× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Μέρισμα σε συνταξιούχους και ενοικιαστές κάθε Νοέμβρη

Δείτε αναλυτικά τα μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με διάγγελμα του

Δημοσίευση 22/4/2025

Μέρισμα σε συνταξιούχους και ενοικιαστές κάθε Νοέμβρη
' χρόνος ανάγνωσης
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με διάγγελμά του ανακοίνωσε κοινωνικό μέρισμα προς τους πολίτες ως αποτέλεσμα της καλής πορείας της ελληνικής οικονομίας.

Όπως ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε μόνιμα μέτρα εντός του 2025, σε μορφή κοινωνικού μερίσματος. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε την επιστροφή ενός πλήρους ενοικίου κάθε Νοέμβριο.Παράλληλα, ανακοίνωσε 250 ευρώ καθαρά σε 1,5εκ. συνταξιούχους και ΑμεΑ κάθε Νοέμβριο. Τέλος, ανακοινώθηκε 500 εκατ. ευρώ αύξηση στα ΠΔΕ για δημόσια έγα και κοινωνικές δράσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όλα το μήνυμα του πρωθυπουργού

Καταρχάς, θα ήθελα και πάλι, με αφορμή τις ημέρες του Πάσχα, να σας ευχηθώ Χριστός Ανέστη, χρόνια πολλά, υγεία και χαρές σε εσάς και στις οικογένειές σας.

Τα στοιχεία του Κρατικού Προϋπολογισμού για το 2024, που μόλις ανακοινώθηκαν από την Εurostat και την ΕΛΣΤΑΤ, καταγράφουν μία σημαντική υπεραπόδοση της εθνικής οικονομίας και ένα πλεόνασμα στα δημόσια ταμεία. Κάτι που σημαίνει ότι, με την προσπάθεια όλων, τα πήγαμε πολύ καλύτερα από όσο υπολογίζαμε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η δυναμική ανάπτυξη μαζί με την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, αλλά και μια σειρά άλλων διαρθρωτικών μέτρων, έφεραν πρόσθετα έσοδα, πάνω και από τους στόχους που είχαμε θέσει. Κι έτσι, παρά τους αυστηρούς ευρωπαϊκούς δημοσιονομικούς κανόνες, ένα σοβαρό μέρος τους μπορεί, πλέον, να επιστρέψει στους πολίτες. Είχα πει, άλλωστε, ότι αυτός είναι και o στόχος αυτής της κυβέρνησης: η συλλογική πρόοδος να μετατρέπεται, σταδιακά, και σε ατομική προκοπή.

H τελευταία εξέλιξη δικαιώνει, ασφαλώς, μία πολιτική που συνδυάζει την ανόρθωση της χώρας με την κοινωνική φροντίδα, με θεμέλιο όμως, πάντα, τη δημοσιονομική σταθερότητα. Είναι η ίδια πολιτική που αναγνωρίζουν και όλοι οι διεθνείς οίκοι, αλλά κι εκείνη που κρατά ακλόνητη την εσωτερική μας σταθερότητα μέσα σε έναν ταραγμένο κόσμο. Ενώ, ταυτόχρονα, μπορεί να παράγει και χειροπιαστά αποτελέσματα, διαψεύδοντας τους δημαγωγούς του μηδενισμού και της μιζέριας. Αυτό συμβαίνει τα τελευταία χρόνια, αυτό επιβεβαιώνεται και τώρα. Τούτη τη φορά, μάλιστα, με πρωτοβουλίες που ενσωματώνουν μία μεγάλη δομική αλλαγή.

Γιατί αυτά που θα ανακοινώσω σήμερα θα ισχύσουν μέσα στο 2025, ακριβώς επειδή οφείλονται στην ετήσια θετική πορεία μας. Θα αποτελέσουν, όμως, ταυτόχρονα και μόνιμα μέτρα, όχι έκτακτες και στοχευμένες παρεμβάσεις όπως παλαιότερα. Διότι η πρόοδος στα δημόσια οικονομικά μεγέθη είναι δομικού χαρακτήρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Με βάση λοιπόν τα παραπάνω, οι νέοι πόροι από τη θετική επίδοση της οικονομίας θα διατεθούν σε τρεις κατευθύνσεις:

Πρώτον, για να δοθεί απάντηση στο πρόβλημα της στέγης. Ξέρω πόσο δύσκολα τα βγάζουν πέρα οι συμπολίτες μας που είναι στο ενοίκιο και η ανακούφισή τους είναι για εμένα η πρώτη μου προτεραιότητα. Γι’ αυτό αποφασίσαμε κάθε χρόνο, και συγκεκριμένα τον μήνα Νοέμβριο, η πολιτεία να επιστρέφει στους ενοικιαστές ένα πλήρες ενοίκιο, ώστε να ελαφρυνθούν τα έξοδά τους. Ενώ, βέβαια, παράλληλα θα εξελίσσονται και όλα τα σχετικά προγράμματα, δηλαδή το «Σπίτι μου ΙΙ», η κοινωνική κατοικία και οι διαδοχικοί κύκλοι του «Ανακαινίζω».

