Στο φως ο τάφος του σοφού Πιττακού του Μυτιληναίου
Αρχαιολογικά ευρήματα ματαιώνουν οριστικά την κατασκευή του κτηρίου για το Εφετείο Αιγαίου στο οικόπεδο της Γαλλικής Σχολής στο Κιόσκι
Από το NEWSROOM Δημοσίευση 1/4/2025

Δοκιμαστικές τομές που πραγματοποίησε η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου στο λεγόμενο οικόπεδο της γαλλικής Σχολής στο Κιόσκι όπου σχεδιαζόταν να κατασκευασθεί το Εφετείο βορείου Αιγαίου έφεραν σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες ταφικό μνημείο αφιερωμένο στο σοφό Πιττακό το Μυτιληναίο.
Το ταφικό μνημείο για το οποίο ενδιαφέρθηκε προσωπικά η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη η οποία την περασμένη Κυριακή ήρθε για λίγες ώρες στη Μυτιλήνη προκειμένου να δει από κοντά το πολύ σημαντικό εύρημα, ανασκάφτηκε στην πίσω πλευρά του οικοπέδου. Όπως έγινε γνωστό το μνημείο κατασκευασμένο από γκρίζο μάρμαρο από το λατομείο της Μόριας, φέρει την επιγραφή ΠΙΤΤΑΚΟΥ ΥΡΡΑΔΙΟΥ (Υρράδιος ονομαζόταν ο πατέρας του αρχαίου σοφού) καθώς και μια από τις γνωστές ρήσεις του, την Ο ΜΕΛΛΕΙΣ ΠΟΙΕΙΝ ΜΗ ΠΡΟΛΕΓΕ ΑΠΟΤΥΧΩΝ ΓΑΡ ΓΕΛΑΣΘΗΣΗ. Που σημαίνει «να πράττεις δίχως να το λες (ανακοινώνεις) ώστε αν αποτύχεις να μη σε κοροϊδεύουν (περιγελούν οι άνθρωποι)».
Η γνωστή ρήση του Πιττακού του Μυτιληναίου με το γνωστό πατρώνυμο του, ταυτοποιεί το ταφικό μνημείο με τον μεγάλο αυτόν άνδρα της Μυτιλήνης που φημιζόταν για την πολιτική και κοινωνική σοφία του, τη σύνεση και την χρηστότητά του, αλλά και την πολεμική ανδρεία του. Θεωρείται ότι επί των ημερών της ηγεμονίας του μέσω της αλλαγής των νόμων σε όφελος των πολιτών, η Μυτιλήνη απαλλάχθηκε από τον εμφύλιο πόλεμο, τον πόλεμο και την τυραννίδα. Για όλα αυτά και επιλέχθηκε μετά το θάνατο του το 569 π.Χ να ταφεί στα τείχη της αρχαίας πόλης με τον τάφο του να αποτελεί σημείο αναφοράς, μνήμης και τιμής της αρχαίας Μυτιλήνης.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι από το Υπουργείο πολιτισμού δόθηκε εντολή για ανασκαφή όλου του οικοπέδου προκειμένου να αποκαλυφθεί το σύνολο του μνημείου και του περιβάλλοντος του χώρου.
Το γεγονός οδηγεί φυσικά στη ματαίωση του σχεδιασμού για την ανέγερση Εφετείου στο οικόπεδο της Γαλλικής Σχολής.
Από την άλλη τεχνικός σύμβουλος του Υπουργείου Δικαιοσύνης θεωρούσε εύκολη υπόθεση ακόμα και τον αποχαρακτηρισμό του κηρυγμένου ως παραδοσιακού και διατηρητέου του κτηρίου της Γαλλικής Σχολής ή ότι απέμεινε από αυτήν. Ωστόσο, σχολιάζοντας την εύρεση του τάφου δήλωσε ότι «το εμπόδιο μπορεί να ξεπεραστεί. Θα τον αποχαρακτηρίσουμε από τάφο και θα τον μεταφέρουμε να τον εκθέσουμε εκεί όπου βρίσκεται το συντριβάνι στο πάρκο της Αγίας Ειρήνης. Όλα γίνονται».
Πρωταπριλιά!