ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
«Αλκηστις»: Ένα θεατρικό ταξίδι στον Ευριπίδη και τη σύγχρονη γυναικεία δύναμη
Σήμερα, Κυριακή η πρεμιέρα του έργου της Μίρνας Φαφουτέλλη στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης στις 8.30 το βράδυ και αύριο Δευτέρα με ελεύθερη είσοδο
Γράφει η ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ Δημοσίευση 30/3/2025

Το θεατρικό έργο «Άλκηστις» ανεβαίνει στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης την Κυριακή 30 και τη Δευτέρα 31 Μαρτίου, στις 20:30, με ελεύθερη είσοδο.
Οι δημιουργοί του έργου, Μίρνα Φαφουτέλλη, και οι ηθοποιοί Μαρία Χατζηγεωργίου, δημοσιογράφος του «Ν», Αντώνης Σπούλος, μουσικός και Μαρία Ατσικβάση, φοιτήτρια Ωκεανογραφίας και μέλος της φοιτητικής θεατρικής ομάδας «Φως» φιλοξενήθηκαν στη ραδιοφωνική εκπομπή «Ανθέων 99» στον σταθμό «Ν» στους 99 fm, μιλώντας για το όραμά τους και την έμπνευση πίσω από αυτή τη θεατρική παραγωγή.
Μια νέα πολιτιστική ομάδα γεννιέται
Η θεατρική ομάδα ΝΑΚΑΡΑ κάνει την πρώτη της εμφάνιση με αυτό το ανέβασμα, μεταφέροντας στη σκηνή μια νέα προσέγγιση στην τραγωδία του Ευριπίδη. Όπως εξήγησε η συγγραφέας του έργου, Μίρνα Φαφουτέλλη, η λέξη «νάκαρα» προέρχεται από την αρχαία ελληνική γλώσσα και σημαίνει «κουράγιο». «Σε μια εποχή που το κουράγιο είναι πιο απαραίτητο από ποτέ, θελήσαμε να το αναδείξουμε μέσα από το θέατρο», τόνισε.
Μια Άλκηστη διαφορετική από τα συνηθισμένα
Η Μίρνα Φαφουτέλλη ανέφερε ότι η αγάπη της για τον Ευριπίδη και τη διαχρονική θεματολογία του την οδήγησε στη συγγραφή αυτού του έργου. Αν και πολλοί τον θεωρούν μισογύνη, εκείνη πιστεύει ότι πρόκειται για έναν τραγικό ποιητή που ανέδειξε τη γυναικεία δύναμη. «Η γυναίκα στον Ευριπίδη δεν είναι αδύναμη, αλλά μια μαχήτρια που παλεύει με τις δυσκολίες της ζωής», είπε χαρακτηριστικά.
Ένα καλλιτεχνικό πάντρεμα στη σκηνή και τη ζωή
Ανάμεσα στους συντελεστές του έργου είναι η Μαρία Χατζηγεωργίου και ο Αντώνης Σπούλος, οι οποίοι είναι ζευγάρι και στη ζωή. «Είναι μια μοναδική εμπειρία να μοιραζόμαστε μαζί αυτή την καλλιτεχνική διαδρομή», ανέφεραν, τονίζοντας πως η χημεία τους επί σκηνής είναι έντονη και δημιουργική, παρά το ότι ο Αντώνης υποδύεται κόντρα- ρόλο και εμφανίζεται προκλητικός. Από την αλλη η Μαρία Χατζηγεωργίου, μαχήτρια και στη ζωή, μεταφέρει τους ρόλους των σύγχρονων Ελληνίδων επί σκηνής.
Το κοινό της Μυτιλήνης έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει ένα έργο που δεν ακολουθεί απλώς την ευριπίδεια παράδοση, αλλά αναδεικνύει σύγχρονες διαστάσεις της γυναικείας αντοχής και αντίστασης. Μια θεατρική εμπειρία που υπόσχεται συγκίνηση, προβληματισμό και, φυσικά, κουράγιο.
