× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Η Μυτιλήνη αγκαλιάζει τον αυτισμό και τη διαφορετικότητα

Δεκάδες σύλλογοι και φορείς ενώθηκαν στην ποδηλατική διαδρομή της «ΣΥΝ-Εξέλιξης», στέλνοντας ισχυρό μήνυμα αποδοχής, ενσυναίσθησης και κοινωνικής ένταξης

Γράφει ο ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ Δημοσίευση 6/4/2025

Η Μυτιλήνη αγκαλιάζει τον αυτισμό και τη διαφορετικότητα
' χρόνος ανάγνωσης

Η καρδιά της Μυτιλήνης χτύπησε δυνατά για την αποδοχή και την κατανόηση του αυτισμού το πρωί της Κυριακής 6 Απριλίου. Η καθιερωμένη ποδηλατάδα της «ΣΥΝ-Εξέλιξης» εξελίχθηκε σε μια μεγάλη γιορτή της ενότητας, με τη συμμετοχή δεκάδων συλλόγων, φορέων, εθελοντών και απλών πολιτών που δήλωσαν «παρών» στην ανάγκη για μια κοινωνία που χωράει τους πάντες.Μια ημέρα αφιερωμένη στη συμπερίληψη και την ενσυναίσθηση απο το Δημοτικό Θέατρο ως τα Τσαμάκια, όλοι και όλες πορεύτηκαν μαζί με στόχο την ευαισθητοποίηση γύρω από τον αυτισμό, ενισχύοντας το μήνυμα πως η διαφορετικότητα δεν είναι εμπόδιο, αλλά πλούτος.

Η Αναστασία Σκούρτσου, πρόεδρος του Συλλόγου «ΣΥΝ-Εξέλιξη», μίλησε με συγκίνηση για τη σημασία της ημέρας, την οποία χαρακτήρισε ως τη «μεγάλη μέρα της Συνεξέλιξης» – μια μέρα που κάθε χρόνο είναι ταυτόχρονα γιορτή και υπενθύμιση. Εξέφρασε τη χαρά της για την αθρόα συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας, τονίζοντας τη στήριξη από πλήθος φορέων και συλλόγων. Ωστόσο, δεν παρέλειψε να μιλήσει και για τη δυσκολία αρκετών παιδιών να συμμετάσχουν λόγω των έντονων ερεθισμάτων. Κάποια παιδιά, όπως ανέφερε, δεν κατάφεραν να κατέβουν καν από το αυτοκίνητο, ενώ άλλα παρέμειναν για λίγο και αποχώρησαν όταν ένιωσαν την ανάγκη, κάτι απολύτως σεβαστό.
Σημείωσε ότι οι δυσκολίες αυτές υπενθυμίζουν τη σημασία της κατανόησης: «Δεν είναι όλα τα παιδιά το ίδιο. Δεν έχουν την ίδια πρόσβαση στη συμμετοχή. Αυτό δεν τα κάνει λιγότερα μέλη αυτής της κοινότητας – κάθε λεπτό που καταφέρνουν να βρίσκονται ανάμεσά μας είναι για εμάς ένα βήμα προς τη συνεξέλιξη».
Παρόντες στη δράση ήταν και εκπρόσωποι της δημοτικής αρχής Μυτιλήνης, η βουλεύτρια Λέσβου του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα καθώς και η επικφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Νίκη Τσιριγώτη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο δήμαρχος Μυτιλήνης, Παναγιώτης Χριστόφας, δήλωσε ότι η παρουσία του δεν είναι απλώς συμβολική, αλλά ουσιαστική. Τόνισε πως τέτοιες δράσεις, όπως αυτή της «ΣΥΝ-Εξέλιξης», μας υπενθυμίζουν τι σημαίνει ενεργή και συνειδητοποιημένη κοινωνία. «Δεν μπορούμε να μιλάμε για πρόοδο όταν αφήνουμε πίσω μας ανθρώπους. Η αποδοχή, η συμπερίληψη και η κατανόηση των διαφορετικοτήτων δεν είναι ευχές – είναι καθήκον της πολιτείας και του καθενός από εμάς», ανέφερε. Επιβεβαίωσε τη διαρκή στήριξη του Δήμου και συνεχάρη όλους όσοι συνέβαλαν ώστε να πάρει σάρκα και οστά αυτή η ξεχωριστή μέρα.

Από την πλευρά της, η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Εριφύλη Χιωτέλλη, επεσήμανε ότι η έννοια του πολιτισμού οφείλει να περιλαμβάνει την ενσυναίσθηση και την αλληλεγγύη. Όπως σημείωσε, «το να μιλάμε για αποδοχή μία φορά τον χρόνο δεν αρκεί – χρειάζεται συνέπεια, στήριξη και πρακτικά βήματα για να εξασφαλίσουμε ίση πρόσβαση για όλους».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ιδιαίτερη ήταν η παρουσία και άλλων φορέων που υποστήριξαν εμπράκτως τη δράση. Η Παναγιώτα Βλάμη, Πρόεδρος του Συλλόγου Πελοπονησσίων Λέσβου, υπογράμμισε πως η αποδοχή της διαφορετικότητας δεν πρέπει να είναι μια πράξη «πολιτικά ορθής συμπεριφοράς», αλλά μια αυθόρμητη καθημερινή στάση. «Δεν είναι αρκετό να θυμόμαστε τον αυτισμό τον Απρίλιο. Χρειάζεται κάθε μέρα να δίνουμε χώρο σε κάθε παιδί να ανθίσει με τον δικό του τρόπο», δήλωσε, εκφράζοντας την πρόθεση του συλλόγου να στηρίζει τέτοιες δράσεις και στο μέλλον.

