× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Το ΚΥΤ Μόριας επεκτείνεται και ζητείται κι άλλη… Frontex

Οι προθέσεις του υπουργείου Μετανάστευσης που εκτιμά εκτάσεις για να νοικιάσει…δομές (;)

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 14/5/2020

Το ΚΥΤ Μόριας επεκτείνεται και ζητείται κι άλλη… Frontex
' χρόνος ανάγνωσης

Απευθείας ανάθεση σε πιστοποιημένο εκτιμητή για τον προσδιορισμό της αξίας των μισθωμάτων, σχετικά με τη μίσθωση εκτάσεων στα νησιά που φιλοξενούν πρόσφυγες, προκειμένου να δημιουργηθούν (;) δομές φιλοξενίας αιτούντων άσυλο και Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης, αποφάσισαν στο υπουργείο Μετανάστευσης, επισημαίνει σε δημοσίευμά της η «Εφημερίδα των Συντακτών»,.

Παρά το γεγονός ότι ΚΥΤ υπάρχουν και λειτουργούν σε όλα τα νησιά από το 2016 (στη Μόρια από το 2012), ο υπουργός Νότης Μηταράκης και ο γ.γ. Μ. Λογοθέτης αποφάσισαν να διαθέσουν το ποσό των 18.600 ευρώ, ώστε να εκτιμηθεί το ύψος των ενοικίων που πρέπει να καταβάλει το υπουργείο σε δομές που ήδη λειτουργούν, ενώ οι τοπικές κοινωνίες απαιτούν επιτακτικά το κλείσιμό τους, έστω και σταδιακά. Γεγονός που γεννά ερωτήματα αλλά και νέα δεδομένα ειδικά στη Μόρια, η οποία, όπως όλα δείχνουν, επεκτείνεται αντί να κλείσει, ενώ στη Χίο όλα είναι ρευστά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η ανάθεση στην πιστοποιημένη εκτιμήτρια Στυλιανή Αυγερίκου αφορά συγκεκριμένα τις περιοχές: θέσεις Ζερβού Σάμου, Πυλίου Κω, Λέπιδα Λέρου, εκτάσεις στα νησιά Λέσβου (περιοχή Μόρια) και Χίου, για την οποία Χίο δεν προσδιορίζεται σαφώς η θέση, αφήνοντας έτσι ανοιχτό το ενδεχόμενο μετακόμισης του ΚΥΤ από τη ΒΙΑΛ και το Χαλκειός σε άλλη περιοχή.

Οσον αφορά τη Λέσβο, πρόθεση της κυβέρνησης είναι η επέκταση της Μόριας με την τοποθέτηση περίφραξης γύρω από τον ελαιώνα όπου έχουν εξαπλωθεί οι σκηνές, ενώ στη Χίο η κατάσταση είναι ακόμα πιο περίπλοκη, αφού στην εκλογική έδρα του υπουργού, οι κάτοικοι στο Χαλκειός περιμένουν να τηρήσει την προεκλογική του υπόσχεση και να κλείσει τη ΒΙΑΛ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Υπενθυμίζεται ότι στη Χίο πρόσφατη είναι η ενοικίαση των πρώην εγκαταστάσεων του εκδοτικού συγκροτήματος «Αλήθεια» με το πρόσχημα της κατασκευής προσωρινού χώρου καραντίνας, ενώ στο σχετικό συμφωνητικό παρεισέφρησε και όρος που επιτρέπει στο υπουργείο την επινοικίαση του χώρου σε άλλη υπηρεσία αν οι συνθήκες το απαιτήσουν. Ορος που έχει καταγγελθεί από το σύνολο σχεδόν των παρατάξεων του δημοτικού συμβουλίου ότι υποκρύπτει τη θέληση του υπουργείου για δημιουργία νέας δομής.

Η καταγγελία έχει την αξία της, αν συνυπολογίσουμε το γεγονός ότι προκειμένου να είναι νόμιμη η αλλαγή χρήσης των εγκαταστάσεων της «Αλήθειας», θα πρέπει και νομικά ο χώρος να ονομαστεί «νέα δομή» μέσω κοινής υπουργικής απόφασης, κάτι που όμως ακόμα παραμένει σε εκκρεμότητα.

Και Frontex

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Την παράταση της επιχείρησης ταχείας επέμβασης του Frontex σε Εβρο και Αιγαίο έως τον Ιούλιο ζήτησαν με επίσημο αίτημά τους προς τον ευρωπαϊκό οργανισμό Αστυνομία και Λιμενικό. Σύμφωνα με υψηλόβαθμο αξιωματούχο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, το σχετικό αίτημα υπεβλήθη την Τρίτη, και χθες στέλεχος του ευρωπαϊκού οργανισμού επιβεβαίωσε, μιλώντας στην «Καθημερινή», ότι «βρισκόμαστε σε συζητήσεις με τις ελληνικές αρχές για την παράταση της επιχείρησης για έναν επιπλέον μήνα».

Επισήμως, η Βαρσοβία (σ.σ.: εκεί βρίσκονται τα κεντρικά του Frontex) δεν έχει απαντήσει στο ελληνικό αίτημα, ωστόσο αρμόδιες πηγές αποκάλυψαν ότι η διοίκηση του οργανισμού έχει προφορικά κάνει αποδεκτό το αίτημα για παραμονή των Ευρωπαίων συνοριοφυλάκων στα χερσαία και θαλάσσια σύνορα Ελλάδας - Τουρκίας έως τις 6 Ιουλίου.

