× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Νέο περιστατικό ανεξέλεγκτης απόρριψης τυρόγαλου στη Δυτική Λέσβο

Στο φως νέα στοιχεία για ρύπανση σε αγροτική περιοχή κοντά στη Μονή Λειμώνος – Ερωτήματα για τον έλεγχο της διαχείρισης των αποβλήτων

Γράφει ο ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ Δημοσίευση 7/4/2025

Νέο περιστατικό ανεξέλεγκτης απόρριψης τυρόγαλου στη Δυτική Λέσβο
' χρόνος ανάγνωσης

Ένα ακόμα περιστατικό ανεξέλεγκτης απόθεσης τυρόγαλου σε περιοχή της δυτικής Λέσβου φέρνει σήμερα στη δημοσιότητα το «Ν», σε συνέχεια του ρεπορτάζ που δημοσιεύτηκε το Σάββατο 5 Απριλίου.

Σύμφωνα με στοιχεία του ρεπορτάζ, αυτή τη φορά η απόρριψη του τυρόγαλου καταγράφηκε σε αγροτική τοποθεσία λίγο μετά τη Μονή Λειμώνος, και πιο συγκεκριμένα μετά τα φράγματα που έχουν στηθεί για τις κατολισθήσεις στον νέο δρόμο Καλλονής–Σιγρίου. Όπως αποτυπώνεται σε οπτικό υλικό που περιήλθε στην κατοχή του «Ν», βυτίο στρίβει σε χωματόδρομο, ακινητοποιείται και μέσω μάνικας απορρίπτει το φορτίο του τυρόγαλου στην παρακείμενη έκταση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η εικόνα αυτή, όσο καθημερινή κι αν τείνει να γίνει, αποτυπώνει μια πρακτική που δημιουργεί σοβαρούς περιβαλλοντικούς κινδύνους. Σύμφωνα με μελέτες που έχουν δημοσιευτεί ο τυρόγαλος, το υγρό παραπροϊόν της τυροκομίας, αν και φυσικής προέλευσης, περιέχει εξαιρετικά υψηλά επίπεδα οργανικής ύλης, με αποτέλεσμα να καταναλώνει τεράστιες ποσότητες οξυγόνου κατά την αποσύνθεσή του. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε υποξικές συνθήκες σε υδάτινα σώματα και να προκαλέσει μαζικό θάνατο υδρόβιας ζωής.

Παράλληλα, η παρουσία λακτόζης, λιπών και πρωτεϊνών στο υγρό αυτό, το καθιστά ιδιαιτέρως επιβαρυντικό, καθώς αποδομείται γρήγορα και εντατικά, οδηγώντας σε έντονη δυσοσμία, ιδιαίτερα όταν συσσωρεύεται σε εδάφη ή σε στάσιμα νερά. Η αναερόβια ζύμωση του τυρόγαλου απελευθερώνει τοξικά αέρια όπως μεθάνιο και υδρόθειο, επιβαρύνοντας επιπλέον την ατμόσφαιρα και προκαλώντας όχληση σε ανθρώπους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί επίσης η υψηλή συγκέντρωση φωσφόρου και αζώτου, δύο χημικά στοιχεία που ευθύνονται για το φαινόμενο του ευτροφισμού — την υπερβολική ανάπτυξη φυκών και φυτικής ύλης σε λίμνες, ποτάμια ή ακόμα και σε αγροτικές λιμνοδεξαμενές, με αποτέλεσμα την εξάντληση του διαθέσιμου οξυγόνου και τη μακροχρόνια υποβάθμιση της ποιότητας των υδάτων.

Η ανεξέλεγκτη διάθεση του τυρόγαλου απευθείας στο έδαφος ενέχει κινδύνους και για τη γονιμότητα των γεωργικών εκτάσεων, ενώ μακροπρόθεσμα μπορεί να επηρεάσει ακόμα και τους υπόγειους υδροφορείς, με συνέπειες που δύσκολα αναστρέφονται.

Όπως επισημαίνουν περιβαλλοντολόγοι, η συχνότητα αυτών των περιστατικών μαρτυρά είτε έλλειψη κατάλληλων υποδομών επεξεργασίας, είτε αδιαφορία για τη νομοθεσία, η οποία απαγορεύει την ανεξέλεγκτη απόρριψη γεωργοκτηνοτροφικών αποβλήτων. Η πρακτική αυτή, πέρα από τη σοβαρή περιβαλλοντική επιβάρυνση, θέτει ερωτήματα και για τον ρόλο των ελεγκτικών μηχανισμών καθώς η ανεξέλεγκτη απόρριψη δείχνει να γίνεται  ανενόχλητα. Κι ενώ η νομοθεσία είναι ξεκάθαρη —απαγορεύοντας τη διάθεση τέτοιων αποβλήτων χωρίς αδειοδότηση ή κατάλληλη επεξεργασία— η εφαρμογή της φαίνεται να έχει ανασταλεί επ’ αόριστον στην πράξη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η ουσία είναι ότι η απουσία ελέγχων έχει καλλιεργήσει ένα καθεστώς ατιμωρησίας. Φαίνεται σαν οι δράστες να γνωρίζουν ότι μπορούν να αποθέτουν ελεύθερα τον ρυπογόνο τυρόγαλο σε αγρούς και ρέματα, χωρίς φόβο για συνέπειες. Έτσι, το κόστος της ρύπανσης το επωμίζονται τελικά οι κάτοικοι, οι αγρότες και το ίδιο το οικοσύστημα της Λέσβου.

