× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Όχι άλλη αδράνεια, οι συνέπειες της πανδημίας είναι εδώ»

Η Συμπαράταξη Πολιτών καταγγέλλει την περιφερειακή αρχή πως συνεχίζει με τους ίδιους «χαλαρούς ρυθμούς», ενώ η ανάγκη για ενεργή υποστήριξη γίνεται όλο και πιο επιτακτική

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 11/5/2020

«Όχι άλλη αδράνεια, οι συνέπειες της πανδημίας είναι εδώ»

Διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου παραχώρησε την περασμένη Παρασκευή η Συμπαράταξη Πολιτών, κάνοντας έναν απολογισμό της παρουσίας της στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Η περιφερειακή παράταξη, με επικεφαλής τον Γιάννη Σπιλάνη, κατήγγειλε την περιφερειακή αρχή ότι συνεχίζει με τους ίδιους «χαλαρούς ρυθμούς», ασχολούμενη με την επικοινωνία παρά με την ουσία των προβλημάτων, τη στιγμή που η ανάγκη για ενεργή υποστήριξη γίνεται όλο και πιο επιτακτική.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται πως «η οικονομική δραστηριότητα ξεκινά πολύ μουδιασμένα, την ώρα που οι οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες της πανδημίας είναι ήδη εδώ». Ζητούμενο αποτελεί «η επιβίωση των επιχειρήσεων, μικρών και μεγάλων», σε μια περίοδο που «οι αριθμοί των ανέργων έχουν πάρει την ανηφόρα στο Βόρειο Αιγαίο».

Αναλυτικά, η ανακοίνωση: 

«Ενώ η ανάγκη για ενεργή υποστήριξη γίνεται όλο και πιο επιτακτική, η Περιφερειακή Αρχή συνεχίζει με τους ίδιους "χαλαρούς ρυθμούς" όπως πάντα. Ασχολούμενη με την επικοινωνία παρά με την ουσία των προβλημάτων. Μόνο από τους αριθμούς ανέργων του Μαρτίου και τις απολεσθείσες θέσεις εργασίας του Απριλίου στη Περιφέρεια (σύμφωνα με τα στοιχεία του «ΕΡΓΑΝΗ»), αντιλαμβάνεται κανείς πως το νέο κοινωνινο-οικονομικό τσουνάμι είναι ήδη εδώ. Και ενώ θα περίμενε πως όλος ο μηχανισμός της Π. Β. Αιγαίου να είχε μπει σε εγρήγορση για να μειώσει τις ζημιές και να σχεδιάσει ένα διαφορετικό αύριο, τίποτα δεν βλέπουμε να κινείται. Με δεδομένο δε ότι η Περιφέρεια μπορεί να συμβάλλει στην μείωση των οικονομικών επιπτώσεων στα νησιά μας με τα χρήματα που διαχειρίζεται και τις αρμοδιότητες της, δίνοντας στήριξη στους αδύναμους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο επικεφαλής της παράταξης Γιάννης Σπιλάνης έδωσε έμφαση στη πρόταση που κατέθεσαν στα τέλη του Απριλίου για τη άμεση δημιουργία επιτροπών του Περιφερειακού Συμβουλίου για θέματα επιχειρηματικότητας, αγροτικής παραγωγικής, αγροδιατροφής, τουρισμού και απασχόλησης με συμμετοχή περιφερειακών συμβούλων όλων των παρατάξεων, των αντίστοιχων φορέων, εμπειρογνωμόνων και υπηρεσιακών παραγόντων και με στόχο την υποβολή βιώσιμων προτάσεων στήριξης των κλάδων που πλήττονται. 

Η Περιφερειακή Αρχή, συνεπικουρούμενη και από άλλες παρατάξεις, δήλωσαν «ανέτοιμες για συζήτηση» και το παρέπεμψαν- όπως φαίνεται από την ησυχία που επικρατεί- στις καλένδες.

