× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

«Η πίστη στους Αρχαγγέλους φέρνει Έλληνες και Τούρκους στον Μανταμάδο»

Ο Πρωτοπρεσβύτερος του Ιερού Προσκυνήματος πατήρ Ευστράτιος Δήσσος μίλησε για το ιστορικό της μεγάλης γιορτής και τους χιλιάδες προσκυνητές που ήδη καταφθάνουν με κάθε μέσο

Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ Δημοσίευση 30/4/2025

«Η πίστη στους Αρχαγγέλους φέρνει Έλληνες και Τούρκους στον Μανταμάδο»
' χρόνος ανάγνωσης

Περισσότεροι από 2.500 προσκυνητές αναμένονται το Σαββατοκύριακο 3 και 4 Μαΐου στη Λέσβο, για να συμμετάσχουν στο καθιερωμένο μεγάλο πανηγύρι της Ιεράς Μονής Παμμεγίστων Ταξιαρχών στον Μανταμάδο. Όπως αναφέρει ο τουριστικός πράκτορας Ηλίας Πίκουλος, τα πλοία από Πειραιά και Βόρεια Ελλάδα παρουσιάζουν ήδη υψηλή πληρότητα, ιδιαίτερα την Παρασκευή και το Σάββατο, ενώ αρκετοί πιστοί επιλέγουν να φτάσουν νωρίτερα στο νησί, ακόμη και μέσα στην εβδομάδα. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και σεβασμό για τα θρησκευτικά δρώμενα επσικέπτονται τον Ταξιάρχη και οι Τούρκοι τουρίστες οι οποίοι στην πλειοψηφία τους προγραμματίζουν για τις ημέρες εκείνες εκδρομή στον Μανταμάδο προκειμένου να δουν από κοντά την γιορτή των Αρχαγγέλων. 

Η Ιερά Μονή, ένα από τα σημαντικότερα προσκυνήματα της Ελλάδας, βρίσκεται ήδη σε ρυθμούς εντατικής προετοιμασίας, όπως δήλωσε στον Ν 99 FM ο πατέρας Ευστράτιος Δήσσος. Ο αγαπημένος παπα-Στρατής, που διακονεί στον ιερό χώρο εδώ και 55 χρόνια, περιγράφει το πανηγύρι ως μια διοργάνωση υψηλών απαιτήσεων, αλλά και μοναδικής πνευματικής αξίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Είμαστε κουρασμένοι, αλλά ευγνώμονες. Οι ετοιμασίες είναι πολλές, οι ευθύνες μεγάλες. Περιμένουμε περίπου έξι αρχιερείς, πολλούς ιερείς και, φυσικά, χιλιάδες προσκυνητές. Όλος ο χώρος πρέπει να είναι καθαρός, στολισμένος, οργανωμένος. Χρειάζονται πολλοί άνθρωποι να βοηθήσουν, από τον καθαρισμό των τουαλετών και του χώρου μέχρι τη μεταφορά των προσφορών», εξηγεί.

Το πρόγραμμα των λατρευτικών εκδηλώσεων ξεκινά το Σάββατο 3 Μαΐου, στις 7 το απόγευμα με τον πανηγυρικό Εσπερινό, παρουσία όλων των αρχιερέων και πλήθους ιερέων, ενώ το μοναστήρι θα παραμείνει ανοικτό καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας για τους πιστούς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το πρωί της Κυριακής 4 Μαΐου θα τελεστεί Αρχιερατική Θεία Λειτουργία με ώρα έναρξης περίπου στις 6:30 π.μ. και θα ακολουθήσει η καθιερωμένη περιφορά της εικόνας του Αρχαγγέλου, καθώς και η ευλογία των φαγητών των πιστών. Το πανηγύρι ολοκληρώνεται με την παραδοσιακή μικρή δεξίωση για τους καλεσμένους στον πάνω όροφο της Μονής.