Το ερώτημα δεν είναι μόνο ποιος ρυπαίνει, αλλά και ποιος –ή μάλλον ποιοι– επιτρέπουν αυτή τη ρύπανση να συνεχίζεται κάτω από τη μύτη τους, χωρίς να κινούνται διαδικασίες ελέγχου, επιβολής ή πρόληψης.

Η ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία είναι σαφής όσον αφορά στη διαχείριση των υγρών αποβλήτων που προέρχονται από τη βιομηχανία τροφίμων.Ο τυρόγαλος θεωρείται μη επικίνδυνο μεν, αλλά έντονα ρυπογόνο απόβλητο, και η διάθεσή του σε επιφανειακούς αποδέκτες (ρέματα, ποτάμια, αγροτικές εκτάσεις) απαγορεύεται ρητά, εκτός αν έχει προηγηθεί κατάλληλη επεξεργασία και υπάρχει σχετική περιβαλλοντική άδεια. Ο Νόμος 1650/1986 για την προστασία του περιβάλλοντος και ο μεταγενέστερος Ν. 4014/2011 για την περιβαλλοντική αδειοδότηση προβλέπουν διοικητικές και ποινικές κυρώσεις για κάθε παραβίαση των όρων διάθεσης αποβλήτων, ενώ η αμέλεια ή η άρνηση λήψης μέτρων μπορεί να επιφέρει ακόμα και ποινική δίωξη για υποβάθμιση του περιβάλλοντος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Παρά τα παραπάνω, η εφαρμογή των σχετικών διατάξεων παραμένει προβληματική, καθώς οι έλεγχοι είναι ελάχιστοι , αφήνοντας χώρο σε πρακτικές αυθαιρεσίας που, όπως δείχνει το ρεπορτάζ, συνεχίζονται ανενόχλητα.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΒΙΒΛΙΟ

Στην παραλία Βατερών, παρέα με δανεικό βιβλίο

Μια πρωτότυπη ενέργεια από την Βιβλιοθήκη της Βρίσας. Τοποθετήθηκαν στην παραλία τρεις βιβλιοφωλιές ώστε οι λουόμενοι να περάσουν δημιουργικά το χρόνο τους
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Φωτογραφική διαδρομή στα στενά της Μυτιλήνης

Η έκθεση της Φωτογραφικής Εταιρείας Μυτιλήνης με τίτλο «Η ΦΕΜ μέσα στην πόλη», θα διαρκέσει καθ’ όλη τη διάρκεια του Αυγούστου, από την 1η έως τις 31 του μήνα
ΔΡΑΣΕΙΣ

Καλοκαιρινή περιήγηση στο Μουσείο του Σιγρίου και τα απολιθωμένα

Ξεχωριστή εμπειρία για όσους και όσες βρεθούν στο Μουσείο Φυσικής ιστορίας της Λέσβου με περιηγήσεις και παρουσιάσεις για όλες τις ηλικίες
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Φωτιά σε ξερά χόρτα στη Μυτιλήνη

Απέναντι από το εργοστάσιο της ΕΠΟΜ. Η πυρκαγιά περιορίστηκε γρήγορα από την Πυροσβεστική Υπηρεσία
ΧΩΡΙΑ

Ένας μικρός άγγελος, επέστρεψε στον ουρανό

Η ανακοίνωση του Συλλόγου Γονιών Παιδιών με Νεοπλασματική Ασθένεια για την απώλεια της μικρής Χριστίνας από τη Γέρα που έδωσε γενναία μάχη με τον καρκίνο
ΕΛΛΑΔΑ

Σε πύρινο κλοιό πολλές περιοχές της χώρας

Οκτώ μεγάλες φωτιές σε εξέλιξη, διεθνής συνδρομή ζητά η Ελλάδα
ΓΕΥΣΗ

Γεύσεις και μουσική στη 4η Γιορτή Γκιουζλεμέ στα Μιστέγνα

Μεγάλη συμμετοχή και ένθερμο κλίμα στη γιορτή που τίμησε την τοπική κουζίνα και την πολιτιστική ταυτότητα της Λέσβου
ΧΩΡΙΑ

Εθελοντική αιμοδοσία στο Σκαλοχώρι

Θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 1η Αυγούστου
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Η καρδιά της Μυτιλήνης ξαναχτυπά στην παλιά Αγορά

Συνάντηση του Δημάρχου Παναγιώτη Χριστόφα με επιχειρηματίες και τον Εμπορικό Σύλλογο – Κοινές παρεμβάσεις για ένα πιο ελκυστικό εμπορικό περιβάλλον
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σε απόσταση αναπνοής από τις ακτές μας τα τουρκικά αλιευτικά

Καταγγελίες για συστηματική παρουσία και παράνομη αλιεία – Ερώτηση Μεϊκόπουλου – Δούρου στη Βουλή για παραβιάσεις χωρικών υδάτων και αδράνεια των ελληνικών αρχών
ΧΩΡΙΑ

Αρωμα καλοκαιριού και παράδοσης στη Γιορτή Κρασιού στα Πάμφιλα

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση στην παραλία Παμφίλων – Μουσική, χορός και γεύσεις σε μια βραδιά γεμάτη Λεσβιακό χαρακτήρα
ΑΤΖΕΝΤΑ

Σήμερα… μεθάμε Πλωμάρι!

Το OuzoFest 2025 φέρνει ούζο, χορό και νησιώτικο ξεφάντωμα στην καρδιά της Λέσβου