ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Καταδικασμένος σε πολυετείς ποινές γίνεται μέλος της Ολομέλειας Οικονομίας του ΠΑΣΟΚ
Πέταξε στο δρόμο 20 εργαζόμενους,τους άφησε απλήρωτους και τώρα φιγουράρει στο πανελλαδικό όργανο του Τομέα Οικονομίας του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης
Γράφει ο ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ Δημοσίευση 3/4/2025

Πριν από λίγες ημέρες, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ανακοίνωσε τη νέα του οργανωτική δομή, παρουσιάζοντας στελέχη που θα αναλάβουν κομβικούς τομείς του κόμματος. Η κίνηση αυτή επιχειρεί να σηματοδοτήσει μια πολιτική ανανέωση και να δείξει ότι το κόμμα προχωρά σε μια νέα πορεία. Ωστόσο, η επιλογή του Γιώργου Κονδυλούδη ως μέλους της Ολομέλειας του Τομέα Οικονομίας όχι μόνο αναιρεί κάθε έννοια ηθικής και πολιτικής συνέπειας, αλλά αποτελεί και πρόκληση απέναντι στους εργαζόμενους και την κοινωνία.
Ο κ. Κονδυλούδης είναι γνωστός από τη θητεία του ως εκδότης της εφημερίδας «Αιολικά Νέα» της Λέσβου, η οποία το 2010 έκλεισε αιφνιδιαστικά, αφήνοντας 20 εργαζόμενους χωρίς αποζημίωση, παρά το γεγονός ότι -σύμφωνα με τον ίδιο- η επιχείρηση ήταν οικονομικά υγιής. Λίγο αργότερα, επανήλθε στο χώρο του Τύπου με τη νέα εφημερίδα «Συνήγορος του Βορείου Αιγαίου», αφήνοντας πίσω του απλήρωτους και διωκόμενους πρώην εργαζομένους. Όχι μόνο δεν ανέλαβε τις ευθύνες του, αλλά προχώρησε και σε δικαστικές διώξεις εναντίον των εργαζομένων που διεκδικούσαν τα δεδουλευμένα τους και τις αποζημιώσεις τους, δείχνοντας μια πρωτοφανή περιφρόνηση απέναντι στη δικαιοσύνη και τα εργασιακά δικαιώματα.
Το ιστορικό του Κονδυλούδη περιλαμβάνει πολλαπλές καταδίκες για παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας και της δημοσιογραφικής δεοντολογίας. Τον Μάρτιο του 2011 καταδικάστηκε σε φυλάκιση τεσσάρων μηνών για μη καταβολή νόμιμων αποδοχών σε δημοσιογράφο, ενώ τον Απρίλιο του ίδιου έτους του επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης ενός έτους για άρνηση μαρτυρίας. Τον Σεπτέμβριο του 2012 καταδικάστηκε σε φυλάκιση εννέα μηνών καθώς δεν κατέβαλε τις νόμιμες αποδοχές σε πέντε τεχνικούς εργαζόμενους. Τον Απρίλιο του 2013, το δικαστήριο του επέβαλε ποινή έξι μηνών για προσπάθεια εξαναγκασμού σε παραίτηση της προέδρου του Σωματείου Εργαζομένων Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης Λέσβου. Στις 6 Νοεμβρίου 2014 καταδικάστηκε σε φυλάκιση δεκαοκτώ μηνών για συκοφαντική δυσφήμιση δια του Τύπου κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση, μετά από ψευδή δημοσιεύματα που είχε κάνει εναντίον πρώην εργαζομένων του.
Παρά τις δικαστικές αποφάσεις, ο ίδιος δεν έχει καταβάλει μέχρι σήμερα τις αποζημιώσεις που οφείλει στους πρώην υπαλλήλους του, αδιαφορώντας πλήρως για τις έννομες συνέπειες των πράξεών του. Η προκλητική στάση του δείχνει ότι όχι μόνο δεν έχει μετανοήσει, αλλά θεωρεί ότι μπορεί να συνεχίσει την πορεία του ανενόχλητος.
Η τοποθέτηση ενός ατόμου με τόσο επιβαρυμένο παρελθόν στον Τομέα Οικονομίας του ΠΑΣΟΚ εγείρει σοβαρά ερωτήματα για τις αξίες που πρεσβεύει πλέον το κόμμα. Είναι αδιανόητο ένα κόμμα που διακηρύσσει την προσήλωσή του στα εργασιακά δικαιώματα να τοποθετεί σε ηγετική θέση έναν άνθρωπο που έχει καταδικαστεί επανειλημμένως για κατάφωρες παραβιάσεις αυτών των δικαιωμάτων.
Παρά τις καταδίκες, αρνείται να πληρώσει τους πρώην εργαζομένους του, συνεχίζοντας την προκλητική του συμπεριφορά. Και αντί να βρίσκεται στο περιθώριο της δημόσιας ζωής, επιβραβεύεται με θέση στον Τομέα Οικονομίας του ΠΑΣΟΚ!
Τι μήνυμα στέλνει το κόμμα με αυτήν την επιλογή; Ότι οι καταδικασμένοι εργοδότες που καταπατούν τα δικαιώματα των εργαζομένων μπορούν όχι μόνο να ξεφεύγουν από τις συνέπειες, αλλά και να λαμβάνουν πολιτικές θέσεις; Ότι η ατιμωρησία είναι το νέο δόγμα της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ; Είναι αδιανόητο ένα κόμμα που υποτίθεται ότι υπερασπίζεται τους εργαζομένους να επιλέγει για καίρια θέση στον Τομέα Οικονομίας έναν άνθρωπο που έχει καταδικαστεί για τις χειρότερες εργοδοτικές πρακτικές.
Αυτή η απόφαση είναι μια απροκάλυπτη προσβολή στους εργαζομένους και σε όλους όσοι αγωνίζονται για τα δικαιώματά τους. Είναι η απόδειξη ότι το ΠΑΣΟΚ δεν έχει διδαχθεί τίποτα από την ιστορία του και ότι συνεχίζει να λειτουργεί ως καταφύγιο για πρόσωπα που δεν θα έπρεπε καν να βρίσκονται στον δημόσιο βίο.
Οι πολίτες απαιτούν απαντήσεις. Ποιος και γιατί αποφάσισε να τοποθετήσει τον Κονδυλούδη σε αυτήν τη θέση; Το κόμμα θεωρεί πως ένας καταδικασμένος εργοδότης που έχει καταπατήσει κάθε έννοια δικαίου μπορεί να σχεδιάζει την οικονομική πολιτική του; Ποιες ακριβώς αξίες υπηρετεί το ΠΑΣΟΚ;
Η υπόθεση αυτή δεν μπορεί να περάσει στα ψιλά. Αν το κόμμα δεν αποσύρει άμεσα την τοποθέτησή του και δεν δώσει εξηγήσεις, τότε θα είναι συνυπεύθυνο για την ηθική και πολιτική κατάπτωση που εκπροσωπεί αυτή η επιλογή.
Αν αυτή είναι η «πολιτική ανανέωση» που υπόσχεται το ΠΑΣΟΚ, τότε η κοινωνία έχει κάθε λόγο να ανησυχεί.Το ερώτημα παραμένει και απαιτεί άμεση απάντηση. Είναι αυτή η «πολιτική ανανέωση» που επιθυμεί το ΠΑΣΟΚ; Και αν όχι, πώς εξηγεί αυτήν την επιλογή στους πολίτες που το εμπιστεύονται;