× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Η Μυτιλήνη αγκαλιάζει τον αυτισμό και τη διαφορετικότητα

Δεκάδες σύλλογοι και φορείς ενώθηκαν στην ποδηλατική διαδρομή της «ΣΥΝ-Εξέλιξης», στέλνοντας ισχυρό μήνυμα αποδοχής, ενσυναίσθησης και κοινωνικής ένταξης

Γράφει ο ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ Δημοσίευση 6/4/2025

Η Μυτιλήνη αγκαλιάζει τον αυτισμό και τη διαφορετικότητα
' χρόνος ανάγνωσης

Η καρδιά της Μυτιλήνης χτύπησε δυνατά για την αποδοχή και την κατανόηση του αυτισμού το πρωί της Κυριακής 6 Απριλίου. Η καθιερωμένη ποδηλατάδα της «ΣΥΝ-Εξέλιξης» εξελίχθηκε σε μια μεγάλη γιορτή της ενότητας, με τη συμμετοχή δεκάδων συλλόγων, φορέων, εθελοντών και απλών πολιτών που δήλωσαν «παρών» στην ανάγκη για μια κοινωνία που χωράει τους πάντες.Μια ημέρα αφιερωμένη στη συμπερίληψη και την ενσυναίσθηση απο το Δημοτικό Θέατρο ως τα Τσαμάκια, όλοι και όλες πορεύτηκαν μαζί με στόχο την ευαισθητοποίηση γύρω από τον αυτισμό, ενισχύοντας το μήνυμα πως η διαφορετικότητα δεν είναι εμπόδιο, αλλά πλούτος.

Η Αναστασία Σκούρτσου, πρόεδρος του Συλλόγου «ΣΥΝ-Εξέλιξη», μίλησε με συγκίνηση για τη σημασία της ημέρας, την οποία χαρακτήρισε ως τη «μεγάλη μέρα της Συνεξέλιξης» – μια μέρα που κάθε χρόνο είναι ταυτόχρονα γιορτή και υπενθύμιση. Εξέφρασε τη χαρά της για την αθρόα συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας, τονίζοντας τη στήριξη από πλήθος φορέων και συλλόγων. Ωστόσο, δεν παρέλειψε να μιλήσει και για τη δυσκολία αρκετών παιδιών να συμμετάσχουν λόγω των έντονων ερεθισμάτων. Κάποια παιδιά, όπως ανέφερε, δεν κατάφεραν να κατέβουν καν από το αυτοκίνητο, ενώ άλλα παρέμειναν για λίγο και αποχώρησαν όταν ένιωσαν την ανάγκη, κάτι απολύτως σεβαστό.
Σημείωσε ότι οι δυσκολίες αυτές υπενθυμίζουν τη σημασία της κατανόησης: «Δεν είναι όλα τα παιδιά το ίδιο. Δεν έχουν την ίδια πρόσβαση στη συμμετοχή. Αυτό δεν τα κάνει λιγότερα μέλη αυτής της κοινότητας – κάθε λεπτό που καταφέρνουν να βρίσκονται ανάμεσά μας είναι για εμάς ένα βήμα προς τη συνεξέλιξη».
Παρόντες στη δράση ήταν και εκπρόσωποι της δημοτικής αρχής Μυτιλήνης, η βουλεύτρια Λέσβου του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα καθώς και η επικφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Νίκη Τσιριγώτη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο δήμαρχος Μυτιλήνης, Παναγιώτης Χριστόφας, δήλωσε ότι η παρουσία του δεν είναι απλώς συμβολική, αλλά ουσιαστική. Τόνισε πως τέτοιες δράσεις, όπως αυτή της «ΣΥΝ-Εξέλιξης», μας υπενθυμίζουν τι σημαίνει ενεργή και συνειδητοποιημένη κοινωνία. «Δεν μπορούμε να μιλάμε για πρόοδο όταν αφήνουμε πίσω μας ανθρώπους. Η αποδοχή, η συμπερίληψη και η κατανόηση των διαφορετικοτήτων δεν είναι ευχές – είναι καθήκον της πολιτείας και του καθενός από εμάς», ανέφερε. Επιβεβαίωσε τη διαρκή στήριξη του Δήμου και συνεχάρη όλους όσοι συνέβαλαν ώστε να πάρει σάρκα και οστά αυτή η ξεχωριστή μέρα.

