× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Eνσωματώνονται νέες αντιδραστικές οδηγίες της ΕΕ»

Η βουλευτής Λέσβου του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα ειδική αγορήτρια στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 13/5/2020

«Eνσωματώνονται νέες αντιδραστικές οδηγίες της ΕΕ»

Στο πολυνομοσχέδιο που συζητείται από σήμερα στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής και την επόμενη εβδομάδα θα ψηφιστεί στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου έχει οριστεί ειδική αγορήτρια του κόμματος της η βουλευτής Λέσβου Μαρία Κομνηνάκα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το ΚΚΕ θα καταψηφίσει επί της αρχής το σχέδιο νόμου, καθώς όπως τόνισε η η κ.Κομνηνάκα, όλες αυτές οι οδηγίες που προβλέπει το νομοσχέδιο συμβάλλουν στην οικοδόμηση του χώρου «Ασφάλειας - Ελευθερίας - Δικαιοσύνης» της ΕΕ «που εξυπηρετεί τη θωράκιση του ευρωενωσιακού κεφαλαίου σε βάρος των δικαιωμάτων των εργαζομένων και ευρύτερα των λαϊκών στρωμάτων».

Συγκεκριμένα, με τις οδηγίες που ενσωματώνονται στο Ελληνικό Δίκαιο:

Τυποποιούνται ως αυτοτελή ποινικά αδικήματα «η οργάνωση ή με οποιοδήποτε τρόπο διευκόλυνση ταξιδιών με σκοπό την τρομοκρατία». Δηλαδή, θα επιβάλλονται οι σχετικές ποινές σε όσους έκαναν ταξίδι ή βοήθησαν σε αυτό, ακόμα και αν δεν τελεστεί τελικά κάποιο αδίκημα στη χώρα προορισμού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ


Όπως σημείωσε η Μαρία Κομνηνάκα, η συγκεκριμένη διάταξη «εισάγει στο Ελληνικό Δίκαιο ένα κυνήγι μαγισσών, διευρύνοντας απαράδεκτα το πλαίσιο ποινικής καταστολής ακόμα και σε προπαρασκευαστικές πράξεις».

Ήδη, η τροποποίηση που έκανε η κυβέρνηση της ΝΔ στον Ποινικό Κώδικα -με βάση και τους αντιδραστικούς «εκσυγχρονισμούς» του «τρομονόμου» από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ- ποινικοποιεί τα ταξίδια όταν θα εικάζεται πως γίνονται με σκοπό την εκπαίδευση για την τέλεση τρομοκρατικών πράξεων. Τώρα αυτό διευρύνεται, καθώς θα τιμωρείται και όποιος διευκολύνει τα ταξίδια.

Επίσης αναβαθμίζονται σε κακούργημα η κλοπή, εκβίαση και πλαστογραφία που σχετίζονται με «τρομοκρατική» δραστηριότητα, ενώ προβλέπονται ειδικές διατάξεις για τη διεθνή συνεργασία και την πρόσβαση, συγκέντρωση και διαβίβαση πληροφοριών σχετικά με την «τρομοκρατία».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Εξομοιώνεται η ποινική προστασία της περιουσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την προστασία της περιουσίας του Ελληνικού Δημοσίου. Δηλαδή, τυποποιούνται ως ποινικά αδικήματα η διασυνοριακή απάτη σχετικά με τον ΦΠΑ. και οι πράξεις υποβολής ανακριβών ή ελλιπών δηλώσεων ή παρασιώπησης πληροφοριών, παράνομης λήψης και παρακράτησης επιχορηγήσεων και παροχών, που έχουν ως αποτέλεσμα τη μείωση εσόδων του προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η συγκεκριμένη διάταξη αφορά ανάμεσα σε άλλα τη διαχείριση των κοινοτικών κονδυλίων, στερώντας και την παραμικρή ευελιξία ως προς τις επιλέξιμες δαπάνες. Έτσι, διασφαλίζεται η αξιοποίηση των ευρωενωσιακών κεφαλαίων της ΕΕ με βάση τις κατευθύνσεις της ΕΕ, όπως εξήγησε η βουλευτής του ΚΚΕ.

