«Το πείραμα του Ερατοσθένη» εφάρμοσαν στο 15ου Δημοτικό Σχολείο Μυτιλήνης
Μαθητές της στ΄ τάξης του σχολείου υπολόγισαν την ακτίνα της γης στο πλαίσιο πανελλήνια εκπαιδευτικής δράση
Από το NEWSROOM Δημοσίευση 20/3/2025

Η σημερινή (20 Μαρτίου) εαρινή ισημερία σηματοδοτούσε την αρχή της Άνοιξης. Την ημέρα αυτή ο Ήλιος βρίσκεται κάθετα πάνω από τον ισημερινό της γης και η διάρκεια της ημέρας είναι περίπου ίση με της νύχτας.
Τα στοιχεία αυτά χρησιμοποίησε ο Έλληνας μαθηματικός, αστρονόμος και φιλόσοφος Ερατοσθένης, για να εφαρμόσει μία μέθοδο για τον υπολογισμό της περιφέρειας της γης, χρησιμοποιώντας τον 3ο αιώνα π.Χ. ως μόνα εργαλεία μία ράβδο, «βηματιστές» της εποχής για τη μέτρηση αποστάσεων, βασικές αρχές της τριγωνομετρίας και καθαρή σκέψη.
Για εκπαιδευτικούς λόγους, η μέθοδός του εφαρμόζεται έως και σήμερα από μαθητές, ώστε - χρησιμοποιώντας βασικά στοιχεία τριγωνομετρίας - να υπολογίζουν την περιφέρεια του πλανήτη μας.
Πανελλήνια εκπαιδευτική δράση
Με πολύ απλά υλικά σήμερα 20 Μαρτίου οι μαθητές της στ’ τάξης του 15ου Δημοτικού Σχολείου, ένα αλφάδι, ένα μοιρογνωμόνιο, ένα μέτρο και διατάξεις, υπολόγισαν με ακρίβεια την ακτίνα της Γης, αναδεικνύοντας έτσι την αξία του πειράματος, ως αναπόσπαστου συστατικού της εκπαιδευτικής διαδικασίας, μέσα από την συμμετοχή μαθητών και εκπαιδευτικών σε βιωματικές και συνεργατικές ανακαλυπτικές δραστηριότητες.
Το πείραμα πραγματοποιήθηκε με αφορμή την πανελλήνια δράση «Το πείραμα του Ερατοσθένη για τον υπολογισμό της ακτίνας της γης» που υλοποιείται από την Πανελλήνια Ένωση Υπευθύνων Εργαστηριακών Κέντρων Φυσικών Επιστημών σε συνεργασία με το ESERO Greece και το Ινστιτούτο Αστρονομίας - Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών, Τηλεπισκόπησης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.
Την Τρίτη οι μαθητές είχαν παρακολουθήσει διαδικτυακή ενημέρωση με θέμα «Η εξέλιξη της Γεωγραφικής παρατήρησης από τον Ερατοσθένη στους Δορυφόρους» από τον Γεωλόγο, υποψήφιο Διδάκτορα Παναγιώτη Καλαϊτζή.
Οι μαθητές του 15ου Δημοτικού Σχολείου Μυτιλήνης με βάση τις οδηγίες του πειράματος που τους δόθηκαν έκαναν τις καθορισμένες μετρήσεις και στη συνέχεια τους απαραίτητους υπολογισμούς. Το αποτέλεσμα που έβγαλαν τελικά ήταν πολύ κοντά στην πραγματική τιμή της περιφέρειας της Γης στον Ισημερινό, με ελάχιστη απόκλιση κι αυτό ήταν πολύ μεγάλη ικανοποίηση για αυτούς.