× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Ζητούν στήριξη των επαγγελματιών στο χώρο της εστίασης

Ερώτηση της βουλευτή Λέσβου του ΚΚΕ Μαρίας Κομνηνάκα και άλλων έξι βουλευτών του Κόμματος προς του αρμόδιους Υπουργούς

Δημοσίευση 15/5/2020

Ζητούν στήριξη των επαγγελματιών στο χώρο της εστίασης

Τη στήριξη των επαγγελματιών στο χώρο της εστίασης ζητούν με ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή προς τους αρμόδιους υπουργούς οι βουλευτές του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης, Νίκος Καραθανασόπουλος, Μαρία Κομνηνάκα, Γιώργος Λαμπρούλης, Διαμάντω Μανωλάκου, Λεωνίδας Στολτίδης και Μανώλης Συντυχάκης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Συγκεκριμένα στην ερώτηση αναφέρουν:

«Όπως είναι γνωστό, η πανδημία του κορονοϊού και τα έκτακτα μέτρα αναστολής της οικονομικής δραστηριότητας που τη συνόδευσαν, οδήγησαν χιλιάδες επαγγελματίες στον κλάδο της εστίασης σε γενικευμένα αδιέξοδα. Τα προβλήματα είναι ιδιαίτερα οξυμένα για όσες επιχειρήσεις βρέθηκαν σε αναστολή (περίπου το 80% των επιχειρήσεων, με βάση δημοσιευμένα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ), μεγάλη όμως μείωση του τζίρου αντιμετωπίζουν και όσες μικροεπιχειρήσεις λειτουργούν με υπηρεσίες take away, delivery κλπ.

Τα μέχρι τώρα μέτρα που έχει πάρει η κυβέρνηση για τις μικροεπιχειρήσεις στο χώρο της εστίασης, είναι εξαιρετικά ανεπαρκή, αφού το περιβόητο επίδομα των 800 ευρώ δεν αντικαθιστά σε καμία περίπτωση τις ζημιές των δύο αυτών μηνών. Τα πάγια έξοδα όπως ρεύμα, ενοίκια κλπ. παραμένουν αυξημένα και απαιτητά, μέρος των προμηθειών (ευαλλοίωτα προϊόντα όπως τρόφιμα) έχει ήδη καταστραφεί και απαιτείται στήριξη για την αντικατάστασή του. Η αναστολή των βασικών φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων απλά οδηγεί στη συσσώρευση των υποχρεώσεων αυτών στους αμέσως επόμενους μήνες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Λαμβάνοντας υπόψη την απόφαση για άνοιγμα των καταστημάτων εστίασης την 1η Ιουνίου με παράλληλη διατήρηση ορισμένων αναγκαίων μέτρων περιορισμού, όπως αυτά ανακοινώθηκαν, είναι δεδομένο ότι ιδιαίτερα οι μικροεπιχειρήσεις με περιορισμένα τ.μ. εκμετάλλευσης ή που εκμεταλλεύονται αποκλειστικά κλειστούς χώρους θα αντιμετωπίσουν εξίσου σημαντικό πρόβλημα ανάκαμψης του τζίρου τους. Το πρόβλημα θα πολλαπλασιαστεί και από την επίδραση που αντικειμενικά θα έχει στο χώρο η μειωμένη τουριστική κίνηση. Τα αδιέξοδα επιβίωσης που έχουν να αντιμετωπίσουν οι επαγγελματίες στο χώρο της εστίασης παραμένουν στο ακέραιο.

Ερωτώνται οι κ. υπουργοί, τι προτίθενται να κάνουν, λαμβάνοντας ιδιαίτερη μέριμνα για όσους δηλώνουν ετήσιο εισόδημα κάτω των 12.000 ευρώ, ώστε:

- Να αποδοθεί άμεσα το επίδομα ειδικού σκοπού μηνός Μαΐου, χωρίς χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

- Να επανενταχθούν οι επαγγελματίες του κλάδου και γενικά οι αυτοαπασχολούμενοι σε αφορολόγητο όριο 12.000 ευρώ, με παράλληλη κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, του τέλους επιτηδεύματος και της προκαταβολής φόρου αρχής γενομένης από τα εισοδήματα του 2019, ώστε οι προβλεπόμενες αναστολές να έχουν ένα στοιχειώδες αντίκρισμα.

- Να απαλλαχθούν από τις εισφορές ατομικής ασφάλισης για τους μήνες που επιβλήθηκαν τα μέτρα αναστολής, χωρίς αλλοίωση των συνταξιοδοτικών τους δικαιωμάτων.

