× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

1400 «απορριπτικές» αποφάσεις ασύλου «με το καλημέρα»

Καταγγελία της ΗΙΑS για καταστρατήγηση δικαιωμάτων και κανένα μέτρο πρόληψης κατά του κορονοϊού

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 20/5/2020

1400 «απορριπτικές» αποφάσεις ασύλου «με το καλημέρα»

«Οι οδηγίες για την επανέναρξη της λειτουργίας της Υπηρεσίας Ασύλου οδηγούν σε καταστρατήγηση των θεμελιωδών δικαιωμάτων των αιτούντων/ουσών άσυλο στη Λέσβο» επισημαίνει η οργάνωση νομικής υπεράσπισης προσφύγων και μεταναστών, HIAS Ελλάδας που καταγγέλλει την αδυναμία της Υπηρεσίας Ασύλου «να διασφαλίσει την άσκηση των θεμελιωδών δικαιωμάτων των αιτούντων/ουσών διεθνή προστασία άμα την επανέναρξη της λειτουργίας του Περιφερειακού Γραφείου Ασύλου Λέσβου χτες 18 Μαΐου 2020 και έπειτα από δυο μήνες αναστολής ενόψει των έκτακτων μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας COVID-19».

Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια της αναστολής, επιδόθηκαν από το Περιφερειακό Γραφείο Ασύλου Λέσβου απορριπτικές αποφάσεις σε 1.789 αιτούντες/ούσες διεθνή προστασία (τουλάχιστον 1.400 σε πρώτο βαθμό), οι οποίοι καλούνται να υποβάλουν προσφυγή μέχρι και τις 28 Μαΐου, «μολονότι, παρά την αντίθετη πρόβλεψη του Νόμου 4636/2019 και του σχετικού ενωσιακού δικαίου, δεν παρέχεται από το ΠΓΑ Λέσβου δωρεάν νομική βοήθεια για την σύνταξη του απαραίτητου πλέον σχετικού δικογράφου».

Επιβλήθηκαν πρόστιμα

Μάλιστα, λόγω των μέτρων περιορισμού κυκλοφορίας των αιτούντων άσυλο στο ΚΥΤ Μόριας λόγω της πανδημίας, επιβλήθηκαν ήδη πρόστιμα των 150 ευρώ από τις Αστυνομικές Αρχές σε άτομα που μετέβησαν στην πόλη της Μυτιλήνης προς αναζήτηση δωρεάν νομικής συνδρομής από οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών.

Επιπλέον, οι αιτούντες/ούσες καλούνται να ανανεώσουν τα δελτία τους σε προκαθορισμένες ημερομηνίες εντός Μαΐου, «κατά παρέκκλιση των προβλεπόμενων στην Υπουργική Απόφαση 7330/2020, όπως τροποποιήθηκε τη 15.5.20 η οποία προβλέπει εξάμηνη παράταση των δελτίων για όλους τους αιτούντες/ούσες άσυλο, στα πλαίσια των μέτρων αποφυγής και περιορισμού του COVID-19».

Στο ίδιο πλαίσιο, όσοι έφτασαν από 1η έως και 17η Μαρτίου στη Λέσβο καλούνται να προσέρχονται καθημερινά στις 8 το πρωί στις εγκαταστάσεις του Περιφερειακού Γραφείου, «μολονότι δεν έχει ληφθεί κανένα μέτρο πρόληψης μετάδοσης του COVID-19 και αποφυγής συνωστισμού έξω από τα γραφεία του». Για τα ανωτέρω έχει ήδη κατατεθεί από τη HIAS Ελλάδος και άλλες οργανώσεις του Legal Aid Working Group της Λέσβου σχετική αναφορά στο Συνήγορο του Πολίτη.

Τέλος, η HIAS Ελλάδος εκφράζει την ανησυχία της ότι «οι προαναφερθείσες πρακτικές, οι οποίες οδηγούν σε καταστρατήγηση θεμελιωδών δικαιωμάτων και βασικών αρχών τόσο του ελληνικού όσο και του ενωσιακού και διεθνούς δικαίου φαίνεται να εντάσσονται στο πλαίσιο πρόσφατων εξαγγελιών του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου σχετικά με την πρόθεση άμεσης επιστροφής 11.000 αιτούντων/ουσών άσυλο στην Τουρκία».   

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΔΡΑΣΕΙΣ

Έρχονται βιωματικά εργαστήρια από το «Ηφαίστειο Ανεμώτιας»

Με επιτυχία η 3η Συνάντηση Φιλίας και Επικοινωνίας στις φιλόξενες εγκαταστάσεις του Συνεταιρισμού
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Μηχανική βλάβη σε φορτηγό πλοίο ανοιχτά της Μυτιλήνης

Απαγορεύτηκε ο απόπλους του πλοίου μέχρι να προσκομισθεί βεβαίωση αξιοπλοΐας από τον νηογνώμονα που το παρακολουθεί
ΚΟΣΜΟΣ

Φρένο στις καταχρηστικές αγωγές κατά δημοσιογράφων

Οι δημοσιογράφοι που στοχοποιούνται μπορούν να διεκδικήσουν από το Δικαστήριο να απορρίψει μια αξίωση σε πρώιμο στάδιο, να απαιτήσουν οικονομική αποζημίωση από τον ενάγοντα ή τα έξοδα νομικής τους εκπροσώπησης
ΔΡΑΣΕΙΣ

Εθελοντική αιμοδοσία στη Στύψη

Το Σάββατο 2 Δεκεμβρίου από τις 5.00 το απόγευμα ως τις 8.00 το βράδυ
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Η Μαρία Κομνηνάκα με τον Δικηγορικό Σύλλογο Μυτιλήνης

Το ΚΚΕ, διεκδικεί ουσιαστικά μέτρα ανακούφισης των ελευθέρων επαγγελματιών τόνισε η βουλευτής κατά την διάρκεια της συνάντησης
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Εκπτώσεις στα εισιτήρια των αναπληρωτών εκπαιδευτικών

Αφορά όσους προσλήφθηκαν στις 28 Νοεμβρίου για να καλύψουν διδακτικά κενά του σχολικού έτους 2023 - 2024
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Συνέλευση των εργαζομένων στις Δ.Ο.Υ. νομών Λέσβου – Χίου

Την Τρίτη 5 Δεκεμβρίου θα υπολειτουργήσει η Δ.Ο.Υ. Μυτιλήνης
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Συνεχίζεται η αποχή των δικηγόρων της Λέσβου

Με αυστηρότερο πλαίσιο εφαρμογής
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

«Στα σκαριά» κινητοποίηση των ελεύθερων επαγγελματιών της Λέσβου την Τρίτη 5 Δεκεμβρίου

Πρόταση από τον Δικηγορικό Σύλλογο Μυτιλήνης προς τους εκπροσώπους Συλλόγων και φορέων
ΔΡΑΣΕΙΣ

Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση στην Θερμή

Το Σάββατο 2 Δεκεμβρίου στις 4.00 το απόγευμα
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Κι άλλη κυβερνοεπίθεση στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου‑ Ζητούν λύτρα

Στο Dark Web, σκοτεινό διαδίκτυο διέρρευσαν δεδομένα- Επί ποδός η υπηρεσία Πληροφορικής, λέει ο Πρύτανης Δημήτρης Παπαγεωργίου