× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Το ΚΥΤ Μόριας επεκτείνεται και ζητείται κι άλλη… Frontex

Οι προθέσεις του υπουργείου Μετανάστευσης που εκτιμά εκτάσεις για να νοικιάσει…δομές (;)

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 14/5/2020

Το ΚΥΤ Μόριας επεκτείνεται και ζητείται κι άλλη… Frontex

Απευθείας ανάθεση σε πιστοποιημένο εκτιμητή για τον προσδιορισμό της αξίας των μισθωμάτων, σχετικά με τη μίσθωση εκτάσεων στα νησιά που φιλοξενούν πρόσφυγες, προκειμένου να δημιουργηθούν (;) δομές φιλοξενίας αιτούντων άσυλο και Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης, αποφάσισαν στο υπουργείο Μετανάστευσης, επισημαίνει σε δημοσίευμά της η «Εφημερίδα των Συντακτών»,.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Παρά το γεγονός ότι ΚΥΤ υπάρχουν και λειτουργούν σε όλα τα νησιά από το 2016 (στη Μόρια από το 2012), ο υπουργός Νότης Μηταράκης και ο γ.γ. Μ. Λογοθέτης αποφάσισαν να διαθέσουν το ποσό των 18.600 ευρώ, ώστε να εκτιμηθεί το ύψος των ενοικίων που πρέπει να καταβάλει το υπουργείο σε δομές που ήδη λειτουργούν, ενώ οι τοπικές κοινωνίες απαιτούν επιτακτικά το κλείσιμό τους, έστω και σταδιακά. Γεγονός που γεννά ερωτήματα αλλά και νέα δεδομένα ειδικά στη Μόρια, η οποία, όπως όλα δείχνουν, επεκτείνεται αντί να κλείσει, ενώ στη Χίο όλα είναι ρευστά.

Η ανάθεση στην πιστοποιημένη εκτιμήτρια Στυλιανή Αυγερίκου αφορά συγκεκριμένα τις περιοχές: θέσεις Ζερβού Σάμου, Πυλίου Κω, Λέπιδα Λέρου, εκτάσεις στα νησιά Λέσβου (περιοχή Μόρια) και Χίου, για την οποία Χίο δεν προσδιορίζεται σαφώς η θέση, αφήνοντας έτσι ανοιχτό το ενδεχόμενο μετακόμισης του ΚΥΤ από τη ΒΙΑΛ και το Χαλκειός σε άλλη περιοχή.

Οσον αφορά τη Λέσβο, πρόθεση της κυβέρνησης είναι η επέκταση της Μόριας με την τοποθέτηση περίφραξης γύρω από τον ελαιώνα όπου έχουν εξαπλωθεί οι σκηνές, ενώ στη Χίο η κατάσταση είναι ακόμα πιο περίπλοκη, αφού στην εκλογική έδρα του υπουργού, οι κάτοικοι στο Χαλκειός περιμένουν να τηρήσει την προεκλογική του υπόσχεση και να κλείσει τη ΒΙΑΛ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Υπενθυμίζεται ότι στη Χίο πρόσφατη είναι η ενοικίαση των πρώην εγκαταστάσεων του εκδοτικού συγκροτήματος «Αλήθεια» με το πρόσχημα της κατασκευής προσωρινού χώρου καραντίνας, ενώ στο σχετικό συμφωνητικό παρεισέφρησε και όρος που επιτρέπει στο υπουργείο την επινοικίαση του χώρου σε άλλη υπηρεσία αν οι συνθήκες το απαιτήσουν. Ορος που έχει καταγγελθεί από το σύνολο σχεδόν των παρατάξεων του δημοτικού συμβουλίου ότι υποκρύπτει τη θέληση του υπουργείου για δημιουργία νέας δομής.

Η καταγγελία έχει την αξία της, αν συνυπολογίσουμε το γεγονός ότι προκειμένου να είναι νόμιμη η αλλαγή χρήσης των εγκαταστάσεων της «Αλήθειας», θα πρέπει και νομικά ο χώρος να ονομαστεί «νέα δομή» μέσω κοινής υπουργικής απόφασης, κάτι που όμως ακόμα παραμένει σε εκκρεμότητα.

Και Frontex

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Την παράταση της επιχείρησης ταχείας επέμβασης του Frontex σε Εβρο και Αιγαίο έως τον Ιούλιο ζήτησαν με επίσημο αίτημά τους προς τον ευρωπαϊκό οργανισμό Αστυνομία και Λιμενικό. Σύμφωνα με υψηλόβαθμο αξιωματούχο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, το σχετικό αίτημα υπεβλήθη την Τρίτη, και χθες στέλεχος του ευρωπαϊκού οργανισμού επιβεβαίωσε, μιλώντας στην «Καθημερινή», ότι «βρισκόμαστε σε συζητήσεις με τις ελληνικές αρχές για την παράταση της επιχείρησης για έναν επιπλέον μήνα».

Επισήμως, η Βαρσοβία (σ.σ.: εκεί βρίσκονται τα κεντρικά του Frontex) δεν έχει απαντήσει στο ελληνικό αίτημα, ωστόσο αρμόδιες πηγές αποκάλυψαν ότι η διοίκηση του οργανισμού έχει προφορικά κάνει αποδεκτό το αίτημα για παραμονή των Ευρωπαίων συνοριοφυλάκων στα χερσαία και θαλάσσια σύνορα Ελλάδας - Τουρκίας έως τις 6 Ιουλίου.

