόρειο Αιγαίο
ΑΓΡΟΤΕΣ

Στον αέρα οι αγροτικές επιδοτήσεις λόγω των προβλημάτων στο νέο ΟΣΔΕ

Η γεωπόνος – μελετήτρια και μέλος του Δ.Σ. της ΠΟΣΓ Μαρία Δημάκου μίλησε στον 99 FM «Στο Νησί» για τη δυσλειτουργία του MyAgro, τις ασυμφωνίες με το κτηματολόγιο και το ενδεχόμενο προκαταβολής επιδοτήσεων με τα στοιχεία του 2025
Στον αέρα οι αγροτικές επιδοτήσεις λόγω των προβλημάτων στο νέο ΟΣΔΕ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΑΓΡΟΤΕΣ

Ευθύνες στην κυβέρνηση για τον αφθώδη και στήριξη στον Τσίπρα από Αστυρακάκη

Ο περιφερειακός σύμβουλος ασκεί κριτική στους κυβερνητικούς χειρισμούς για την κτηνοτροφία, σχολιάζει τη στάση της Περιφέρειας και δηλώνει παρών στις διεργασίες για μια νέα προοδευτική πολιτική πρόταση
Ευθύνες στην κυβέρνηση για τον αφθώδη και στήριξη στον Τσίπρα από Αστυρακάκη