Ούτε το «5λίτρο του παραγωγού» δεν θέλει ο ΣΕΒΙΤΕΛ
Επιμένουν στην κατάργηση της χύμα διακίνησης του ελαιολάδου οι τυποποιητικές επιχειρήσεις της χώρας
Από το NEWSROOM Δημοσίευση 17/3/2025

Λίγα 24ώρα μετά από την ανακοίνωση της Επιστημονικής Εταιρίας Εγκυκλοπαιδιστών Ελαιοκομίας (4Ε) για την δυνατότητα καθιέρωσης του 5λιτρου του παραγωγού και την θετική ανταπόκριση που υπήρξε από τα πολιτικά κόμματα ο Σύνδεσμος των τυποποιητών ελαιολάδου (ΣΕΒΙΤΕΛ) προχώρησε σε μια κόμη δημόσια παρέμβαση. Με αυτή ο Σύνδεσμος επαναλαμβάνει την θέση του για την κατάργηση της χύμα διακίνησης του ελαιολάδου, επίσης με έμμεσο τρόπο δηλώνει την αντίθεση του και στο 5λιτρο του παραγωγού, αφού η ανακοίνωση δίνει έμφαση σε σειρά τεχνικών θεμάτων ήσσονος σημασίας που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην μη εφαρμογή του μέτρου.
Ουσιαστικό ο Σύνδεσμος των Ελληνικών Βιομηχανιών Τυποποίησης Ελαιολάδου θέλει να θα καθιερωθεί ένα ολιγοπώλια που θα αυξήσει θεαματικά την κερδοφορία των μελών του και θα οδηγήσει σε καταστροφή εκατοντάδες χιλιάδες ελαιοπαραγωγούς. Ταυτόχρονα βέβαια το ελαιόλαδο θα γίνει προϊόν πολυτελείας που με τίποτα δεν θα μπορούν να το αγοράσει η μεγάλη μάζα των Ελλήνων καταναλωτών.
Ειδικότερα ο ΣΕΒΙΤΕΛ αναφέρει:
Οι κανόνες εμπορίας του ελαιολάδου που ρυθμίζονται από τον ενωσιακό Καν. (ΕΕ) αριθ. 29/2012 έχουν ήδη προβλέψει την διακίνηση του προϊόντος μόνο σε περιέκτες μέχρι 5 λίτρα, αναφέρει σε ανακοίνωσή του και συνεχίζει «θα πρέπει όμως εδώ να επισημάνουμε ότι αν η πρόταση για το «5λιτρο του παραγωγού» τύχει κάποιας αποδοχής, τα προβλήματα που θα πρέπει να τύχουν διαχείρισης είναι πολλά και σύνθετα, όπου μεταξύ άλλων ενδεικτικά αναφέρουμε τα επόμενα:
- Προϋπόθεση είναι όλα τα ελαιοτριβεία να λάβουν άδεια τυποποιητή (με ότι αυτό συνεπάγεται από πλευράς προδιαγραφών και απαιτήσεων). Κάτω από ποιο νομικό πλαίσιο θα γίνει αυτό υποχρεωτικό;
- Ποιος θα έχει την ευθύνη του προϊόντος, ως τυποποιητής; Ο ελαιοτριβέας ή ο ελαιοπαραγωγός;
- Ποιος θα έχει την ευθύνη για τον χαρακτηρισμό του προϊόντος ως εξαιρετικό παρθένο, παρθένο και την συμμόρφωση με τα πρότυπα ποιότητας (π.χ. ανίχνευση φυτοφαρμάκων); Πως θα διασφαλίζεται ότι κυκλοφορεί ασφαλές ως τρόφιμο;
- Πως θα γίνεται η διακίνηση του προϊόντος και με ποια φορολογικά παραστατικά; Με ποιον τρόπο θα αποδίδεται ο ΦΠΑ;