ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
«7.500 Λατινοαμερικανοί τουρίστες ήρθαν στο Βόρειο Αιγαίο το 2024»
Ο ειδικός συνεργάτης του Πρωθυπουργού Ιάσονας Πιπίνης που κατάγεται από τη Λέσβο μιλά για ζητήματα που αφορούν τον τουρισμό, την υγεία, το μεταναστευτικό και την ανάπτυξη των νησιών μας
Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ Δημοσίευση 2/5/2025

Σε ζητήματα τουρισμού, υγείας και ανάπτυξης της Λέσβου και της ευρύτερης περιοχής του Βορείου Αιγαίου αναφέρθηκε ο ειδικός συνεργάτης του Πρωθυπουργού για θέματα Λατινικής Αμερικής, Ιάσονας Πιπίνης, σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό ΝΗΣΙ 99 FM. Ο κ. Πιπίνης, που κατάγεται από τη Λέσβο και ήταν υποψήφιος βουλευτής στις τελευταίες εκλογές, επεσήμανε ότι παρότι δεν έχει θεσμικό ρόλο στην παρούσα φάση, συνεχίζει να συζητά για τα ζητήματα του τόπου με τον Πρωθυπουργό και κορυφαία κυβερνητικά στελέχη.
Ιδιαίτερη βαρύτητα έδωσε ο κ. Πιπίνης στο ενδεχόμενο ενίσχυσης του τουριστικού ρεύματος από χώρες της Λατινικής Αμερικής προς τα νησιά του Βορείου Αιγαίου. Όπως ανέφερε, η Λατινική Αμερική αποτελεί μία μεγάλη και στρατηγικά σημαντική αγορά για την Ελλάδα, όχι μόνο διπλωματικά αλλά και οικονομικά. «Οι Λατινοαμερικανοί τουρίστες θεωρούνται τουρίστες πολυτελείας», είπε χαρακτηριστικά. «Ξοδεύουν χιλιάδες ευρώ, ταξιδεύουν σε δύο και τρεις ευρωπαϊκές χώρες σε κάθε ταξίδι και μένουν πολλές ημέρες. Είναι κοινό υψηλής αγοραστικής δύναμης και είναι στο χέρι μας να το προσελκύσουμε».
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε, μόνο το καλοκαίρι του 2024 περίπου 7.500 Λατινοαμερικανοί τουρίστες επισκέφθηκαν τα νησιά του Βορείου Αιγαίου μέσω Τουρκίας, με τη Λέσβο να καταγράφει τις λιγότερες αφίξεις. «Αυτό το κομμάτι της αγοράς πρέπει να το δουλέψουμε και να το εκμεταλλευτούμε. Χρειάζεται προβολή, καμπάνιες, συνεργασίες και κυρίως πίστη ότι μπορούμε να πετύχουμε», υπογράμμισε.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στον θρησκευτικό τουρισμό, τονίζοντας ότι το θρησκευτικό συναίσθημα είναι έντονο στις χώρες της Λατινικής Αμερικής, παρότι οι πολίτες τους είναι κυρίως καθολικοί. «Το ενδιαφέρον για ορθόδοξα μνημεία είναι υπαρκτό. Η Λέσβος, με την πλούσια θρησκευτική της ιστορία και τα προσκυνήματα της, μπορεί να γίνει προορισμός για αυτόν τον τύπο τουρισμού», σημείωσε.
Ο κ. Πιπίνης αποκάλυψε ότι ήδη υπάρχει σχεδιασμός για τη δημιουργία γραφείου του ΕΟΤ στη Λατινική Αμερική, ως συνέχεια του ήδη υπάρχοντος γραφείου στη Μαδρίτη, το οποίο εξυπηρετεί τις ανάγκες της λατινοαμερικανικής αγοράς. «Η πρόταση αυτή ξεκίνησε από εμένα πριν τρία χρόνια και ήδη αποδίδει καρπούς. Τώρα όμως πρέπει να επεκταθούμε, να δώσουμε περισσότερη έμφαση, ιδιαίτερα στα νησιά που δεν είναι ακόμη γνωστά στο ευρύ κοινό της Λατινικής Αμερικής, όπως η Λέσβος», τόνισε.