Το δεύτερο μέτρο απευθύνεται σε περίπου 1,5 εκατομμύριο χαμηλοσυνταξιούχους, ανασφάλιστους υπερήλικες και άτομα με αναπηρία, κατηγορίες οι οποίες από φέτος θα στηρίζονται, σε μόνιμη βάση, με 250 ευρώ καθαρά, επιπλέον σε κάθε άλλο έσοδό τους. Και αυτό το ποσό θα καταβάλλεται κάθε χρόνο στα τέλη Νοεμβρίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τέλος, η τρίτη κυβερνητική απόφαση αφορά την αύξηση κατά 500 εκατομμύρια ετησίως του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, με στόχο εδώ να επιταχυνθούν τα δημόσια έργα, καθώς και κοινωνικού χαρακτήρα δράσεις σε ολόκληρη την επικράτεια, αλλά και, εν μέσω διεθνούς αστάθειας, να αυξηθούν οι επενδύσεις για να συνεχίσουν να δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας.

Το οικονομικό επιτελείο θα εξειδικεύσει σε λίγο τις νέες αποφάσεις. Αυτό στο οποίο προσωπικά θα επέμενα είναι η επιλογή της πολιτείας να μεταφέρει στους πολίτες τα κέρδη της συνολικής ανάταξης. Γιατί, όπως σας είπα, γνωρίζω πόσο πράγματι επιβαρύνονται εκείνοι που σήμερα νοικιάζουν σπίτι, αναλώνοντας εκεί ένα μεγάλο μέρος του εισοδήματός τους. Γνωρίζω πόσο δύσκολο είναι ειδικά για τα νέα παιδιά να φύγουν από το σπίτι των γονιών τους και να αποκτήσουν τη δική τους στέγη.

Γνωρίζω ακόμη πόσο δοκιμάζονται οι συνταξιούχοι μας και άλλες ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, ειδικά αυτοί που λαμβάνουν τις πιο χαμηλές συντάξεις. Αλλά και πόσο σημαντικό είναι οι επενδύσεις να μειώνουν διαρκώς την ανεργία, που αποτελεί τελικά και την πιο σκληρή κοινωνική αδικία.

Με εμπιστοσύνη στις δυνατότητες του τόπου και στις ικανότητες της κοινωνίας, είχα κάνει την εκτίμηση ότι οι δυσκολίες μπορούν να ξεπεραστούν και να γίνουν ευκαιρίες. Αυτό αποτυπώνουν και οι νέες πρωτοβουλίες μας, αποδεικνύοντας ότι όσο αναβαθμίζεται η οικονομία της πατρίδας τόσο θα αναβαθμίζεται και η οικονομική θέση του πολίτη, και, μάλιστα, στον αντίστοιχο χρόνο.

Γι’ αυτό και θα επαναλάβω ότι οι συγκεκριμένες μόνιμες παρεμβάσεις αφορούν το τρέχον έτος και όχι τον σχεδιασμό του 2026. Αυτός θα ανακοινωθεί κανονικά στην επόμενη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Πρόκειται, βέβαια, για πρωτοβουλίες ύψους 1 δισ., με άμεση αναφορά σε βασικά προβλήματα. Είναι, ωστόσο, και θέλω να το τονίσω αυτό, ζυγισμένες και κοστολογημένες, ώστε να τηρείται η αναγκαία δημοσιονομική ισορροπία και οι σχετικές προβλέψεις των ευρωπαϊκών δημοσιονομικών κανόνων. Για να τεκμηριώσουν έτσι ότι η κυβέρνηση νιώθει, φροντίζει και προσπαθεί συνέχεια για μια καλύτερη ζωή, επιδιώκοντας η επιτυχία των αριθμών να γίνεται και ευημερία των πολλών και η συλλογική πρόοδος της Ελλάδας να μεταφράζεται και σε ατομική πρόοδο των Ελλήνων. Μια δέσμευση στην οποία ήμασταν, είμαστε και θα είμαστε πιστοί.

