× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Οι δημόσιοι χώροι θα έπρεπε να αναβαθμίζονται, όχι να συρρικνώνονται»

Ανακοίνωση «Οικολόγων Πράσινων» με αφορμή τις δηλώσεις Τσακύρη

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 19/5/2020

«Οι δημόσιοι χώροι θα έπρεπε να αναβαθμίζονται, όχι να συρρικνώνονται»

Ανακοίνωση με αφορμή την πρόταση- πρόκληση της δημοτικής αρχής Κύτελη και συγκεκριμένα του Αντιδημάρχου Παναγιώτη Τσακύρη για την απαγόρευση πολιτικών και συνδικαλιστικών συγκεντρώσεων στην πλατεία Σαπφούς, εξέδωσαν οι «Οικολόγοι Πράσινοι» Λέσβου και συγκεκριμένα αναφέρουν:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Η κρίση της πανδημίας μας δείχνει ότι χρειαζόμαστε περισσότερους ελεύθερους δημόσιους χώρους για τους πολίτες και όχι απαγόρευση πολιτικών εκδηλώσεων και τραπεζοκαθίσματα στην πλατεία Σαπφούς.

Ο Δημόσιος Χώρος μιας πόλης αποτελεί το σημαντικότερο συστατικό της στοιχείο, την κατεξοχήν εικόνα της στα μάτια πολιτών και επισκεπτών, είναι ο τόπος που προσλαμβάνεται και ερμηνεύεται από τον καθένα διαφορετικά, ανάλογα με τα προσωπικά του βιώματα και την αντίληψη που διαθέτει για την πόλη και τη ζωή του μέσα σ’ αυτήν. Παρά τις όποιες αλλαγές έχει υποστεί, ο δημόσιος χώρος μιας πόλης εξακολουθεί να αποτυπώνει και να διατηρεί τη συλλογική συνείδηση και μνήμη. Η περίοδος της καραντίνας έδειξε πόσο μεγάλη ανάγκη έχουμε και στη Μυτιλήνη τους ελεύθερους δημόσιους χώρους. Εκατοντάδες συμπολίτες μας επέλεξαν και επιλέγουν τους ελευθέρους δημόσιους χώρους για να περπατάνε, να αθλούνται και να συνευρίσκονται με ασφάλεια και όλοι κατάλαβαν τη σημαντικότητα τους.   

Τι εννοούμε όμως με τον όρο «Δημόσιος Χώρος»;  Όταν αναφερόμαστε σε πόλεις, δημόσιος χώρος αποτελούν οι Αστικοί Κοινόχρηστοι Χώροι, δηλαδή δρόμοι, πεζόδρομοι, πλατείες, πάρκα, κήποι. Στην πόλη της Μυτιλήνης, με την ανοχή των αρχών, εδώ και πολλά χρόνια, όπως και στις περισσότερες πόλεις της Ελλάδας, βιώνουμε τη συστηματική υποχώρηση και υποβάθμιση του Δημόσιου Χώρου, ο οποίος θυσιάζεται στο βωμό των μικροσυμφερόντων και την αδυναμία των δημοτικών αρχών να τον προστατεύσουν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ενημερωθήκαμε από τον τοπικό Τύπο ότι την Τετάρτη 20/5/2020 θα συζητηθεί πρόταση στη συνεδρίαση της Δημοτικής κοινότητας Μυτιλήνης για την απαγόρευση πολιτικών εκδηλώσεων και την παραχώρηση της πλατείας Σαπφούς για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων. Η Πλατεία Σαπφούς, μοναδική ουσιαστικά πλατεία της πόλης είναι χώρος συνάθροισης πολιτών, πολλά παιδιά παίζουν καθημερινά στην πλατεία και δεν πρέπει να παραχωρηθεί στις παρακείμενες καφετέριες για να εγκαταστήσουν τραπεζοκαθίσματα πόσο μάλλον να απαγορευτούν πολιτικές εκδηλώσεις σε αυτή. Αντιλαμβανόμαστε και κατανοούμε τους επαγγελματίες που θέλοντας να εκμεταλλευτούν το γεγονός της γειτνίασης τους με την πλατεία θέλουν να την χρησιμοποιήσουν για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πελατών τους αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει εις βάρος του δημοσίου συμφέροντος.