Για το λόγο αυτό, η Συμπαράταξη Πολιτών αποφάσισε να καλέσει ανοιχτά, Επιμελητήρια, Φορείς Τουρισμού, Φορείς κοινωνικής Οικονομίας, Συνεταιρισμούς, συλλόγους, Εργατικά Κέντρα κ.α., σε κλαδικές συζητήσεις πάνω στους 5 άξονες, προκειμένου να καταγραφούν τα προβλήματα και να δημιουργηθούν προτάσεις που να μεταφερθούν στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Ανακοίνωσε δε ότι επόμενες μέρες θα υπάρξουν στοχευμένες προσκλήσεις για θεματικές τηλεσυσκέψεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το πρότυπο άλλωστε της Επιτροπής Ιαματικού Τουρισμού και Τουρισμού Ευεξίας, που ξεκίνησε μετά από πρωτοβουλία της Συμπαράταξης Πολιτών, μας δείχνει το δρόμο. Εκεί ήδη έχουν γίνει ενθαρρυντικά βήματα ενεργοποιώντας τους φορείς. Ο στόχος να λειτουργήσουν από φέτος όσες περισσότερες πηγές γίνεται με άδεια και να προετοιμαστεί ένα σχέδιο για την αναβαθμισμένη λειτουργία όλων, παράλληλα με τη κινητοποίηση των τοπικών κοινωνιών προκειμένου να αναπτυχθεί ο θερμαλισμός και ο τουρισμός ευεξίας φαίνεται να προχωρά.

Μ. Νικολάρα: «Ανάγκη να αξιοποιηθεί κάθε πόρος και να διεκδικηθούν πρόσθετοι»

Η Μαρία Νικολάρα εστίασε στην ανάγκη να προχωρήσουν έργα αναπτυξιακά και εντάσεως απασχόλησης, έργα και δράσεις για την επιχειρηματικότητα, το περιβάλλον τον πρωτογενή τομέα και τη στήριξή του, την μεταποίηση, την κοινωνική πολιτική, ως αποτελεσματικά εργαλεία στην Covit-19 εποχή. Υπογράμμισε την ανάγκη να αξιοποιηθεί κάθε πόρος και να διεκδικηθούν πρόσθετοι, προκειμένου να στηριχθούν οι μικρές επιχειρήσεις των νησιών μας, που είναι και η πλειονότητα στα νησιά μας, η επιχειρηματικότητα των νέων, ο αγροτικός κόσμος, οι δράσεις καταπολέμησης της ανεργίας και στήριξης των χαμηλόμισθων. Κάλεσε επίσης την Π.Α να φροντίσει δράσεις κοινωνικής πολιτικής που «να παρέχουν στήριξη με αξιοπρέπεια, μακριά από την πελατειακή λογική της σακούλας τροφίμων».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αναφέρθηκε στο κίνδυνο να χαθούν πολλά χρήματα από έργα που μένουν στάσιμα εξ αιτίας της προχειρότητας και του «χαϊδέματος αυτιών για υφαρπαγή ψήφων», με αποτέλεσμα τα δύο τρίτα των ενταγμένων έργων να μην έχουν απορρόφηση, γιατί δεν υπήρχε καμία προετοιμασία πριν ενταχθούν. Παράλληλα αγνοείται η τύχη δράσεων που είχαν ανακοινωθεί, με πομπώδη τρόπο από τη προηγούμενη περιφερειακή αρχή, για την ανάδειξη τοπικών προϊόντων του Β. Αιγαίου ή για επίλυση προβλημάτων του πρωτογενή τομέα και παραμένουν ανενεργές γιατί δεν φρόντισαν καν την σύναψη Προγραμματικών Συμβάσεων ή άλλων που ολοκληρώθηκαν μεν αλλά κανείς δεν ξανάκουσε γι’ αυτές, γιατί κανείς δεν ενδιαφέρεται να ενεργοποιήσει μηχανισμούς αξιοποίησης τους.

Η Συμπαράταξη Πολιτών ζητάει επιτακτικά άλλη μια φορά να υπάρξει πλήρης επαναξιολόγηση όλων των ενταγμένων έργων με βάση κριτήρια όπως:

  • συγκεκριμένοι αναπτυξιακοί στόχοι, 
  • ωριμότητα και
  • συμβολή στη δημιουργία απασχόλησης

γιατί κάθε ευρώ είναι πολύτιμο και πρέπει να αξιοποιείται σωστά.

Γ. Αργυρούδη: «Χάνονται προθεσμίες και δεν εντάσσονται έργα»

Η Γιούλα Αργυρούδη επικεντρώθηκε στα θέματα περιβάλλοντος. Υπογράμμισε τους κινδύνους από την εφαρμογή του νέου περιβαλλοντικού νόμου και ειδικά στις προστατευόμενες περιοχές Natura, ένα πολύ σημαντικό κεφάλαιο για τα νησιά μας. Αναφέρθηκε επίσης στην αδυναμία της Περιφέρεια στην εκτέλεση έργων που έχουν να κάνουν με τη διαχείριση του νερού και τη προστασία από πλημμύρες, αφού χάνονται προθεσμίες και δεν εντάσσονται έργα και επεσήμανε τις επιπτώσεις στο μέλλον.

