ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
Η ιστορία της Ανζέλ Κουρτιάν, ανεβαίνει στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης
Η γνωστή ηθοποιός και πρωταγωνίστρια της παράστασης Χρίστίνα Αλεξανιάν μιλά για την εμπειρία της αποτύπωσης στη σκηνή μιας δραματικής και βαθιάς συγκινητικής ιστορίας για την γενοκτονία των Αρμενίων
Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ Δημοσίευση 7/4/2025

Την καθηλωτική θεατρική παράσταση «Τα τετράδια της Ανζέλ Κουρτιάν» παρουσιάζει ο Δήμος Μυτιλήνης την Τρίτη 8 Απριλίου στις 9 το βράδυ και την Τετάρτη 9 Απριλίου στις 8 το βράδυ, στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό, κατόπιν πρόσκλησης. Στο επίκεντρο της παράστασης βρίσκεται η Χριστίνα Αλεξανιάν, η οποία ερμηνεύει έναν βαθιά συγκινητικό μονόλογο, μεταφέροντας στη σκηνή τη μαρτυρία μιας γυναίκας που επέζησε της γενοκτονίας των Αρμενίων και της Μικρασιατικής Καταστροφής.
Η παράσταση βασίζεται στο ομότιτλο βιβλίο της Ανζέλ Κουρτιάν, μιας Αρμένισσας που, χρόνια μετά τον βίαιο ξεριζωμό από την πατρίδα της, κατέγραψε στα τετράδια των παιδιών της το οδοιπορικό του διωγμού της οικογένειάς της, αλλά και του ολόκληρου έθνους της. Μέσα από τα λόγια της, αναδύονται οι τραγικές μνήμες της Γενοκτονίας των Αρμενίων το 1915, της καταστροφής της Σμύρνης, και της προσφυγιάς σε Κρήτη, Κοκκινιά και Πειραιά.
Η Χριστίνα Αλεξανιάν, ηθοποιός και δημιουργός του έργου, μιλώντας στον ΝΗΣΙ 99 FM, χαρακτήρισε την παράσταση «παράσταση καρδιάς». Όπως είπε, «είναι μια αληθινή ιστορία. Η Ανζέλ Κουρτιάν είναι υπαρκτό πρόσωπο. Ήρθε στην Ελλάδα το 1922, αρχικά στη Μυτιλήνη, στη συνέχεια στην Κρήτη και τελικά στον Πειραιά, όπου δημιούργησε οικογένεια και με επιμονή και αγώνα, κατέγραψε την ιστορία της στα τετράδια των παιδιών της – μια διαδικασία που της πήρε 30 χρόνια».
Η Αλεξανιάν, συγκινημένη, ευχαρίστησε τον Δήμαρχο Μυτιλήνης Παναγιώτη Χριστόφα, την Αντιδήμαρχο Πολιτισμού Ερυφίλη Χιωτέλη, την Προϊσταμένη Πολιτισμού Τούλα Βουγιούκα και όλους όσοι συνέβαλαν για να παρουσιαστεί η παράσταση στη Μυτιλήνη, έναν τόπο με ιδιαίτερη σημασία για τη διαδρομή της ηρωίδας. «Έπρεπε να την φέρω πίσω εδώ. Να ξαναπερπατήσει τη Μυτιλήνη, τον πρώτο της σταθμό στην ελεύθερη Ελλάδα», είπε χαρακτηριστικά.
Η ερμηνεία της Αλεξανιάν είναι αποτέλεσμα βαθιάς προσωπικής σύνδεσης με την ιστορία. Με καταγωγή από τη Μικρά Ασία και την Καππαδοκία, όπως αποκάλυψε, ένιωσε μέσα στο βιβλίο τη μυρωδιά του καπνού, τη φωτιά, την αγωνία της επιβίωσης, τις απώλειες, το δράμα του πολέμου και της προσφυγιάς. Όταν έλαβε το βιβλίο ως δώρο από την κόρη της Ανζέλ, τη Νέλη Χανικιάν, πήρε τη γενναία απόφαση να το ανεβάσει στη σκηνή – παρότι δεν είχε προηγούμενη εμπειρία στη σκηνοθεσία.
Η παράσταση πρωτοπαρουσιάστηκε στο Άλσος Νέας Σμύρνης πριν οκτώ χρόνια, μπροστά σε πλήθος 3.000 θεατών. Έκτοτε ταξίδεψε στην Ελλάδα και το εξωτερικό – στη Νέα Υόρκη, τη Βοστόνη, το Παρίσι – με υπερτίτλους στα αγγλικά και γαλλικά, συγκινώντας το διεθνές κοινό.
Ιδιαίτερα δυνατή είναι η σκηνή της άφιξης της μικρής Ανζέλ στη Μυτιλήνη, όπως αφηγείται η ίδια: «Ψάχνουμε με την αδερφή μου κάπου να κουρνιάσουμε. Κάποτε το πλοίο πλέυρισε τη Μυτιλήνη. Με το που πατάω το πόδι στη στεριά, ακούω μια κραυγή: «Ανζέλ!» Μια γυναίκα με άσπρα μαλλιά πέφτει στα πόδια μου. Ήταν η μάνα μας. Άσπρισε σε ένα βράδυ».
Πρόκειται για μια σπαρακτική, βαθιά ανθρώπινη αφήγηση, μια υπενθύμιση των δεινών που προκαλούν οι πόλεμοι και οι ξεριζωμοί, αλλά και μια ωδή στη δύναμη της γυναικείας ύπαρξης, της μνήμης και της αντοχής.
Η Μυτιλήνη καλείται να υποδεχτεί μια παράσταση-φόρο τιμής στην ιστορία, στις χαμένες πατρίδες και στις γυναίκες που πάλεψαν για να διασώσουν όχι μόνο τη ζωή τους, αλλά και την ιστορική αλήθεια. Μια παράσταση που αξίζει να δει κανείς – όχι μόνο για να θυμηθεί, αλλά και για να νιώσει.