Μιλώντας γενικότερα για τον τουρισμό και την τοπική ανάπτυξη, δήλωσε πως η τουριστική ενίσχυση του νησιού μπορεί να λειτουργήσει ως αλυσίδα οικονομικής ενδυνάμωσης: «Αν αυξηθεί ο τουρισμός, θα ωφεληθεί και ο ψαράς και ο αγρότης και το εστιατόριο. Είναι μια ολόκληρη τοπική οικονομία που μπορεί να κινηθεί πιο δυναμικά».
Παράλληλα, ο κ. Πιπίνης έθιξε θέματα υποδομών, σημειώνοντας ότι έχουν ήδη υλοποιηθεί σημαντικά έργα, όπως ο δρόμος Καλλονής–Σιγρίου και το λιμάνι του Σιγρίου, ενώ χρειάζονται περαιτέρω παρεμβάσεις τόσο στις μεταφορές όσο και στον τομέα της υγείας. «Το νοσοκομείο της Μυτιλήνης και τα Κέντρα Υγείας έχουν αρχίσει να ενισχύονται, αλλά υπάρχουν ακόμη ανάγκες, τόσο σε προσωπικό όσο και σε εξοπλισμό», είπε.
«Το μεταναστετικό πλανάται ως φάντασμα, αλλά η κατάσταση είναι ελεγχόμενη»
Ο Ιάσονας Πιπίνης δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα, επισημαίνοντας πως παρότι το πρόβλημα έχει περιοριστεί αισθητά, συνεχίζει να προκαλεί ανησυχία στις τοπικές κοινωνίες. «Το μεταναστευτικό πλανάται σαν φάντασμα πάνω από τη Λέσβο, αλλά δεν υφίσταται ως κρίση όπως στο παρελθόν», είπε.
Εξέφρασε την πεποίθηση ότι η παρούσα κυβέρνηση έχει διαχειριστεί με επιτυχία την κατάσταση, περιορίζοντας τις ροές και κλείνοντας το «κολαστήριο της Μόριας», ενώ υποστήριξε πως η νέα δομή στη Βάστρια θα λειτουργήσει υπό αυστηρούς κανόνες και με σεβασμό στην τοπική κοινωνία. «Δεν υπάρχει περίπτωση να επαναληφθούν οι εικόνες του παρελθόντος», διαβεβαίωσε.
Παράλληλα, κάλεσε τους πολίτες να κλείσουν τα αυτιά τους στην παραπληροφόρηση και να στηρίξουν την προσπάθεια θωράκισης των συνόρων με βάση τους διεθνείς κανόνες και τις αρχές ανθρωπιάς.
Αναπτυξιακές ανισότητες και τοπικά αιτήματα
Ολοκληρώνοντας τη συνέντευξή του, ο Ιάσονας Πιπίνης αναφέρθηκε και στην ανάγκη για ένα στοχευμένο αναπτυξιακό πρόγραμμα για τη Λέσβο, που θα απαντά στις ιδιαιτερότητες του νησιού. Ειδικά για τις μικρές τουριστικές επιχειρήσεις που δεν κατάφεραν να ενταχθούν σε χρηματοδοτικά εργαλεία λόγω ανταγωνισμού με ισχυρότερες μονάδες του Νότιου Αιγαίου και της Κρήτης, τόνισε την ανάγκη για πιο δίκαιες πολιτικές ενίσχυσης.
«Δεν είμαστε πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Χρειάζονται παρεμβάσεις με κοινωνική ευαισθησία και γεωγραφική δικαιοσύνη», υπογράμμισε