Το αρχικό αίτημα προς τον οργανισμό για ανάπτυξη της ομάδας ταχείας επέμβασης (RABIT) υπεβλήθη την 1η Μαρτίου, έπειτα από απόφαση του έκτακτου ΚΥΣΕΑ, δύο ημέρες μετά την έναρξη της πρόσφατης κρίσης με την Τουρκία. Ενα εικοσιτετράωρο αργότερα, ο εκτελεστικός διευθυντής του Frontex, Φαμπρίς Λετζερί, είχε επισήμως αποδεχθεί το ελληνικό αίτημα τονίζοντας ότι «δεδομένης της ταχέως αναπτυσσόμενης κατάστασης στα ελληνικά εξωτερικά σύνορα με την Τουρκία, η απόφασή μου είναι να αποδεχθώ την έναρξη της ταχείας συνοριακής παρέμβασης που ζήτησε η Ελλάδα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

 

Το διάστημα που ακολούθησε, 100 Ευρωπαίοι συνοριοφύλακες αναπτύχθηκαν στις Καστανιές Εβρου. Στο Ανατολικό Αιγαίο αντίστοιχα, τα κοινοτικά μέσα έφτασαν τα 24 (χερσαία, πλωτά και εναέρια). Σύμφωνα με τα αρχικώς συμφωνηθέντα, η επιχείρηση ταχείας επέμβασης είχε δίμηνη διάρκεια και επρόκειτο να ολοκληρωθεί την 6η Μαΐου. Οπως όμως διευκρίνισε χθες στην «Κ» αξιωματούχος του Frontex, «από κοινού με τις ελληνικές αρχές αξιολογήσαμε την κατάσταση στα σύνορα και αποφασίσαμε να παρατείνουμε την επιχείρηση, αρχικά για έναν ακόμα μήνα, έως την 6η Ιουνίου».

 

Το νέο αίτημα προς τον οργανισμό για παράταση της επιχείρησης έως τον Ιούλιο υπεβλήθη έπειτα από εκτιμήσεις και αναλύσεις στελεχών της Αστυνομίας και του Λιμενικού, που κατατείνουν στο συμπέρασμα ότι η σταδιακή άρση της καραντίνας στην Τουρκία, η πτώση της στάθμης των υδάτων στον Εβρο και η βελτίωση των καιρικών συνθηκών στο Αιγαίο θα οδηγήσουν σε νέα αύξηση της μεταναστευτικής πίεσης. Το Λιμενικό μάλιστα φέρεται να ζητεί όχι μόνο παραμονή των υφιστάμενων δυνάμεων στο Ανατολικό Αιγαίο αλλά και την αύξησή τους με επιπλέον 6 σκάφη περιπολίας.

 

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Εκπτώσεις σε αναπληρωτές εκπαιδευτικούς

Χορηγούνται από ακτοπλοϊκές εταιρίες και την αεροπορική εταιρεία Sky Express για την μετάβαση των νεοδιόριστων αναπληρωτών εκπαιδευτικών στις περιοχές ανάληψης υπηρεσίας
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Εθελοντική δράση μαθητών 1ου Πρότυπου Γυμνασίου Μυτιλήνη

Πραγματοποίησαν εθελοντική δράση καθαρισμού στην περιοχή του εμπορικού λιμανιού της Μυτιλήνης
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ενημερώθηκαν για τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων

Ημερίδα από το Εσπερινό ΕΠΑΛ Καλλονής
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Εβγαλε μαχαίρι και τον δάγκωσε...

Συνελήφθη 24χρονος στον καταυλισμό του Καρά Τεπέ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

To Γενικό Λύκειο Αντισσας στη Χίο

Οι «μικροί πρέσβεις» του τουρισμού του Δ. Δυτικής Λέσβου κατάφεραν μέσα από τον δικό τους μαθητικό τουρισμό στη Χίο όχι μόνο να γνωρίσουν τις ομορφιές του νησιού αλλά και να προβάλλουν στους φοιτητές του Πανεπιστημίου τις ομορφιές της Δυτικής Λέσβου.
ΥΓΕΙΑ

Ιατρείο ρύθμισης βηματοδοτών στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης

Θα λειτουργεί κάθε δεύτερη Τετάρτη με έναρξη την Μεγάλη Τετάρτη
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Βρεφικά πακέτα έλαβαν νέες μητέρες

Από την «Αποστολή» με τη χρηματοδότηση της Eurobank και τη συνεργασία του Δήμου Μυτιλήνης
ΕΡΓΑΣΙΑ

Ημέρα Καριέρας από τους Φοιτητές

Διοργάνωσαν Ημερίδα για δεύτερη χρονιά οι φοιτητικοί Σύλλογοι Κοινωνιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Νέα ασθενοφόρα για το ΕΚΑΒ

Παραμένει προϊστάμενος της Διαχειριστικής Αρχής Βορείου Αιγαίου ο Γιώργος Πλακωτάρης- Οι υπογραφές του Περιφερειάρχη, Κώστα Μουτζούρη
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Συνελήφθη ανήλικος για ναρκωτικά

Βρέθηκαν στην κατοχή του χάπια και χασίς, στη Μυτιλήνη
ΥΓΕΙΑ

Εκπαίδευση για την πυρασφάλεια στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης

Σε συνεργασία με την Πυροσβεστική
ΔΡΑΣΕΙΣ

Να... γεμίσουμε «το καλάθι της Αγάπης»!

Μετά την Καλλονή η δράση του Ερυθρού Σταυρού έρχεται στη Μυτιλήνη την Παρασκευή 19 και το Σάββατο 20 Απριλίου