Το έργο παρακολουθεί την Άλκηστη, μια γυναίκα που χαρίζει τον έναν της νεφρό στον σύζυγό της, Άκη, αψηφώντας τις προειδοποιήσεις της φίλης της. Επτά χρόνια μετά, εγκλωβισμένη σε έναν δυστυχισμένο γάμο, η ζωή της παίρνει νέα τροπή με την επιστροφή του νεανικού της φίλου, Ηρακλή, που γίνεται καταλύτης για να διεκδικήσει ξανά τον εαυτό της.
Η ταυτότητα του έργου
«Άλκηστις» της Μίρνας Φαφουτέλλη- Αλεπουδέλλη
Σκηνοθεσία: Χρήστος Παναγιωτέλλης
Ερμηνεύουν με σειρά εμφάνισης
Μιράντα : Μαρία Κωνσταντινίδου
Άλκηστις : Μαρία Χατζηγεωργίου
Άκης : Αντώνης Σπούλος
Κικίτσα : Λένα Ποπ
Νέστωρ: Τάσος Σκοπελίτης
Γκαλίνα : Μαρία Ατσικβάση
Δάφνη : Άννα Καραθανάση
Ελένη : Μίρνα Φαφουτέλλη – Αλεπουδέλλη
Ηρακλής : Άρης Σπέρκος
Ακορντεόν : Κώστας Μπιτζηλαίος
Τραγούδι : Μαρία Κωνσταντινίδου και Λένα Ποπ
Συντελεστές
Μουσική επιμέλεια : Κώστας Μπιτζηλαίος και Αντώνης Σπούλος
Οπτικοακουστικό υλικό – Βίντεο : Γιώργος Παπαδόπουλος
Φωτισμοί – Ήχος : Μάνος Σημιτζής
Μακιγάζ - Προσφορά: Κατερίνα Αιβαλιωτη
Σκηνικά - Ζωγραφική Προσφορά: Ευαγγελία Πρωτούλη
Τεχνική Επιμέλεια Σκηνικών: Τάσος Σκοπελίτης
Φωτογραφία Ψηφιακής Τεχνολογίας, Προσφορά : Ιωάννης Αντιώτης
Το 438 πΧ ο Ευριπίδης δίδαξε το σατυρικό δράμα "Άλκηστις".
Η υπόθεση του σατυρικού δράματος του Ευριπίδη
Ο Θεός Απόλλωνος, τιμωρημένος από τον Δία, υπηρετεί τον βασιλιά των Φερρών Άδμητο. Για αντάλλαγμα της φιλοξενίας του ο Θεός, του προσφέρει το προνόμιο να αποφύγει τον πρόωρο θάνατο, αρκεί κάποιος να πεθάνει στη θέση του. Οι γονείς του αρνούνται, αλλά η σύζυγός του Άλκηστη δέχεται να πεθάνει αντί γι' αυτόν.. Ο Άδμητος της υπόσχεται αιώνια συζυγική πίστη και αγάπη.
Όμως κατά την επίσκεψη του ήρωα Ηρακλή ο σύζυγος της παρακάμπτει το πένθος και διασκεδάζει. Ο Ηρακλής μαθαίνει την αλήθεια από έναν υπηρέτη, θυμώνει, πηγαίνει στον Άδη, νικά τον Χάροντα και φέρνει πίσω την Άλκηστη. Η Άλκηστη όμως παραμένει σιωπηλή, σκεπασμένη με το λευκό της σάβανο. αφήνοντας αναπάντητα ερωτήματα για το μέλλον της.
Η υπόθεση της σύγχρονης «ΑΛΚΗΣΤΙΣ»
Η ιστορία διαδραματίζεται στην Θεσσαλονίκη στο τέλος της δεκαετίας του '90. Η Άλκηστη αποφασίζει να σώσει τον σύζυγό της Άκη, δίνοντας του τον έναν της νεφρό, παρά τις αντιρρήσεις της φίλης της Μιράντας, που γνωρίζει τον πραγματικό του χαρακτήρα.
Επτά χρόνια αργότερα, η Άλκηστη είναι προδομένη και παγιδευμένη σε έναν δυστυχισμένο γάμο. Η επιστροφή του νεανικού της φίλου Ηρακλή, θα γίνει ο καταλύτης, που θα ελευθερώσει την Άλκηστη από τα δεσμά του έγγαμου Άδη της.
Η συνέχεια επί σκηνής…