Πικετοφορία αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό
Το απόγευμα της Πέμπτης από την Επιτροπή Ειρήνης Λέσβου
Γράφει ο ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ Δημοσίευση 20/3/2025

Πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης 20 Μαρτίου η συγκέντρωση που διοργάνωσε η Επιτροπή Ειρήνης Λέσβου στην πλατεία Σαπφούς, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τη νέα αιματοχυσία στη Λωρίδα της Γάζας. Η εκδήλωση, που εξελίχθηκε σε πορεία με πικετοφορία στους δρόμους της Μυτιλήνης, αποτέλεσε κραυγή συμπαράστασης προς τον Παλαιστινιακό λαό, μετά τους τελευταίους βομβαρδισμούς που στοίχισαν τη ζωή σε εκατοντάδες ανθρώπους, μεταξύ των οποίων γυναίκες και παιδιά.
Σε μια ομιλία με έντονες αναφορές στην κλιμακούμενη πολεμική ένταση και τον ρόλο των διεθνών δυνάμεων, ο πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Λέσβου, Νάσος Γαλής, απηύθυνε κάλεσμα για αντίσταση απέναντι στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και την εμπλοκή της Ελλάδας σε αυτές.
Ο κ. Γαλής κατήγγειλε τη «συνεχιζόμενη και ενεργό δράση των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης», τονίζοντας πως η ελληνική κυβέρνηση, πέρα από τη στήριξη που παρέχει, «έχει στα σχέδιά της να αποκτήσει και ένα κομμάτι της λείας», μετά το μοίρασμα των ενεργειακών πόρων και των εμπορικών δρόμων της περιοχής.
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στην πρόσφατη «Λευκή Βίβλο για την Άμυνα» της Ε.Ε., την οποία χαρακτήρισε ως επίσημη μετάβαση σε «πολεμική οικονομία». «Οι κυρίαρχες δυνάμεις, όπως η Γερμανία, μετατρέπουν τις παραγωγικές αλυσίδες από αυτοκίνητα σε βόμβες», σημείωσε χαρακτηριστικά.
«Όταν έχουμε ειρήνη, ο λαός ματώνει με αντιλαϊκά μέτρα. Όταν έχουμε πόλεμο, οδηγείται στο σφαγείο», υπογράμμισε, κάνοντας παραλληλισμό με τραγωδίες όπως των Τεμπών.
Ο πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης τόνισε την ανάγκη δημιουργίας ενός ισχυρού λαϊκού κινήματος, που θα σταθεί στο πλευρό του παλαιστινιακού λαού και όλων των λαών που πλήττονται από τον πόλεμο. Παράλληλα, ζήτησε την άμεση απεμπλοκή της Ελλάδας από τα «σφαγεία» και τις «γενοκτονικές επιθέσεις», καθώς και τη στήριξη του αιτήματος για ένα ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος στα σύνορα του 1967, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ.
«Πρέπει να ανατρέψουμε το σύστημα που καθοδηγεί αυτές τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, που δεν είναι άλλο από το κέρδος», σημείωσε, καλώντας τον λαό της Λέσβου και ολόκληρης της χώρας σε επαγρύπνηση και κινητοποίηση.
Στη συνέχεια οι συμμετέχοντες πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, περνώντας από την αγορά της Μυτιλήνης και την προκυμαία. Οι διαδηλωτές βροντοφώναξαν το αίτημα για άμεσο τερματισμό της βίας και στήριξη στον αγώνα του Παλαιστινιακού λαού, στέλνοντας ηχηρό μήνυμα καταδίκης των επιθέσεων και αλληλεγγύης στους δοκιμαζόμενους Παλαιστινίους.