Πόσα χρήματα έχουν οι κάτοικοι του βορείου Αιγαίου στους λογαριασμούς τους;
Αποκαλυπτικά στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος με τα νησιά της περιφέρειας βορείου Αιγαίου να καταγράφουν τις χαμηλότερες καταθέσεις πανελλαδικά
Γράφει ο ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ Δημοσίευση 15/3/2025

Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας για τη γεωγραφική κατανομή των τραπεζικών καταθέσεων, με την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου να καταγράφει τις χαμηλότερες καταθέσεις πανελλαδικά στο τέλος Ιουνίου 2024. Σύμφωνα με τα δεδομένα, οι κάτοικοι διατηρούν συνολικά 2,753 δισ. ευρώ σε 631.716 λογαριασμούς. Η Λέσβος συγκεντρώνει τις περισσότερες καταθέσεις με 1,330 δισ. ευρώ (309.847 λογαριασμοί), ακολουθεί η Χίος με 949 εκατ. ευρώ (183.878 λογαριασμοί) και η Σάμος με 474 εκατ. ευρώ (137.991 λογαριασμοί).
Σε πανελλαδικό επίπεδο, οι υψηλότερες καταθέσεις καταγράφονται στην Περιφέρεια Αττικής, όπου αγγίζουν τα 106,243 δισ. ευρώ, με τους κατοίκους της Αθήνας και του Πειραιά να κυριαρχούν στη λίστα των πλουσιότερων καταθετών. Ακολουθεί η Κεντρική Μακεδονία με 24,908 δισ. ευρώ, ενώ η Κρήτη καταλαμβάνει την τρίτη θέση με 9,182 δισ. ευρώ. Η Θεσσαλία συγκεντρώνει καταθέσεις 8,518 δισ. ευρώ, με τη Λάρισα να έχει τις υψηλότερες αποταμιεύσεις. Η Πελοπόννησος έρχεται επόμενη με 7,256 δισ. ευρώ, ενώ στη Δυτική Ελλάδα οι καταθέσεις ανέρχονται σε 6,739 δισ. ευρώ.
Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου συγκεντρώνει 6,324 δισ. ευρώ, με τις Κυκλάδες να έχουν ελαφρώς περισσότερες καταθέσεις από τα Δωδεκάνησα. Στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη οι αποταμιεύσεις ανέρχονται σε 6,317 δισ. ευρώ, ενώ η Στερεά Ελλάδα διαθέτει καταθέσεις ύψους 5,649 δισ. ευρώ. Η Ήπειρος παρουσιάζει καταθέσεις 4,470 δισ. ευρώ, ενώ τα Ιόνια Νησιά ακολουθούν με 3,273 δισ. ευρώ. Στη Δυτική Μακεδονία, οι καταθέσεις ανέρχονται σε 3,162 δισ. ευρώ, με την Κοζάνη να ηγείται σε αποταμιεύσεις, ενώ οι κάτοικοι των Γρεβενών έχουν τις λιγότερες καταθέσεις στην επικράτεια.
Με μόλις 2,753 δισ. ευρώ σε 631.716 λογαριασμούς, η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου εμφανίζεται ουραγός σε σχέση με άλλες νησιωτικές περιοχές, όπως η Κρήτη και το Νότιο Αιγαίο, όπου οι οικονομικές συνθήκες είναι σαφώς πιο ευνοϊκές. Αντί να αποτελεί ένα επίκεντρο ανάπτυξης και ευημερίας, τα νησιά του βορείου Αιγαίου παραμένουν εγκλωβισμένα σε ένα φαύλο κύκλο φτώχειας και οικονομικής στασιμότητας. Στην κορυφή της λίστας καταθέσεων, η Λέσβος συγκεντρώνει 1,33 δισ. ευρώ, ακολουθεί η Χίος με 949 εκατ. ευρώ και η Σάμος με 474 εκατ. ευρώ, ποσά που σε καμία περίπτωση δεν δείχνουν ευημερία, αλλά μια βαθιά οικονομική ανεπάρκεια.
Η κυβέρνηση, αντί να αναγνωρίσει την ανάγκη για στρατηγικές αναπτυξιακές πρωτοβουλίες, επιμένει να αδιαφορεί για την ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα παραγωγής και την ανάπτυξη νέων βιοτεχνικών ή εμπορικών δραστηριοτήτων που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας και να μειώσουν την εξάρτηση των νησιών από τον τουρισμό. Η περιοχή του Βορείου Αιγαίου βρίσκεται αντιμέτωπη με το φαινόμενο του τουριστικού απομονωτισμού, καθώς εξαρτάται από έναν τουρισμό που είναι περιορισμένος σε λίγους μήνες του έτους και αδυνατεί να παράγει μακροχρόνια οικονομική ανάπτυξη.
Η αδιαφορία αυτή, σε συνδυασμό με τη στασιμότητα στον πρωτογενή τομέα, έχει οδηγήσει σε μία πραγματική οικονομική στενωπό. Η αδυναμία της κυβέρνησης να δώσει κίνητρα για επενδύσεις σε τομείς που θα μπορούσαν να προσφέρουν ουσιαστική ανάπτυξη και βιωσιμότητα για τα νησιά του Βορείου Αιγαίου είναι απλώς το τελευταίο κεφάλαιο μιας σειράς αποτυχημένων πολιτικών.
Ακόμα και οι δημογραφικές προκλήσεις, με την πληθυσμιακή συρρίκνωση και την απομάκρυνση των νέων ανθρώπων από τα νησιά, παραμένουν χωρίς ουσιαστική αντιμετώπιση από την κυβέρνηση. Η έλλειψη κινήτρων για την παραμονή των νέων και η αδυναμία της πολιτείας να δημιουργήσει ένα περιβάλλον που να ενθαρρύνει την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία στα νησιά αυτά, καθιστούν το βόρειο Αιγαίου μία από τις πιο παραμελημένες περιοχές της Ελλάδας.
Σε έναν κόσμο που αλλάζει ραγδαία και απαιτεί γρήγορη προσαρμογή στις ανάγκες της σύγχρονης οικονομίας, τα νησιά του Βορείου Αιγαίου παραμένουν εγκλωβισμένα σε έναν αναπτυξιακό λήθαργο. Ενώ άλλες νησιωτικές περιοχές βλέπουν να αναπτύσσονται με σύγχρονα έργα υποδομής, καινοτόμες αγροτικές πολιτικές και βιώσιμα τουριστικά μοντέλα, τα νησιά μας παραμένουν απούσα από τις κυβερνητικές στρατηγικές, καταδικασμένα στην οικονομική περιθωριοποίηση.
Είναι καιρός η κυβέρνηση να αντιληφθεί ότι η ανάπτυξη δεν μπορεί να έρχεται με λόγια και υποσχέσεις, αλλά με ουσιαστικές πολιτικές που να αντιμετωπίζουν τις πραγματικές ανάγκες των κατοίκων των νησιών. Τα νησιά μας χρειάζονται άμεσα μια νέα αναπτυξιακή στρατηγική, με έμφαση στην ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα, στη στήριξη της μικρής και μεσαίας επιχείρησης και στη δημιουργία υποδομών που να καθιστούν τα νησιά ελκυστικά για επενδύσεις και για νέους ανθρώπους που επιθυμούν να ζήσουν και να δημιουργήσουν εκεί. Μέχρι τότε, τα νησιά του Βορείου Αιγαίου θα παραμένουν εγκλωβισμένα σε ένα αδιέξοδο που μόνο η ανικανότητα της κυβέρνησης μπορεί να εξηγήσει.