Η κρίση της πανδημίας θα έπρεπε να μας οδηγήσει στην εξεύρεση λύσεων για την αύξηση και την αναβάθμιση των δημοσίων χώρων και όχι για τη συρρίκνωση τους και προς αυτή την κατεύθυνση οι Οικολόγοι Πράσινοι αναμένουν πρωτοβουλίες από τη Δημοτική Κοινότητα Μυτιλήνης για την ανάπτυξη πεζοδρόμων, τον καλλωπισμό των πάρκων της πόλης και τη δημιουργία ποδηλατοδρόμων και όχι την απαγόρευση εκδηλώσεων και την παραχώρηση της πλατείας Σαπφούς για τραπεζοκαθίσματα». 

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Νέα κόντρα για το ακίνητο της ΑΔΕΛ στη Θερμή

Αποχώρησε η παράταξη Κουφέλου από την συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Μυτιλήνης
ΧΩΡΙΑ

Καταγγελία: Χωρίς νερό για 12 ώρες η Θερμή

Καμία ενημέρωση στους κατοίκους του χωριού για το πότε θα αποκατασταθεί η υδροδότηση του χωριού
ΧΩΡΙΑ

Όχι στις αυξήσεις της ΔΕΥΑΛ από τον Πολιχνίτο

Ψήφισμα εξέδωσε το Τοπικό Συμβούλιο Πολιχνίτου και εκφράζει την αντίθεση του στις αυξήσεις που ανακοίνωσε η ΔΕΥΑΛ στα τιμολόγια της ύδρευσης
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Βαλσαμίδης: Δεν δόθηκαν απαντήσεις για τα μεγάλα έργα της Λέσβου

Κριτική στην Περιφερειακή Αρχή Μουτζούρη από τον πρώην Αντιπεριφερειάρχη
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Νέα εποχή για την πλαζ Τσαμάκια της Μυτιλήνης

Ξεκίνησε τη λειτουργία της νωρίτερα από ποτέ με ολοκαίνουργιο εξοπλισμό, ανακαινισμένα αποδυτήρια, τουαλέτες και είσοδο
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

«Σήμανση και φωτεινή σηματοδότηση στον κόμβο της Αγίας Τριάδας Καλλονής»

Ανακοίνωση του Τεχνικού Επιμελητηρίου Β.Α. Αιγαίου, με αφορμή τα ατυχήματα που έγιναν την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας του δρόμου Καλλονής - Σιγρίου
ΔΥΤΙΚΗ ΛΕΣΒΟΣ

Στο πλευρό των χωριών ο Δήμος Δυτικής Λέσβου

Ολοκληρώθηκαν οι επαφές του ου Αντιδημάρχου Συντονισμού Κοινοτήτων και Αποκεντρωμένων Υπηρεσιών Γιώργου Μακρογιάννης, με τους Προέδρους των 36 τοπικών κοινοτήτων
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Συναντήσεις των αιμοδοτών Μυτιλήνης με τον πρόεδρο του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας

Ο Πρόεδρος του ΕΚΕΑ συναντήθηκε με όλα τα μέλη του ΔΣ του ΣΕΑΜ στη νέα, μόνιμη πλέον αίθουσα όπου διενεργούνται οι εθελοντικές αιμοδοσίες
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Σύσταση της Υπηρεσίας καθαριότητας Μυτιλήνης για τα ογκώδη αντικείμενα

Διαβάστε αναλυτικά τι θα ισχύσει για τη Μεγάλη Εβδομάδα
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Χωρίς φαναράκια η Μεγάλη Παρασκευή, λόγω αντιπυρικής περιόδου

Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα των Πασχαλινών εκδηλώσεων του Δήμου Μυτιλήνης. Κύκλοι της πυροσβεστικής αναφέρουν ότι δεν υπάρχει περίπτωση να επιτραπεί να πετάξουν φαναράκια
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το ΚΚΕ στηρίζει την Κίνηση κατά της εγκατάστασης ανεμογεννητριών

Η βουλευτής Λέσβου Μαρία Κομνηνάκα συναντήθηκε με μέλη της κίνησης για ελεύθερα βουνά στη Λέσβο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Εχει αδικηθεί η Λέσβος»

Δεν περίμενε τον Ιούνιο του 2023 όταν επισκέφτηκε για πρώτη φορά το νησί ότι θα γίνει πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είπε ο Στέφανος Κασσελάκης στο «Ν»
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