Όταν η ποίηση και η μουσική ενώνουν τους λαούς
Η Κίνηση «Συνύπαρξη και Επικοινωνία στο Αιγαίο» γιόρτασε την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού με ποίηση, μουσική και δυνατά μηνύματα
Από το NEWSROOM Δημοσίευση 23/3/2025

Μια βραδιά γεμάτη συναίσθημα και βαθιά μηνύματα αλληλεγγύης πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου 22 Μαρτίου 2025 στα γραφεία της Κίνησης «Συνύπαρξη και Επικοινωνία στο Αιγαίο», στη Μυτιλήνη. Η εκδήλωση, με τίτλο «Φωνές ενωμένες κατά του Ρατσισμού», εντάχθηκε στο πλαίσιο των δράσεων για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού και αποτέλεσε μια ιδιαίτερη στιγμή ένωσης πολιτισμών και φωνών.
Άνθρωποι από διαφορετικά μέρη του κόσμου απήγγειλαν ποιήματα αγαπημένων δημιουργών στην πρωτότυπη γλώσσα τους, δημιουργώντας μια ατμόσφαιρα όπου η ποίηση λειτούργησε ως γέφυρα επικοινωνίας και συναισθημάτων. Παράλληλα, καλλιτέχνες που διαμένουν στο νησί συνέβαλαν στη μαγεία της βραδιάς, συνοδεύοντας τις απαγγελίες με μελωδίες που ταξίδεψαν το κοινό από ποίημα σε ποίημα.
Η εκδήλωση δεν περιορίστηκε μόνο στην παρουσίαση των ποιημάτων, αλλά εξελίχθηκε σε μια διαδραστική εμπειρία. Μέλη του κοινού πήραν τον λόγο, μοιράστηκαν τις σκέψεις τους και αγαπημένα ποιήματα, ενώ μέσα από ένα αυθόρμητο παιχνίδι συμμετείχαν στη δημιουργία μιας συλλογικής, πρωτότυπης ιστορίας. Η αλληλεπίδραση αυτή ανέδειξε τη δύναμη του πολιτισμού στη δημιουργία διαλόγου και ενσυναίσθησης.
Ιδιαίτερη συγκίνηση προκάλεσε η παρουσία της κας Zeynep Altıok Akatlı, κόρης του δολοφονημένου Τούρκου ποιητή Metin Altıok και προέδρου του τουρκικού αδελφού σωματείου «Ege Barış ve İletişim Derneği». Η κα Akatlı διάβασε αποσπάσματα από τα έργα του πατέρα της και παρουσίασε ένα σύντομο ιστορικό για την υπόθεση της μαζικής δολοφονίας ανθρώπων του πνεύματος στη Σεβάστεια της Τουρκίας, το 1993, αναδεικνύοντας τις διαχρονικές πληγές που αφήνει η μισαλλοδοξία.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με ένα δυνατό μήνυμα ότι η τέχνη, ο λόγος και η μουσική μπορούν να λειτουργήσουν ως αντίδοτο στον ρατσισμό και τη μισαλλοδοξία, ενώ η συνύπαρξη και ο διάλογος είναι τα ισχυρότερα εργαλεία για έναν κόσμο πιο ανθρώπινο και αλληλέγγυο.