× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Να αποζημιωθούν όλοι οι ελαιοπαραγωγοί που υπέστησαν ζημιές»

Παρέμβαση του Αγροτικού Γραφείου της Νομαρχιακής Επιτροπής Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ για τις «επιλεκτικές» αποζημιώσεις

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 13/5/2020

«Να αποζημιωθούν όλοι οι ελαιοπαραγωγοί που υπέστησαν ζημιές»
' χρόνος ανάγνωσης

Την χορήγηση αποζημιώσεων σε όλους τους ελαιοπαραγωγούς ζητά για ακόμα μια φορά η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου με ανακοίνωση του Αγροτικού Γραφείου του κόμματος.

Να σημειώσουμε ότι για τον σκοπό αυτό ο βουλευτής Γιάννης Μπουρνούς με ερωτήσεις του στη Βουλή, έχει επανειλημμένα ζητήσει να δοθεί έκτακτη ενίσχυση σε όλους τους ελαιοπαραγωγούς του νησιού. Η ενίσχυση αυτή είναι άσχετη με την αποζημίωση του ΕΛΓΑ και το αίτημα είναι να δοθεί οριζόντια σε όλους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στη σχετική ανακοίνωση ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι «από κανένα δεν αμφισβητείται ούτε το γεγονός της ανεμοθύελλας που έπληξε το νησί μας, ούτε το γεγονός της δίκαιης αποζημίωσης των 1674 παραγωγών από τις περιοχές Πλωμαρίου και Γέρας.

Αυτό που ο ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου αμφισβητεί, είναι το κατά πόσο ακολουθήθηκε η ενδεδειγμένη διαδικασία ενημέρωσης τόσο από τον ΕΛΓΑ, όσο και από τον Δήμο. Κανονικά οι Δήμοι θα έπρεπε να ενημερώσουν τα κατά τόπους δημοτικά διαμερίσματα, προκειμένου να υποβάλουν οι πληγέντες ελαιοπαραγωγοί αιτήσεις αποζημίωσης προς τον ΕΛΓΑ. Αυτό έγινε μόνο στο Πλωμάρι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η τεκμηρίωση και ο τρόπος αποζημίωσης των αγροτών είναι διοικητική λειτουργία που καθορίζεται από τον κανονισμό του ΕΛΓΑ και διεκπεραιώνεται από τους διοικητικούς υπαλλήλους και τους τοπικούς αντιπροσώπους του ΕΛΓΑ, που είναι συγχρόνως και υπάλληλοι του Δήμου.

Εφ’ όσον έγινε επιτόπιος έλεγχος της ζημιάς από τους εκτιμητές του ΕΛΓΑ και τεκμηριώθηκε το αίτημα της αποζημίωσης, κανείς δεν μπορεί να ματαιώσει την αποζημίωση των ελαιοπαραγωγών της Γέρας και του Πλωμαρίου.

Ο ΕΛΓΑ αποζημιώνει με χρήματα που προέρχονται από τις εισφορές των αγροτών και όχι του Υπουργείου, είναι ανεξάρτητος Οργανισμός με δικό του κανονισμό λειτουργίας και οι αποφάσεις των αποζημιώσεων δεν εγκρίνονται ή απορρίπτονται από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κακώς λοιπόν ο ΕΛΓΑ σας παρέπεμψε στο Υπουργείο και κακώς εσείς το δεχτήκατε ως γεγονός, ρίχνοντας την ευθύνη γι’ αυτό στο ΣΥΡΙΖΑ. Οι αποζημιώσεις είναι νόμιμες, δίκαιες και αν τελικά δεν καταβληθούν την ευθύνη γι’ αυτό θα την έχει εξ ολοκλήρου η κυβέρνηση και ο ΕΛΓΑ και όχι ο ΣΥΡΙΖΑ, που ζητά να αποζημιωθούν όλοι οι παραγωγοί που υπέστησαν ζημιές.

Οι δύο προηγούμενες παραγωγικές χρονιές ήταν καταστροφικές για τους ελαιοπαραγωγούς της Λέσβου εξ αιτίας της μικρής παραγωγής το 2018/19 και της δακοπληξίας και των ιδιαίτερα χαμηλών τιμών στην αγορά το 2019/20, που εξανέμισαν το εισόδημα των ελαιοπαραγωγών.

Ο ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου δεν θα σταματήσει να αγωνίζεται τόσο για την αποζημίωση όλων των ελαιοπαραγωγών από τον ΕΛΓΑ, όσο και για την χορήγηση ειδικής ενίσχυσης όλων των ελαιοπαραγωγών του νησιού μας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε αυτό τον αγώνα καλούμε να συμβάλουν όλοι οι θεσμοί και βέβαια οι Δήμοι και οι δημοτικοί σύμβουλοι, γιατί πιστεύουμε ότι αυτό επιβάλλουν τόσο οι θεσμικοί τους ρόλοι, όσο και η ανθρώπινη αλληλεγγύη που πρέπει να δείξουν και για τους ελαιοπαραγωγούς των υπόλοιπων περιοχών του νησιού μας. Τελικά το θέμα δεν είναι να έχουν κάποιοι γείτονες τις κατσίκες τους και οι υπόλοιποι να τους κοιτάζουν, αλλά να έχουν όλοι οι γείτονες κατσίκες εφόσον το δικαιούνται".