Το αρχικό αίτημα προς τον οργανισμό για ανάπτυξη της ομάδας ταχείας επέμβασης (RABIT) υπεβλήθη την 1η Μαρτίου, έπειτα από απόφαση του έκτακτου ΚΥΣΕΑ, δύο ημέρες μετά την έναρξη της πρόσφατης κρίσης με την Τουρκία. Ενα εικοσιτετράωρο αργότερα, ο εκτελεστικός διευθυντής του Frontex, Φαμπρίς Λετζερί, είχε επισήμως αποδεχθεί το ελληνικό αίτημα τονίζοντας ότι «δεδομένης της ταχέως αναπτυσσόμενης κατάστασης στα ελληνικά εξωτερικά σύνορα με την Τουρκία, η απόφασή μου είναι να αποδεχθώ την έναρξη της ταχείας συνοριακής παρέμβασης που ζήτησε η Ελλάδα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

 

Το διάστημα που ακολούθησε, 100 Ευρωπαίοι συνοριοφύλακες αναπτύχθηκαν στις Καστανιές Εβρου. Στο Ανατολικό Αιγαίο αντίστοιχα, τα κοινοτικά μέσα έφτασαν τα 24 (χερσαία, πλωτά και εναέρια). Σύμφωνα με τα αρχικώς συμφωνηθέντα, η επιχείρηση ταχείας επέμβασης είχε δίμηνη διάρκεια και επρόκειτο να ολοκληρωθεί την 6η Μαΐου. Οπως όμως διευκρίνισε χθες στην «Κ» αξιωματούχος του Frontex, «από κοινού με τις ελληνικές αρχές αξιολογήσαμε την κατάσταση στα σύνορα και αποφασίσαμε να παρατείνουμε την επιχείρηση, αρχικά για έναν ακόμα μήνα, έως την 6η Ιουνίου».

 

Το νέο αίτημα προς τον οργανισμό για παράταση της επιχείρησης έως τον Ιούλιο υπεβλήθη έπειτα από εκτιμήσεις και αναλύσεις στελεχών της Αστυνομίας και του Λιμενικού, που κατατείνουν στο συμπέρασμα ότι η σταδιακή άρση της καραντίνας στην Τουρκία, η πτώση της στάθμης των υδάτων στον Εβρο και η βελτίωση των καιρικών συνθηκών στο Αιγαίο θα οδηγήσουν σε νέα αύξηση της μεταναστευτικής πίεσης. Το Λιμενικό μάλιστα φέρεται να ζητεί όχι μόνο παραμονή των υφιστάμενων δυνάμεων στο Ανατολικό Αιγαίο αλλά και την αύξησή τους με επιπλέον 6 σκάφη περιπολίας.

 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΟΥΣΙΚΗ

Πολιτισμός και νεολαία στο επίκεντρο του 2ου Φεστιβάλ Νέων στο Πλωμάρι

Οι διοργανωτές οραματίζονται το Φεστιβάλ ως θεσμό για την ανάδειξη του πολιτισμού της περιοχής
ΑΤΖΕΝΤΑ

Σπήλαια και υπόγειες γεωμορφές «ζωντανεύουν» στο Εκπαιδευτικό Κέντρο Αντισσας

Στις 27 Αυγούστου, 10:30–12:30, μια βιωματική εμπειρία για παιδιά 10–15 ετών
ΑΤΖΕΝΤΑ

Μητέρες στο επίκεντρο: Μια συνάντηση για την ανατροφή, την αγάπη και τα όρια

Στις 3 Σεπτεμβρίου στο Mythical Coast Wellness Retreat η συνάντηση της Help με ελεύθερη συμμετοχή
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Η ΑΔΕΔΥ Λέσβου στον δρόμο ενάντια στο νέο πειθαρχικό δίκαιο

Συγκέντρωση στη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής τη μέρα της απεργίας
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Σταθερή η λειτουργία του Μιχαλέλειου παρά τις αναταράξεις

Δεν υπάρχουν χρέη, κανονική η φροντίδα των ηλικιωμένων. Εξελίξεις με την αδειοδότηση του ιδρύματος
ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΑΤΖΕΝΤΑ

Στη Μυτιλήνη το 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Ειρήνης Λέσβου

Το Σάββατο 6 Σεπτεμβρίου συζήτηση με θέμα «Η διπλωματία των πόλεων και η εμπέδωση της ειρήνης»
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Απεργούν οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου Μυτιλήνης

Αντίθετοι οι εργαζόμενοι στο νέο πειθαρχικό δίκαιο που οδηγεί σε ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης
ΕΛΛΑΔΑ

Στάση εργασίας από τους οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας

Την Πέμπτη 28 Αυγούστου στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας της ΑΔΕΔΥ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Προφυλακιστέος για τις πυρκαγιές ο 57χρονος που ομολόγησε τους εμπρησμούς στη Δυτική Λέσβο

Δεν έγινε δεκτή η πρόταση της υπεράσπισης για εγκλεισμό σε ψυχιατρική κλινική, αλλά θα γίνει πραγματογνωμοσύνη
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Αθώος ο ταξιτζής που έκανε σαματά στο Πλωμάρι

Δεν αποδείχθηκαν τα αδικήματα για οποία είχε προσαχθεί
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

76 παραβάσεις για κράνος στο Βόρειο Αιγαίο

Οι έλεγχοι αφορούν την προηγούμενη εβδομάδα στις διευθύνσεις Λέσβου, Χίου και Σάμου
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Σύλληψη με 22 γραμμάρια χασίς

Νεαρός άνδρας από τη Μυτιλήνη