Ανάμεσα στους συμμετέχοντες και υποστηρικτές της εκδήλωσης ήταν το Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού, η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης, οι Εθελοντές Σαμαρείτες του Ερυθρού Σταυρού, οι Ποδηλάτες Μυτιλήνης, οι «Runners» Λέσβου, η Λέσχη Βέσπα, οι Πρόσκοποι, καθώς και ο Σύλλογος «Ηώς» , που εκπροσωπεί άτομα με αυτοάνοσα νοσήματα.. Ολόκληρη η δράση αποτύπωσε μια τοπική κοινωνία που – σιγά σιγά αλλά σταθερά – μαθαίνει να αγκαλιάζει, να συνυπάρχει και να συμπεριλαμβάνει. Το τελικό μήνυμα της ημέρας ήταν σαφές: η κατανόηση ξεκινά από την παρατήρηση και τον σεβασμό. Η αποδοχή δεν είναι εύκολη, αλλά είναι επιλογή.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ως 151 εκατ. ευρώ στο Βόρειο Αιγαίο από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων

Εγκρίθηκε από το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Περιφερειακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης
Ως 151 εκατ. ευρώ στο Βόρειο Αιγαίο από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Πρώτος στο Βόρειο Αιγαίο ο Δήμος Μυτιλήνης με εγκεκριμένο προϋπολογισμό για το 2026

Ο Παναγιώτης Χριστόφας ευχαριστεί υπηρεσίες και συνεργάτες για τη συλλογική προσπάθεια σε δύσκολες οικονομικές συνθήκες
Πρώτος στο Βόρειο Αιγαίο ο Δήμος Μυτιλήνης με εγκεκριμένο προϋπολογισμό για το 2026
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Σήφης Βαλυράκης, μέσα από τα μάτια του Νίκου Σηφουνάκη

Ο πρώην Υπουργος μίλησε στην εκδήλωση μνήμης για τον Σήφη Βαλυράκη πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 23 Ιανουαρίου στό κτήριο της Ε.Σ.Η.Ε.Α με την ευκαιρία των πέντε χρόνων, από την δολοφονία του.
Ο Σήφης Βαλυράκης, μέσα από τα μάτια του Νίκου Σηφουνάκη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανοιχτή εκδήλωση ΚΚΕ ‑ ΚΝΕ στη Λέσβο

Την Τρίτη 27 Ιανουαρίου στο κτίριο Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου με ομιλητή τον Βασίλη Πύρρο, μέλος του Γραφείου του Κεντρικού Συμβουλίου της ΚΝΕ
Ανοιχτή εκδήλωση ΚΚΕ ‑ ΚΝΕ στη Λέσβο
ΜΟΥΣΙΚΗ

Ορχήστρα νέων ετοιμάζει ο Δήμος Μυτιλήνης

Η πρώτη συνάντηση με τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή του Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο, 7 Φεβρουαρίου, στις 11:00 το πρωί, στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης.
Ορχήστρα νέων ετοιμάζει ο Δήμος Μυτιλήνης
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Δήλωση Μουτζούρη για τον δάσκαλο Παναγιώτη Παρασκευαΐδη

Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης αναφέρθηκε στο ήθος και στον χαρακτήρα του εκλιπόντα
Δήλωση Μουτζούρη για τον δάσκαλο Παναγιώτη Παρασκευαΐδη
ΔΡΑΣΕΙΣ

Βασιλόπιτα για τους Παφλιώτες της Αθηνας

Ο Σύλλογος πραγματοποιεί εκδήλωση την Κυριακή 1 Φεβρουαρίου στο ξενοδοχείο Royal Olympic Hotel στις 11 το πρωί
Βασιλόπιτα για τους Παφλιώτες της Αθηνας
ΑΤΖΕΝΤΑ

Ερχεται η γιορτή των υγροτόπων στην Αλυκή Καλλονής

Συνεργασία Ομίλου Πειραιώς και Κέντρου Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Ευεργέτουλα
Ερχεται η γιορτή των υγροτόπων στην Αλυκή Καλλονής
ΔΡΑΣΕΙΣ

Σε εορταστικό κλίμα η πίτα του «Σάτυρου» στην Αγιάσο

Το αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων θα ανακοινωθεί μετά το άνοιγμα του Τριωδίου
Σε εορταστικό κλίμα η πίτα του «Σάτυρου» στην Αγιάσο
ΑΤΖΕΝΤΑ

Την πρωτοχρονιάτικη πίτα της κόβει η ΑΔΕΛ

Την Κυριακή 1 Φεβρουαρίου στη Μυτιλήνη
Την πρωτοχρονιάτικη πίτα της κόβει η ΑΔΕΛ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ψήφισμα τιμής και μνήμης για τον Παναγιώτη Παρασκευαΐδη

Από τον Δήμο Δυτικής Λέσβου και την Κοινότητα Μανταμάδου
Ψήφισμα τιμής και μνήμης για τον Παναγιώτη Παρασκευαΐδη
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Έφυγε από τη ζωή ο δάσκαλος Παναγιώτης Παρασκευαΐδης

Ένας σπουδαίος παιδαγωγός και πνευματικός άνθρωπος που άφησε ανεξίτηλο αποτύπωμα στον τόπο
Έφυγε από τη ζωή ο δάσκαλος Παναγιώτης Παρασκευαΐδης