× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Μια προσευχή χρόνων βρίσκει απάντηση στην Τένεδο

Ολοκληρώνονται οι εργασίες αναστήλωσης στον Ιερό Ναό της Παναγίας – Τα θυρανοίξια θα τελέσει τον Ιούλιο ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος

Γράφει ο ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ Δημοσίευση 18/4/2025

Μια προσευχή χρόνων βρίσκει απάντηση στην Τένεδο
' χρόνος ανάγνωσης

Σε φάση ολοκλήρωσης εισέρχονται οι εργασίες ανοικοδόμησης του Ιερού Ναού της Παναγίας στην Τένεδο, ενός ναού-σύμβολο της Ορθόδοξης παρουσίας στο νησί και σιωπηλού μάρτυρα μιας ολόκληρης εποχής που χάθηκε. Η ιστορική εκκλησία, η οποία για δεκαετίες στέκονταν φθαρμένη και βουβή από την εγκατάλειψη και τον χρόνο, αποκτά ξανά ζωή – χάρη στη γενναιόδωρη και συγκινητική προσφορά του εφοπλιστή κυρίου Αθανάσιου Μαρτίνου, ο οποίος ανέλαβε εξ ολοκλήρου το κόστος των επισκευών, ανταποκρινόμενος με ευαισθησία στο κάλεσμα της ιστορικής μνήμης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Μητροπολίτης Ίμβρου και Τενέδου Κύριλλος επιβλέπει προσωπικά τις εργασίες

Δεν πρόκειται απλώς για ένα έργο τεχνικής αποκατάστασης, αλλά για ένα έργο ψυχής. Η αναστήλωση του ναού σηματοδοτεί την επιστροφή της πίστης, της συλλογικής μνήμης και της ελληνικής ταυτότητας σε έναν τόπο που υπήρξε άλλοτε ζωντανό κύτταρο του Ελληνισμού της καθ’ ημάς Ανατολής. Ο ναός της Παναγίας υπήρξε το επίκεντρο της ζωής των Τενεδίων – και τώρα, μέσα από τη φροντίδα ανθρώπων που δεν ξεχνούν, αποκτά και πάλι τον ρόλο του ως φάρος πίστης και ελπίδας.

Η αρχιτεκτονική του αποκαθίσταται με απόλυτο σεβασμό στην αυθεντικότητά της και στην παράδοση, ενώ το έργο υλοποιείται με την άδεια και τη διακριτική υποστήριξη των τοπικών αρχών. Κάθε πέτρα που επιστρέφει στη θέση της, κάθε τοίχος που ξαναστήνεται, κουβαλά τη μνήμη των ανθρώπων που βάδισαν εκεί, που προσευχήθηκαν, που γιόρτασαν, που έκλαψαν – που έζησαν.

Τα θυρανοίξια έχουν προγραμματιστεί να τελεστούν τον Ιούλιο του 2025 από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, σε μια τελετή που αναμένεται να αγγίξει καρδιές, φέρνοντας κοντά Τενέδιους της διασποράς, απογόνους των παλιών οικογενειών, προσκυνητές και φίλους της Ιστορίας. Μια τελετή που θα σημάνει το τέλος της σιωπής και την αρχή μιας νέας σελίδας. 

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ο Σύλλογος Μεσοτοπιτών Λέσβου «Η Αναγέννηση» για τον Πάνο Βαλαβάνη

Ο εκλιπών ήταν χαρισματικός ρήτορας και βαθιά ευγενής σημειώνει ο Σύλλογος στην ανακοίνωση του
ΕΛΛΑΔΑ

Μνημόνιο συνεργασίας για την ενίσχυση της νησιωτικής επιχειρηματικότητας

Το ΚΕΠΕ αναλαμβάνει να μελετήσει τα χαρακτηριστικά της επιχειρηματικότητας στα νησιά της χώρας σε συνεργασία με το υπουργείο Ναυτιλίας
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Καμπανάκι για την οδήγηση χωρίς δίπλωμα στο Βόρειο Αιγαίο

Ανήλικοι οδηγοί, συλλήψεις και ευθύνες γονέων στο μικροσκόπιο της ΕΛ.ΑΣ.
ΕΛΛΑΔΑ

Πέθανε ο αγαπημένος ηθοποιός Νίκος Γαλανός

Θλίψη προκαλεί η απώλεια του 80χρονου πρωταγωνιστή
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ξεκινά η μάχη για τα θερινά δρομολόγια των πλοίων

Συνεδριάζει το ΣΑΣ την Πέμπτη 22 Μάη στο υπουργείο Ναυτιλίας στον Πειραιά
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΕΛΛΑΔΑ

Στον τόπο της θυσίας, η Λέσβος δεν ξεχνά

Με σεμνότητα και περηφάνια, η Παλλεσβιακή Ένωση Θεσσαλονίκης τίμησε τους 338 Λέσβιους πεσόντες της Μεραρχίας Αρχιπελάγους, στην 107η επέτειο της ιστορικής μάχης του Σκρά που σημάδεψε την ψυχή του Έθνους
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Δυναμική παρουσία της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου στην ALEXPO 2025

Με ενιαίο περίπτερο και συμμετοχή 50 επιχειρήσεων, η Περιφέρεια προώθησε τη γαστρονομία, τα προϊόντα και τον τουρισμό των νησιών σε μια έκθεση με πάνω από 50.000 επισκέπτες στην Αλεξανδρούπολη
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Τιμή στη μνήμη – Αγώνας για διεθνή αναγνώριση της Ποντιακής Γενοκτονίας

Με αφορμή την 19η Μαΐου, Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κωνσταντίνος Μουτζούρης κάλεσε σε εθνική ενότητα και διεθνή διεκδίκηση της ιστορικής αλήθειας
ΕΛΛΑΔΑ

Το ούζο στην κορυφή του κόσμου

Πρωταθλητής εξαγωγών το ελληνικό απόσταγμα που "μυρίζει Ελλάδα" — Κατακτά αγορές εντός και εκτός Ε.Ε., με αύξηση 5,2% στην αξία και δυναμική παρουσία σε Ιράκ, ΗΠΑ και Βουλγαρία.
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

«Η Λήμνος αξίζει το μέλλον της – και το χτίζουμε μαζί» λέει η Ελεονώρα Γεώργα

Αποστολή του «Ν» στη Λήμνο και συνέντευξη από τη Δήμαρχο για τα έργα και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει επισημαίνοντας ότι δουλεύει για τον τόπο «όχι για την εικόνα» της
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΕΛΛΑΔΑ

Χρυσό πληρώνουν το ελαιόλαδο οι Έλληνες καταναλωτές

Τουλάχιστον 2,25 ευρώ ανά λίτρο χαμηλότερη η τιμή λιανικής για το έξτρα παρθένο στην Ισπανία. Σε τιμές 2024 συνεχίζει να πωλείται το ελαιόλαδο στα ελληνικά σούπερ μάρκετ.
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΕΛΛΑΔΑ

Η ΓΣΕΕ ζητά παράταση των αιτήσεων για τον Κοινωνικό Τουρισμό

Εξάλλου η Συνομοσπονδία ζητά τμηματική χρήση των voucher.