Εισάγονται διατάξεις, κατ΄ εφαρμογή σχετικής οδηγίας, που φαινομενικά μόνο προστατεύουν τα δικαιώματα των παιδιών που είναι κατηγορούμενοι ή ύποπτοι σε ποινικές διαδικασίες ή υπόκεινται σε διαδικασία ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης.Ωστόσο, η προστασία αφορά περιορισμένο αριθμό αδικημάτων, ενώ οι εξαιρέσεις που μπαίνουν συρρικνώνουν τα δικαιώματά τους, τόνισε η Μ. Κομνηνάκα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Επίσης στο νομοσχέδιο υπάρχει πλήθος άλλων άσχετων διατάξεων, από την επίδοση αναδρομικών στους δικαστές, μέχρι την επίσπευση των οικονομικών υποθέσεις και τον περιορισμό του αριθμού των διαδίκων σε ομαδικές αγωγές. 

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΧΩΡΙΑ

Συζήτηση για τον υβριδικό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας

Πολλές ενστάσεις για το έργο εκφράστηκαν στην εκδήλωση που διοργάνωσε η «Κίνηση Ελεύθερα Βουνά στη Λέσβο»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Κεντρικός στόχος της κυβέρνησης ο μετασχηματισμός της δημόσιας υγείας»

Συνέντευξη στην ηλεκτρονική εφημερίδα stonisi.gr παραχώρησε ο υποψήφιος ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Βασίλης Κοντοζαμάνης
ΥΓΕΙΑ

Μεγάλη ανταπόκριση στις δωρεάν γυναικολογικές εξετάσεις

Πραγματοποιήθηκαν στον Μανταμάδο
ΧΩΡΙΑ

Πρώτο τροχαίο στη νέα επαρχιακή οδό Καλλονής‑Σιγρίου

Πρόκειται για το νέο δρόμο που εγκαινιάστηκε χτες Παρασκευή 19 Απριλίου από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Δημήτρης Μοιρασγεντής νέος Συντονιστής του ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου

Επίσημη πρώτη χθες Παρασκευή της νέας Νομαρχιακής Επιτροπής όπου έγινε η στελέχωση των οργάνων και ο προγραμματισμός της πολιτικής δουλειάς του κόμματος εν όψει των Ευρωεκλογών
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ
ΧΩΡΙΑ

Τα «μωβ ποτάμια» του ανοιξιάτικου Μoλύβου

Η πανδαισία των σαλκιμιών!
ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στη Λέσβο ο Κασσελάκης το Σάββατο 27 Απριλίου

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. θα επισκεφτεί το νησί στα πλαίσια της δεκαήμερης περιοδείας του στα νησιά του Αιγαίου
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Λέσβος: 40% πάνω ο τζίρος σε εστίαση και καταλύματα

Διαβάστε εδώ τι οδήγησε στην εντυπωσιακή αύξηση του κύκλου εργασιών των επιχειρήσεων που τηρούν διπλογραφικά βιβλία στη Λέσβο
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Φιέστες και θεάματα αλλά από ουσία τίποτα»

Η Νέα Αριστερά Λέσβου για την σημερινή επίσκεψη Μητσοτάκη
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Εθελοντική δράση μαθητών 1ου Πρότυπου Γυμνασίου Μυτιλήνη

Πραγματοποίησαν εθελοντική δράση καθαρισμού στην περιοχή του εμπορικού λιμανιού της Μυτιλήνης
ΕΡΓΑΣΙΑ

Προσλήψεις κι όχι απολύσεις έχει ανάγκη η ΔΕΥΑ Λέσβου

Επείγουσα έκκληση από το Σύλλογο Εργαζομένων της ΔΕΥΑΛ Λέσβου για την ανάγκη να διατηρηθούν στο δυναμικό της εταιρεία οι 13 εργαζόμενοι που προσλήφθηκαν κατά την πανδημία του Covid – 19
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αίτημα Βέρρου για το Κλειστό Γυμναστήριο Καλλονής

Σε καλό κλίμα η συνάντηση του Δημάρχου Δυτικής Λέσβου με τον Πρωθυπουργό