Η «Δημιουργική Ενότητα» αμφισβητεί τη διαδικασία εκλογής Προέδρου
Η επιστροφή του Στρατή Γελαγώτη στη θέση του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου είναι αυτόματη – Παράνομη η νέα εκλογική διαδικασία
Από το NEWSROOM Δημοσίευση 2/5/2025

Στο επίκεντρο της δημόσιας συζήτησης τέθηκε η θεσμική λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Δυτικής Λέσβου, ύστερα από την έκτακτη συνεδρίαση της Τετάρτης 30 Απριλίου 2025 με αντικείμενο την εκλογή νέου Προέδρου. Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε με αφορμή την επιστροφή του κ. Στρατή Γελαγώτη στα καθήκοντά του, σύμφωνα με απόφαση του Προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Η δημοτική παράταξη «Δημιουργική Ενότητα», με επικεφαλής τον Απόστολο Αλατζά, πήρε σαφή και τεκμηριωμένη θέση για το ζήτημα, χαρακτηρίζοντας τη διαδικασία εκλογής νέου προέδρου περιττή και θεσμικά εσφαλμένη. Όπως δήλωσε ο ίδιος, «ο κ. Στρατής Γελαγώτης επανέρχεται αυτοδικαίως στη θέση του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου», προσθέτοντας πως η ισχύουσα νομοθεσία είναι γεμάτη αντιφάσεις και ατέλειες που αντί να επιλύουν προβλήματα, τα πολλαπλασιάζουν.
«Ο νόμος με τον οποίο απομακρύνθηκε ο κ. Γελαγώτης πάσχει σε πολλά σημεία – είναι γενικά ασαφής και ελλιπής. Η επιστροφή του δεν απαιτεί καμία νέα διαδικασία, αφού επανέρχεται στη θέση που κατείχε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Αλατζάς, αναδεικνύοντας τις δυσλειτουργίες ενός θεσμικού πλαισίου που παραπαίει μεταξύ νομικών κενοτήτων και πρακτικών παραλείψεων.
Στο ίδιο μήκος κύματος, η παράταξη κατέθεσε δύο βασικές θέσεις που απορρέουν –όπως τονίζεται– από παρόμοιες αποφάσεις επαναφοράς αιρετών:
- Όταν επανέρχεται δημοτικός σύμβουλος μετά από έκπτωση, αναλαμβάνει αυτομάτως την πρότερη θέση του χωρίς να απαιτείται οποιαδήποτε άλλη διαδικασία.
- Όταν εκπίπτει μέλος του Προεδρείου του Δημοτικού Συμβουλίου, η αρμοδιότητα σύγκλησης νέας συνεδρίασης δεν ανήκει στον πλειοψηφούντα σύμβουλο της πλειοψηφούσας παράταξης, αλλά στον/ην Αντιπρόεδρο του οργάνου.
Σε αυτό το πλαίσιο, η «Δημιουργική Ενότητα» κάλεσε τον νυν Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου να αναλάβει πρωτοβουλία σύνταξης σχετικού ψηφίσματος, το οποίο, αφού ψηφιστεί από το σώμα, θα πρέπει να σταλεί στους αρμόδιους φορείς: την Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων, την Αποκεντρωμένη Διοίκηση και το Υπουργείο Εσωτερικών. Στόχος, η αποσαφήνιση του νομικού πλαισίου και η αποτροπή παρόμοιων προβλημάτων στο μέλλον.
Η παράταξη, τέλος, επέλεξε να απέχει από τη διαδικασία εκλογής, στέλνοντας έτσι ένα πολιτικό μήνυμα σεβασμού της νομιμότητας αλλά και αντίστασης στην παρερμηνεία των θεσμών.«Η συμμετοχή μας σε μία διαδικασία που θεωρούμε νομικά και πολιτικά αχρείαστη, θα συνιστούσε αποδοχή μιας παρατυπίας. Δεν θα γίνουμε μέρος αυτής της αλλοίωσης του ρόλου και της ευθύνης των θεσμών της Αυτοδιοίκησης», κατέληξε ο κ. Αλατζάς.