- Να απαλλαχθούν από την καταβολή δημοτικών τελών (για τραπεζοκαθίσματα κλπ.) για τους μήνες που ισχύουν έκτακτα μέτρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

- Να εξασφαλιστούν φτηνότερα τιμολόγια και να απαγορευτούν οι διακοπές για ρεύμα, νερό κλπ. για τους επόμενους μήνες.

- Να απαγορευτούν πλειστηριασμοί και κατασχέσεις, κάθε μέτρο αναγκαστικής είσπραξης για χρέη προς το Δημόσιο και τις τράπεζες, για όλους, κατ' αρχάς μέχρι το τέλος του χρόνου.

- Να παραγραφεί μέρος των ήδη συσσωρευμένων χρεών σε εφορία και τράπεζες, κατ' αρχάς το σύνολο τόκων και προστίμων, αλλά και μέρος του κεφαλαίου.

- Να εξασφαλιστεί η πρόσβαση στο πρόγραμμα "επιστρεπτέας προκαταβολής" χωρίς πολυδαίδαλες διαδικασίες, υποχρεώσεις καταβολής ΦΠΑ κλπ., προσθέτοντας σε αυτό και τους α/α χωρίς προσωπικό.

- Να αποδοθεί επίδομα ανεργίας σε όλους όσοι δεν καταφέρουν να ανοίξουν τις μικροεπιχειρήσεις τους, χωρίς τις προϋποθέσεις που οδηγούν στον αποκλεισμό της πλειοψηφίας τους από αυτό».

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΧΩΡΙΑ

Δευτερανάσταση σε Ίππειος και Μιστεγνά

Δείτε εδώ τα έθιμα που συνδέονται μαζί της
ΧΩΡΙΑ

Εντυπωσιακές εικόνες από την Ανάσταση στο Μεσαγρό

Οι κάτοικοι του χωριού της Λέσβου τίμησαν την κορυφαία γιορτή της Χριστιανοσύνης
ΧΩΡΙΑ

Αντιμετωπίσθηκε άμεσα η φωτιά στην Πεδή της Βορειοατολικής Λέσβου

Ένα Ι.Χ. επιβατικό αυτοκίνητο που πήρε φωτιά είχε ως αποτέλεσμα να μεταδοθεί γρήγορα η φωτιά στα παρακείμενα πεύκα. Ωστόσο η άμεση επέμβαση της πυροσβεστικής οδήγησε στην γρήγορη κατάσβεση.
ΧΩΡΙΑ

Η Ανάσταση στην Παναγιούδα της Λέσβου

Δεκάδες πυροτεχνήματα φώτισαν τον ουρανό και το λιμανάκι του χωριού
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Με λαμπρότητα η Ανάσταση στη Μυτιλήνη

Εντυπωσιακό πανοραμικό βίντεο του «Ν» από τους εορτασμούς σε όλη την πόλη
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Με SKY express το Αγιο Φως στη Μυτιλήνη

Η εταιρεία διαθέτει ανελλιπώς, από το 2017, τα αεροσκάφη της για το σκοπό της μεταφοράς του Αγίου Φωτός και του χαρμόσυνου μηνύματος της Ανάστασης
ΧΩΡΙΑ

Το έθιμο της «κακαρώνας» στα Δάφια

Ένα θρησκευτικό έθιμο που πήρε πολιτικά χαρακτηριστικά τα πρώτα χρόνια της μεταπολίτευσης
ΧΩΡΙΑ

Δευτερανάσταση στα Μιστεγνά

Περιφορά του Λάβαρου της Ανάστασης στους δρόμους του χωριού θα γίνει στις 10.30 το πρωί της Κυριακής του Πάσχα
ΧΩΡΙΑ

Προσοχή στις... κακαρώνες

Ενημέρωση από τον Δήμο Δυτικής Λέσβου και την Πυροσβεστική
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Εχει ο καιρός γυρίσματα

Μεταφέρονται οι βροχές που ήταν να ξεκινήσουν από τις 9 το πρωί του Μ. Σαββάτου στη Λέσβο
ΧΩΡΙΑ

Πολύς κόσμος και στον Επιτάφιο των Μιστεγνών

Μετά το ολονύχτιο μοιρολόι των γυναικών στον Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου
ΧΩΡΙΑ

Η περιφορά του Επιταφίου στον ορεινό Ασώματο

Yπό τους ήχους του «νεκρώσιμου»
ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