Ιδιαίτερη συγκίνηση προκαλεί η αναφορά του παπα-Στρατή στους ανώνυμους προσκυνητές, εκείνους που δεν πηγαίνουν τακτικά στην εκκλησία, αλλά διατηρούν βαθιά πίστη. «Υπάρχουν πολλοί που έρχονται σιωπηλά, με ταπεινότητα και αφοσίωση. Ντρέπονται μήπως τους κοροϊδέψουν. Αλλά αυτοί οι άνθρωποι είναι γεμάτοι πίστη. Πιστεύουν στον Θεό, στους Αγίους, στον Ταξιάρχη», λέει χαρακτηριστικά. Ιδιαίτερα μνεία γίνεται από τον παπά Στρατή στους Τούρκους προσκυνητές που αναμένονται και φέτος να προσέλθουν για να προσκυνήσουν τον Ταξιάρχη.

Η πανήγυρη του Μανταμάδου είναι κάτι παραπάνω από ένα τοπικό θρησκευτικό γεγονός. Είναι ένα ζωντανό προσκύνημα που ενώνει ανθρώπους από κάθε γωνιά της Ελλάδας, φέρνοντάς τους κοντά όχι μόνο στον Αρχάγγελο, αλλά και ο ένας στον άλλον, μέσα από την πίστη, τη μνήμη και την κοινή ελπίδα.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΔΡΑΣΕΙΣ

Ενίσχυση της οδικής ασφάλειας με πρωτοβουλία της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου

Παραδόθηκε υλικό σήμανσης στην Αστυνομική Διεύθυνση Λέσβου
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Η παράταξη «Νέα Δράση‑Νέος Δήμος» ζητά ειδική συνεδρίαση για τη ΔΕΔΑΠΑΛ

Αίτημα για Δημοτικό Συμβούλιο με μοναδικό θέμα τη ΔΕΔΑΠΑΛ και αιχμές για τη λειτουργία της Δημοτικής Αρχής Μυτιλήνης
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Στους δρόμους ξανά οι συνταξιούχοι της Λέσβου

Κάλεσμα αγώνα ενάντια στην ακρίβεια, τις περικοπές και τον προϋπολογισμό του 2026
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Και δεύτερη προσφορά για τη γραμμή Βόλου‑ νησιών Βορείου Αιγαίου

«Πράσινο φως» και από τον Κικίλια μετά την επικοινωνία με τον Κώστα Μουτζούρη
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Επικίνδυνες «κόντρες» ανηλίκων στα Κεραμειά

Η διασταύρωση Κεραμειών–Ιππείου έχει γίνει «πίστα» για ανηλίκους
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Χριστουγεννιάτικο χωριό στη Λέσχη Εθνοφρουράς Μυτιλήνης

Μια πρωτόγνωρη γιορτινή δράση για τις οικογένειες των στελεχών της 98 ΑΔΤΕ με την πρωτοβουλία του Υποστράτηγου Νικόλαου Γκρέτσα
ΑΓΡΟΤΕΣ

Παράταση έως Μάιο 2026 για τα ψηφιακά δελτία διακίνησης ελαιοκάρπου

Εξαιρούνται μόνο όσοι είχαν έσοδα άνω των 200.000 ευρώ
ΔΡΑΣΕΙΣ

11η Εθελοντική Αιμοδοσία στη Μόρια

Από τον Πεζοπορικό Σύλλογο «Η Διχάλα»
ΧΩΡΙΑ

Η ΔΕΥΑΛ δίνει νέα πνοή στην Αγιάσο με ταχεία ολοκλήρωση έργου υποδομών

Αναβάθμιση ύδρευσης και αποχέτευσης σε κομβικούς δρόμους που ενισχύουν την καθημερινότητα κατοίκων και επισκεπτών
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Η Μυτιλήνη γέμισε φως και μουσική στην έναρξη των γιορτών

Ο Δήμαρχος Παναγιώτης Χριστόφας μίλησε για τη μεγάλη συμμετοχή του κόσμου, τη φωταγώγηση του δέντρου και τη συνέχεια των εκδηλώσεων με το Χριστουγεννιάτικο Χωριό
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Επίθεση σε βάρος του Κοινωνικού Χώρου «Αντίβαρο» στη Χίο

«Στη Χίο δεν χωράνε οι νοσταλγοί του ναζισμού»
ΑΤΖΕΝΤΑ

Χριστουγεννιάτικη τέχνη από τα υλικά του παρελθόντος στην Αγιάσο

Η Visit Agiasos μετατρέπει τον παλιό τσουρχανά σε έμπνευση για ένα συλλογικό έργο Trash Art στις 13 και 14 Δεκεμβρίου 2025