«Κόφτες στο πρόγραμμα του προσωπικού βοηθού για τα άτομα με αναπηρία»
Ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ, ανάμεσά τους και η Μαρία Κομνηνάκα, βουλευτής Λέσβου, για τα προβλήματα στην υλοποίηση του προγράμματος «Προσωπικός Βοηθός για άτομα με αναπηρία»
Από το NEWSROOM Δημοσίευση 4/5/2025

Σοβαρά προβλήματα και καθυστερήσεις στην υλοποίηση του προγράμματος «Προσωπικός Βοηθός για άτομα με αναπηρία» αναδεικνύει με κοινοβουλευτική ερώτηση προς την Υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, ομάδα βουλευτών του ΚΚΕ. Μεταξύ των ερωτώντων συγκαταλέγεται και η βουλευτής Λέσβου, Μαρία Κομνηνάκα.
Στην ερώτηση γίνεται λόγος για μια σειρά δυσλειτουργιών που, όπως σημειώνεται, περιορίζουν σημαντικά την πρόσβαση των Ατόμων με Αναπηρία (ΑμεΑ) στο εν λόγω πρόγραμμα. Σύμφωνα με τους βουλευτές του ΚΚΕ, το πιλοτικό πρόγραμμα, το οποίο ξεκίνησε να υλοποιείται με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, είχε αρχικά στόχο να καλύψει 2.250 άτομα, ωστόσο στα μέσα του 2025 οι ωφελούμενοι δεν ξεπερνούν τους 1.379.
Οι βουλευτές αναφέρουν ότι οι ανάπηροι, για να ενταχθούν στο πρόγραμμα, πρέπει να περάσουν από δύο ξεχωριστές επιτροπές αξιολόγησης, ενώ παράλληλα τίθενται ηλικιακοί περιορισμοί (16-65 ετών) και εφαρμόζεται διαδικασία ηλεκτρονικής κλήρωσης, η οποία αφήνει πολλούς εκτός, ανεξάρτητα από τις πραγματικές τους ανάγκες.
Την ίδια ώρα, σημαντικές ελλείψεις διαπιστώνονται και στο σκέλος της στελέχωσης, καθώς οι Προσωπικοί Βοηθοί παραμένουν λίγοι, λόγω των χαμηλών αποδοχών, και είναι σχεδόν ανύπαρκτοι στην περιφέρεια. Το ΚΚΕ τονίζει ότι το πρόγραμμα υλοποιείται με αποσπασματικό χαρακτήρα, εκτός του δημόσιου συστήματος υγείας και πρόνοιας, ενώ δεν χρηματοδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό, γεγονός που, κατά τους βουλευτές, δημιουργεί αβεβαιότητα για τη διάρκειά του.
Μεταξύ άλλων, στην ερώτησή τους, οι βουλευτές ζητούν την καθολική εφαρμογή του προγράμματος για όλα τα ΑμεΑ, με βάση τις μόνιμες και διαρκείς ανάγκες τους, και τη θεσμοθέτησή του στο πλαίσιο ενός δημόσιου, δωρεάν συστήματος Πρωτοβάθμιων Υπηρεσιών Πρόνοιας, με μόνιμο και εξειδικευμένο προσωπικό, αποκλειστικά χρηματοδοτούμενου από τον κρατικό προϋπολογισμό.