Μ. Κάρλας: «Δεν είναι δυνατόν να λαμβάνονται αποφάσεις και να μην υλοποιούνται»

Ο Μανώλης Κάρλας εστίασε τη παρέμβαση του στα θέματα υγείας που έχουν ειδική βαρύτητα τη περίοδο που ζούμε. Τόνισε ότι δεν είναι δυνατόν να γίνονται συζητήσεις στο Περιφερειακό Συμβούλιο και να λαμβάνονται αποφάσεις και η Περιφερειακή Αρχή, ο εκτελεστικός βραχίονας της Περιφέρειας, να μην ασχολείται για την υλοποίηση τους.

Κλείνοντας, ο Γ. Σπιλάνης έκλεισε τη συνέντευξη αναγγέλλοντας την έναρξη πρωτοβουλίας της Συμπαράταξης Πολιτών. Σε συνεργασία με τους άμεσα ενδιαφερόμενους ανήγγειλε σειρά συζητήσεων για την επόμενη μέρα αρχικά στον τουρισμό με στόχο την συνδιαμόρφωση πλαισίου πολιτικών και προτάσεων για κατάθεση στο Περιφερειακό Συμβούλιο, γιατί όπως είπε δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΧΩΡΙΑ

Πένθος στη Μόρια

Σήμερα, Πέμπτη η κηδεία του Φώτη Παπαευστρατίου, πρώην προέδρου που πέθανε 84 ετών
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Μέτρα αποκατάστασης από τις παράνομες ιπποδρομίες ζητά το υπουργείο

Εξι μήνες διορία στον Δήμο Δυτικής Λέσβου
ΧΩΡΙΑ

Γιορτάζει η Παναγιά Κρυφτή στο Παλαιοχώρι

Την Δευτέρα 13 Μαΐου με ολοήμερο πρόγραμμα εκδηλώσεων από τις 8 το πρωί έως αργά το βράδυ, από τον πολιτιστικό σύλλογο «Παναγιά Κρυφτή»
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Με την ψήφο μας στις 9 Ιουνίου λέμε όχι στις ακροδεξιές δυνάμεις»

Ανακοίνωση του κόμματος «Κόσμος» για την ημέρα της Ευρώπης
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

«Τα βρόντηξε» ο Γιώργος Αυγουστίδης από την Αναπτυξιακή του δήμου Μυτιλήνης

Παραίτηση με αιχμές από τον μέχρι πρότινος διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Δεν επιστρέφουν στην εργασία τους οι συμβασιούχοι covid της Μυτιλήνης

Το Δικαστήριο απέρριψε το αίτημά τους για προσωρινή παραμονή στις θέσεις τους έως ότου γίνει η εκδίκαση των Ασφαλιστικών Μέτρων
ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΧΩΡΙΑ

Μακάβριο εύρημα

Εντοπίστηκε σωρός άνδρα σε προχωρημένη σήψη σε βραχώδη ακτή της Σκάλας Συκαμιάς
ΔΡΑΣΕΙΣ

Μικροί και μεγάλοι σε δράση στην αναζήτηση του Πασχαλινού αυγού

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στο άλσος Τσαμάκια, η εκδήλωση του Δήμου Μυτιλήνης με το κυνήγι του κρυμμένου αυγού.
ΧΩΡΙΑ

Λαμπρός εορτασμός των Αγίων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης

Μετά το τέλος της τελετής η Ηγουμένη Ταβιθά απηύθυνε ευχές
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Ξενάγηση στο Μουσείο‑ Ελαιοτριβείο (τ. Βρανά) της εταιρείας «Αρχιπέλαγος»

Γνωρίστε τις τέσσερις ξεχωριστές μόνιμες εκθέσεις
ΧΩΡΙΑ

Πολύς κόσμος στο πανηγύρι του Αγίου Γεωργίου

Επίδειξη αλόγων βράβευση αναβατών και μεγάλο γλέντι στη Θερμή Λέσβου τη Λαμπροδευτέρα