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add stonisi.gr on Google ↗
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Στην Ανεμώτια τα στελέχη των Γεωπάρκων της UNESCO

Επίσκεψη στην ΚοινΣΕΠ «Ηφαίστειο Ανεμώτιας» με γευσιγνωσία κρασιών, τοπικά εδέσματα και αναφορές στη βιώσιμη ανάπτυξη
Στην Ανεμώτια τα στελέχη των Γεωπάρκων της UNESCO
ΚΟΣΜΟΣ

Κάτω από τα 100 δολάρια το αργό πετρέλαιο

Ισχυρές απώλειες άνω του 5% στις ασιατικές αγορές καθώς ενισχύονται οι ελπίδες για συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν
Κάτω από τα 100 δολάρια το αργό πετρέλαιο
ΑΓΡΟΤΕΣ

«Αιτία πολέμου» τα νέα μέτρα λένε οι εκπαιδευτικοί της Λήμνου

Ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λήμνου
«Αιτία πολέμου» τα νέα μέτρα λένε οι εκπαιδευτικοί της Λήμνου
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ξετελιά 2026 στην Αντισσα

Ο Ελαιουργικός Κτηνοτροφικός Αγροτικός Συνεταιρισμός του χωριού διοργανώνει στις 30 και 31 Μαΐου ένα διήμερο αφιερωμένο στην ελιά, την κτηνοτροφία και τους ανθρώπους της υπαίθρου
Ξετελιά 2026 στην Αντισσα
ΑΓΡΟΤΕΣ

Νέο κρούσμα αφθώδους πυρετού στα Μυστεγνά

Αρνητικά ήταν τα αποτελέσματα σε ελέγχους που έγιναν σε 47 εκτροφές του νησιού σύμφωνα με ανακοίνωση της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου
Νέο κρούσμα αφθώδους πυρετού στα Μυστεγνά
ΑΓΡΟΤΕΣ

Με φόντο την κρίση στην κτηνοτροφία η πρώτη συνέλευση του αγροτικού συλλόγου Γέρας

Στις 5 Ιουνίου στις 6 το απόγευμα στο Πολύκεντρο Παπάδου Γέρας «Οδυσσέας Ελύτης»
Με φόντο την κρίση στην κτηνοτροφία η πρώτη συνέλευση του αγροτικού συλλόγου Γέρας
ΑΓΟΡΑ

Παρέμβαση του Γιώργου Ζαφειρίου για τη λειτουργία του Επιμελητηρίου Λέσβου

Σχολιάζοντας δηλώσεις του προέδρου Παναγιώτη Τατάκη στο «Ν» 99 fm, ο Γιώργος Ζαφειρίου αναδεικνύει ζητήματα που αφορούν τα μητρώα και τις συνδρομές των επιχειρήσεων
Παρέμβαση του Γιώργου  Ζαφειρίου για τη λειτουργία του Επιμελητηρίου Λέσβου
ΑΓΡΟΤΕΣ

Η Λαϊκή Συσπείρωση καταγγέλλει πολιτική εγκατάλειψης της κτηνοτροφίας στη Λέσβο

Κάνει λόγο για ευθύνες κράτους και Περιφέρειας, ζητώντας άμεσες αποζημιώσεις, ενίσχυση των κτηνιατρικών υπηρεσιών και σχέδιο προστασίας για όλα τα νησιά του Βορείου Αιγαίου
Η Λαϊκή Συσπείρωση καταγγέλλει πολιτική εγκατάλειψης της κτηνοτροφίας στη Λέσβο
ΑΓΟΡΑ

Κλειστά τα καταστήματα στη Μυτιλήνη του Αγίου Πνεύματος

Με απόφαση της διοίκησης του Εμπορικού Συλλόγου
Κλειστά τα καταστήματα στη Μυτιλήνη του Αγίου Πνεύματος
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Η Μυτιλήνη περιμένει τα πρώτα κρουαζιερόπλοια του καλοκαιριού

Από τον Ιούνιο έως τον Νοέμβριο οι αφίξεις στο λιμάνι με τη Λέσβο να αναζητά ξανά τη χαμένη τουριστική της δυναμική
Η Μυτιλήνη περιμένει τα πρώτα κρουαζιερόπλοια του καλοκαιριού
ΑΓΡΟΤΕΣ

Η κτηνοτροφία καταρρέει

Η Λέσβος χάνει το ζωικό της κεφάλαιο και ζητά απαντήσεις
Η κτηνοτροφία καταρρέει
ΑΓΡΟΤΕΣ

Στο αυτόφωρο για μεταφορά ζωοτροφών

Αναγκαία η ενημέρωση αγροτών και κτηνοτρόφων σχετικά με τα μέτρα καραντίνας
Στο αυτόφωρο για μεταφορά ζωοτροφών