ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
Ο Σταύρος Παναγιωτίδης παρουσιάζει την άβολη αλήθεια της ιστορίας
Σήμερα Παρασκευή στις 8 το βράδυ στο ξενοδοχείο Λέσβιον
Από το NEWSROOM Δημοσίευση 28/3/2025

Για μύθους, παρεξηγήσεις και αλήθειες που μας βάζουν όλους και όλες σε άβολη θέση, αναμένεται να μιλήσει την Παρασκευή 28 Μαρτίου στο ξενοδοχείο «Λέσβιον» στη Μυτιλήνη, ο Σταύρος Παναγιωτίδης.
Την παρουσίαση των βιβλίων του «Μύθοι, Παρεξηγήσεις και Άβολες Αλήθειες της Ελληνικής Ιστορίας» διοργανώνει με χαρά το «Ν» μαζί με τις εκδόσεις «Κέδρος» και το βιβλιοπωλείο Μυτιλήνης Book and Art.
Εκτός από τον συγγραφέα θα μιλήσουν ο Δρ Ιστορίας Δημήτρης Μάντζαρης, ο δημοσιογράφος και ιστορικός, Θράσος Αβραάμ, ενώ θα συντονίζει η Ανθή Παζιάνου.
Μικρές αφηγήσεις, για μεγάλες παρεξηγήσεις, όπως ο χορός του Ζαλόγγου ή το Κρυφό Σχολειό, ο αφορισμός του Καζαντζάκη, αλλά και το ότι οι Αμερικάνοι θα μιλούσαν σήμερα ελληνικά αν δεν χάναμε για μία ψήφο την ευκαιρία της αναγνώρισής τους ως επίσημη γλώσσα τους.
«Η αλήθεια είναι πως όταν είναι κανείς εξοικειωμένος με το να πιστεύει παραμύθια ή να πιστεύει ψέματα για το παρελθόν του, είναι πιο εύκολο να πιστέψει τα αντίστοιχα και για το παρόν. Όταν έχει μάθει να δέχεται άκριτα αυτά που του λένε κάποιοι που τους θεωρεί αξιόπιστους, αυτά που του «χαϊδεύουν τα αυτιά», που επιβεβαιώνουν την αντίληψή του για τον κόσμο, είτε για τον κόσμο στο παρελθόν, είτε για τον κόσμο όπως είναι τώρα.
Αν για παράδειγμα είναι εξοικειωμένος να πιστεύει θεωρίες συνομωσίας του παρελθόντος, θα πιστέψει θεωρίες συνωμοσίας και για τώρα. Η ευθύνη όλων είναι μεγάλη. Όσο περισσότερο δημόσιο βήμα, όσο μεγαλύτερο ακροατήριο έχει κανείς, τόσο μεγαλύτερη είναι για αυτό η ευθύνη. Άλλωστε όπως αναφέρω και στην εισαγωγή του, αφορμή για την συγγραφή αυτού του βιβλίου, αποτέλεσε η παρουσία μου σε ένα σεμινάριο στο πανεπιστήμιο, όταν άκουσα έναν πανεπιστημιακό καθηγητή, διδάκτορα ιστορίας, να αναφέρεται με πολύ μεγάλη άνεση σε κάποιους από αυτούς τους μύθους που αναφέρω μέσα στο βιβλίο ως αδιαμφισβήτητη πραγματικότητα. Προφανώς καμιά φορά το πρόβλημα σε βρίσκει εκεί που δεν το περιμένεις, απλώς δείχνει την παραπάνω ευθύνη που έχουμε όλοι μας.