Από την πλευρά της, η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Εριφύλη Χιωτέλλη, επεσήμανε ότι η έννοια του πολιτισμού οφείλει να περιλαμβάνει την ενσυναίσθηση και την αλληλεγγύη. Όπως σημείωσε, «το να μιλάμε για αποδοχή μία φορά τον χρόνο δεν αρκεί – χρειάζεται συνέπεια, στήριξη και πρακτικά βήματα για να εξασφαλίσουμε ίση πρόσβαση για όλους».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ιδιαίτερη ήταν η παρουσία και άλλων φορέων που υποστήριξαν εμπράκτως τη δράση. Η Παναγιώτα Βλάμη, Πρόεδρος του Συλλόγου Πελοπονησσίων Λέσβου, υπογράμμισε πως η αποδοχή της διαφορετικότητας δεν πρέπει να είναι μια πράξη «πολιτικά ορθής συμπεριφοράς», αλλά μια αυθόρμητη καθημερινή στάση. «Δεν είναι αρκετό να θυμόμαστε τον αυτισμό τον Απρίλιο. Χρειάζεται κάθε μέρα να δίνουμε χώρο σε κάθε παιδί να ανθίσει με τον δικό του τρόπο», δήλωσε, εκφράζοντας την πρόθεση του συλλόγου να στηρίζει τέτοιες δράσεις και στο μέλλον.

Ανάμεσα στους συμμετέχοντες και υποστηρικτές της εκδήλωσης ήταν το Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού, η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης, οι Εθελοντές Σαμαρείτες του Ερυθρού Σταυρού, οι Ποδηλάτες Μυτιλήνης, οι «Runners» Λέσβου, η Λέσχη Βέσπα, οι Πρόσκοποι, καθώς και ο Σύλλογος «Ηώς» , που εκπροσωπεί άτομα με αυτοάνοσα νοσήματα.. Ολόκληρη η δράση αποτύπωσε μια τοπική κοινωνία που – σιγά σιγά αλλά σταθερά – μαθαίνει να αγκαλιάζει, να συνυπάρχει και να συμπεριλαμβάνει. Το τελικό μήνυμα της ημέρας ήταν σαφές: η κατανόηση ξεκινά από την παρατήρηση και τον σεβασμό. Η αποδοχή δεν είναι εύκολη, αλλά είναι επιλογή.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΟΥΣΙΚΗ

Ανοίγει σήμερα το Χριστουγεννιάτικο Χωριό Μυτιλήνης

Εγκαίνια στο πάρκο Αγίας Ειρήνης με συναυλία της Πέννυς Μπαλτατζή
ΑΤΖΕΝΤΑ

Οικογενειακό εργαστήρι με γλυκά στο Χριστουγεννιάτικο Χωριό Μυτιλήνης

Ο Στράτος Πέτρου και η Ασημένια Μήλιου προσκαλούν σε γιορτινό εργαστήρι BakeiT
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Τεχνική αξιολόγηση λιμένων και παράκτιας ζώνης στη Λέσβο

Αυτοψία από τον Δρ. Ι. Σιώρη σε Ντίπι, Παναγιούδα και Τσαμάκια
ΔΡΑΣΕΙΣ

Ενίσχυση της οδικής ασφάλειας με πρωτοβουλία της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου

Παραδόθηκε υλικό σήμανσης στην Αστυνομική Διεύθυνση Λέσβου
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Η παράταξη «Νέα Δράση‑Νέος Δήμος» ζητά ειδική συνεδρίαση για τη ΔΕΔΑΠΑΛ

Αίτημα για Δημοτικό Συμβούλιο με μοναδικό θέμα τη ΔΕΔΑΠΑΛ και αιχμές για τη λειτουργία της Δημοτικής Αρχής Μυτιλήνης
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Στους δρόμους ξανά οι συνταξιούχοι της Λέσβου

Κάλεσμα αγώνα ενάντια στην ακρίβεια, τις περικοπές και τον προϋπολογισμό του 2026
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Και δεύτερη προσφορά για τη γραμμή Βόλου‑ νησιών Βορείου Αιγαίου

«Πράσινο φως» και από τον Κικίλια μετά την επικοινωνία με τον Κώστα Μουτζούρη
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Επικίνδυνες «κόντρες» ανηλίκων στα Κεραμειά

Η διασταύρωση Κεραμειών–Ιππείου έχει γίνει «πίστα» για ανηλίκους
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Χριστουγεννιάτικο χωριό στη Λέσχη Εθνοφρουράς Μυτιλήνης

Μια πρωτόγνωρη γιορτινή δράση για τις οικογένειες των στελεχών της 98 ΑΔΤΕ με την πρωτοβουλία του Υποστράτηγου Νικόλαου Γκρέτσα
ΑΓΡΟΤΕΣ

Παράταση έως Μάιο 2026 για τα ψηφιακά δελτία διακίνησης ελαιοκάρπου

Εξαιρούνται μόνο όσοι είχαν έσοδα άνω των 200.000 ευρώ
ΔΡΑΣΕΙΣ

11η Εθελοντική Αιμοδοσία στη Μόρια

Από τον Πεζοπορικό Σύλλογο «Η Διχάλα»
ΧΩΡΙΑ

Η ΔΕΥΑΛ δίνει νέα πνοή στην Αγιάσο με ταχεία ολοκλήρωση έργου υποδομών

Αναβάθμιση ύδρευσης και αποχέτευσης σε κομβικούς δρόμους που ενισχύουν την καθημερινότητα κατοίκων και επισκεπτών