Προτεραιότητές μας παραμένουν το συμφέρον της πατρίδας και η αναγέννηση της κοινωνίας. Όχι με ψεύτικα λόγια και ανέξοδα συνθήματα, αλλά με αληθινές πράξεις και ορατές λύσεις, αντιμετωπίζοντας με ρεαλισμό κάθε πρόσκαιρο εμπόδιο, αλλά και με ευθύνη την κάθε ανεύθυνη προπαγάνδα που ανοίγει κερκόπορτες σε νέες περιπέτειες. Βαδίζοντας, δηλαδή, στον δρόμο που χάραξε η κατεύθυνση «το είπαμε, το κάναμε» και έχοντας τη σιγουριά και την αυτοπεποίθηση που επιβάλλει η εποχή, γιατί έχουμε πολλά ακόμη να διεκδικήσουμε και πολλά ακόμη να κατακτήσουμε.

Συνεχίζουμε λοιπόν και να είστε βέβαιοι ότι, παρά τις δυσκολίες, τα καλύτερα έρχονται.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Τρία δρομολόγια σε δύο εβδομάδες

Ενισχύεται η παρουσία του οχηματαγωγού «Τάλως» στις ακτοπλοϊκές γραμμές του Βορείου Αιγαίου όσο καθυστερεί η έναρξη των δρομολογίων του έτερου οχηματαγωγού «Θαλασσίτης»
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Παράταση στην ακινησία του Νήσος Σάμος

Μετά τις 22 Μάη η επιστροφή του στην γραμμή Πειραιάς – Χίος – Μυτιλήνη
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Αυξήσεις αντί για μειώσεις στους ναύλους των φορτηγών

Καρκινοβατεί η προσπάθεια της κυβέρνησης να συγκρατήσει σε χαμηλά επίπεδα τις τιμές των ναύλων στα πλοία της ακτοπλοΐας
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Αλλαγές στα δρομολόγια των πλοίων

Δείτε εδώ πως διαμορφώνεται το πρόγραμμα δρομολογίων του πλοίων Blue Star Myconos και Αqua Blue
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Επέστρεψε για μια εβδομάδα στο Βόρειο Αιγαίο το «Διαγόρας»

Από 22 Μάη αναλαμβάνει τα δρομολόγια του Blue Star Patmos
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ενισχύει την παρουσία της στο Βόρειο Αιγαίο η SeaJets

Η εταιρεία του Μάριου Ηλιόπουλου αμφισβητεί το μονοπώλιο της Group Attica
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Δράσεις του Κέντρου Κοινότητας σε συνεργασία με το Γυμνάσιο Μύρινας

Ειδικότερα, στις 3 και 4 Απριλίου, μαθητές της Γ΄ Γυμνασίου συνοδευόμενοι από εκπαιδευτικούς, επισκέφθηκαν τις εγκαταστάσεις των Κοινωνικών Δομών του Δήμου Λήμνου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

60 εκατομμύρια ευρώ για έργα θωράκισης των νησιών από την λειψυδρία

Πυρετωδώς προετοιμάζεται η Περιφέρεια για την αναθεώρηση του ΠΕΠ Βορείου Αιγαίου. Θα προκριθούν τα έργα εμπλουτισμού του υδροφόρου ορίζοντα των 10 νησιών δηλώνει ο Κώστας Μουτζούρης
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

«Μπαλώματα στην υποστελέχωση των υπηρεσιών του Βορείου Αιγαίου»

Η παράταξη Λαϊκή Συσπείρωση αναφέρει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή της ότι στηρίζει τις κινητοποιήσεις του Συλλόγου και των εργαζομένων στις Π.Ε. Σάμου και Λήμνου, ενάντια στις αναγκαστικές μετακινήσεις
ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΑ

Η Περιφέρεια αναλαμβάνει δράση για τα αδέσποτα ιπποειδή του Βορείου Αιγαίου

θα ανατεθεί σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα η παροχή υπηρεσιών για την συλλογή μεταφορά και φιλοξενία των ανεπιτήρητων ζώων
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Πόσα πλήρωσαν στο Βόρειο Αιγαίο: Μισθωτοί, συνταξιούχοι, αγρότες

Μισθωτοί και συνταξιούχοι ήταν το 66% των φορολογουμένων και πλήρωσαν το 67% των φόρων το 2024
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