ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Κινδυνεύει να χαθεί η ενεργειακή αναβάθμιση σχολείων της Λέσβου;
Ένα νέο κριτήριο που σχετίζεται με το δελτίο πρωτοβάθμιου προσεισμικού ελέγχου δημιουργεί πονοκέφαλο στους δύο Δήμους που βλέπουν ότι μπορεί να χαθούν σημαντικά έργα
Από το NEWSROOM Δημοσίευση 11/4/2025

Σοβαρός κίνδυνος να μην ενταχθούν τα έργα ενεργειακής αναβάθμισης αρκετών σχολείων της Δυτικής Λέσβου και της Μυτιλήνης, ελλοχεύει σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, αφού το νέο κριτήριο που μπήκε στην προκήρυξη του προγράμματος και σχετίζεται με το δελτίο πρωτοβάθμιου προσεισμικού ελέγχου φαίνεται ότι δημιουργεί πρόβλημα, κυρίως στην ένταξη παλιών σχολείων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι δύο δήμοι υπέβαλαν προτάσεις για 16 συνολικά σχολεία: επτά για τη Μυτιλήνη και εννέα για τη Δυτική Λέσβο.
Ειδικότερα, η Μυτιλήνη υπέβαλε προτάσεις για την ενεργειακή αναβάθμιση του Σχολικού Συγκροτήματος Αγίας Φωτεινής (Μυτιλήνη), του 9ου Δημοτικού Σχολείου Μυτιλήνης, του Δημοτικού Σχολείου Παμφίλων, του Δημοτικού Σχολείου Ταξιαρχών, του Δημοτικού Σχολείου Παπάδου, του Γυμνασίου – Λυκείου Ιππείου και του Γυμνασίου Πλωμαρίου.Η Δυτική Λέσβος υπέβαλε προτάσεις για την ενεργειακή αναβάθμιση των Δημοτικών Σχολείων Καλλονής, Πέτρας, Ερεσού, Κεραμίου, Σκουτάρου, Άγρας, Μήθυμνας, καθώς και για τα Γυμνάσια Άντισσας και Άγρας.
Το συγκεκριμένο κριτήριο, όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές, δεν υπήρχε στην προηγούμενη προκήρυξη έργων για την ενεργειακή αναβάθμιση σχολείων στο προηγούμενο ΕΣΠΑ. Προστέθηκε ωστόσο στη νέα προγραμματική περίοδο και φαίνεται ότι δημιουργεί αρκετά προβλήματα σε όλους τους δήμους του Βορείου Αιγαίου, αλλά και όλης της χώρας γενικότερα.
Το ουσιαστικό πρόβλημα σχετίζεται με το γεγονός ότι αρκετά από τα κτίρια που έχουν κατατεθεί ως πρόταση για ένταξή τους στο πρόγραμμα είναι αρκετά παλιά, χτισμένα πριν από τη δεκαετία του 1980 και, σε ορισμένες περιπτώσεις, δεν πληρούν τις αυστηρές σύγχρονες αντισεισμικές προϋποθέσεις που επιβάλλονται από τη χώρα μας αλλά και την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Για τη Δυτική Λέσβο, από τα εννέα κτίρια που έχουν κατατεθεί ως πρόταση, υπάρχουν ανοιχτά ζητήματα όσον αφορά το δελτίο πρωτοβάθμιου προσεισμικού ελέγχου, τουλάχιστον σε έξι από αυτά. Φυσικά, αυτό σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι τα κτίρια έχουν πρόβλημα ή ότι είναι ακατάλληλα· σημαίνει όμως ότι απαιτείται περαιτέρω διερεύνηση για το αν πληρούν ή όχι τις αυστηρές προϋποθέσεις του Οργανισμού Αντισεισμικής Προστασίας.
Στην περίπτωση της Μυτιλήνης, τώρα, το τοπίο είναι αρκετά θολό ακόμη, διότι ο Δήμος δεν έχει καταθέσει ακόμη για κανένα σχολείο το απαραίτητο δελτίο, καθώς έχουν καθυστερήσει να γίνουν οι προσεισμικοί έλεγχοι. Μάλιστα, αναφέρεται ως πληροφορία ότι υπάρχει έντονη πίεση από τη Διαχειριστική Αρχή να κατατεθούν τα δελτία προσεισμικού ελέγχου μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Η ανησυχία για τα σχολεία του Δήμου Μυτιλήνης εστιάζεται, χωρίς βέβαια να έχουν γίνει ακόμη οι έλεγχοι, στα παλιά σχολικά κτίρια των χωριών.
Προς το παρόν, οι δύο δημοτικές αρχές του Παναγιώτη Χριστόφα και του Ταξιάρχη Βέρρου, αν και γνωρίζουν πολύ καλά το πρόβλημα, τηρούν στάση αναμονής, ελπίζοντας προφανώς ότι θα βρεθεί τρόπος να ξεπεραστεί ο σκόπελος και να ενταχθούν οι προτάσεις της ενεργειακής αναβάθμισης στο Πρόγραμμα.
Σε διαφορετική περίπτωση, δυστυχώς, θα χαθεί μια πολύτιμη χρηματοδοτική ευκαιρία για την ενεργειακή αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό αρκετών σχολικών κτιρίων του νησιού μας.