Που πηγαίνουν τα χρήματα των πολιτών;
Μετακινήσεις χωρίς ουσία και μία «φουσκωμένη» κυβέρνηση αλλά και ερωτήματα για την οικονομική διαχείριση στην υπόθεση με τα κοιμητήρια της Μυτιλήνης συζητήθηκαν στην εκπομπή «Τα παιδία παίζει», με τους Θράσο Αβραάμ και Μαρία Χατζηγεωργίου
Από το NEWSROOM Δημοσίευση 15/3/2025

Ο πρόσφατος ανασχηματισμός της κυβέρνησης και οι εξελίξει γύρω από την υπόθεση των κοιμητηρίων της Μυτιλήνης σχολιάστηκαν στην εκπομπή «Τα παιδία παίζει», με τους δημοσιογράφους Θράσο Αβραάμ και Μαρία Χατζηγεωργίου.
Συγκεκριμένα όσο αφορά τον ανασχηματισμό οι δυο εξέφρασαν τον έντονο προβληματισμό για τις επιλογές του πρωθυπουργού. Όπως επεσήμαναν, οι αλλαγές στα πρόσωπα των υπουργείων δεν σηματοδοτούν ουσιαστική αλλαγή πολιτικής, καθώς η κυβερνητική γραμμή παραμένει σταθερή.
Ανάμεσα στις πιο αξιοσημείωτες μετακινήσεις είναι η τοποθέτηση του Μάκη Βορίδη στο Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, κίνηση που – σύμφωνα με τους δημοσιογράφους – μπορεί να υποδηλώνει στροφή της κυβέρνησης σε πιο συντηρητικές θέσεις, δεδομένης της διαρροής ψηφοφόρων προς τα δεξιά.
Ωστόσο, ο Θράσος Αβραάμ στάθηκε ιδιαίτερα στον διογκωμένο αριθμό υπουργών και υφυπουργών, με την κυβέρνηση να αριθμεί 61 μέλη, χωρίς να υπολογίζονται οι γενικοί γραμματείς και οι ειδικοί σύμβουλοι. «Λεφτά υπάρχουν για τους μετακλητούς και τους παρατρεχάμενους, αλλά όχι για να καταργηθεί ο ΦΠΑ στα βασικά αγαθά», σχολίασε καυστικά.
Η διαχείριση των κοιμητηρίων στη Μυτιλήνη αποτελεί ένα ζήτημα που προκαλεί αντιδράσεις και εγείρει σοβαρά ερωτήματα σχετικά με τη δικαιοσύνη στην οικονομική επιβάρυνση των πολιτών. Η εκπομπή «Τα παιδία παίζει», ανέδειξε σημαντικά στοιχεία που καταγράφουν τη μεγάλη απόκλιση στο κόστος ταφής μεταξύ των δημοτικών και των μη δημοτικών κοιμητηρίων, καθώς και τη γενικότερη αδιαφάνεια στη διαχείριση των εσόδων.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, οι πολίτες που εξυπηρετούνται από τα κοιμητήρια των φιλανθρωπικών καταστημάτων και των ενοριακών ναών πληρώνουν 120.000 ευρώ περισσότερα ετησίως από εκείνους που χρησιμοποιούν τα δημοτικά κοιμητήρια.Στα δημοτικά κοιμητήρια, το κόστος κυμαίνεται από 40 έως 80 ευρώ.Στα κοιμητήρια των φιλανθρωπικών και ενοριακών φορέων, η ταφή μπορεί να κοστίζει από 400 έως και 1.000 ευρώ ή και περισσότερο, ανάλογα με τη θέση.
Η διαφορά είναι τεράστια, με τους πολίτες να αναρωτιούνται αν υπάρχει κάποιος λογικός λόγος που να δικαιολογεί αυτή τη διαφορά ή αν πρόκειται για μια κατάφωρη οικονομική αδικία.
Ένα από τα σημαντικότερα ερωτήματα που τέθηκαν στην εκπομπή αφορά τη διαχείριση των χρημάτων που εισπράττονται από τα μη δημοτικά κοιμητήρια. Σύμφωνα με τον νόμο, αυτά τα έσοδα θα έπρεπε να είναι ανταποδοτικά, δηλαδή να χρησιμοποιούνται για τη συντήρηση και τη βελτίωση των κοιμητηρίων.
Ωστόσο, η έκθεση των Ελεγκτών Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου για το κοιμητήριο της Χρυσομαλούσας αποκαλύπτει σοβαρές ελλείψεις και περιβαλλοντική μόλυνση, γεγονός που δείχνει ότι τα χρήματα δεν επιστρέφονται για τη βελτίωση των χώρων.
«Αν τα χρήματα πήγαιναν πράγματι στη συντήρηση των κοιμητηρίων, η εικόνα θα ήταν διαφορετική», σχολίασε ο Θράσος Αβραάμ, προσθέτοντας πως κανείς από τους υπεύθυνους των εκκλησιαστικών συμβουλίων ή των φιλανθρωπικών καταστημάτων δεν έχει δώσει εξηγήσεις.
Το θέμα της διαχείρισης των κοιμητηρίων θα συζητηθεί στο προσεχές Δημοτικό Συμβούλιο, όπου η δημοτική αρχή του Παναγιώτη Χριστόφα επιδιώκει να εμπλέξει όλες τις παρατάξεις σε μια απόφαση συλλογικής ευθύνης.Ωστόσο, η συζήτηση δεν περιορίζεται μόνο στο ποιος θα διαχειρίζεται τα κοιμητήρια στο μέλλον. Ανοίγει πλέον και το ζήτημα της διεκδίκησης των διαφυγόντων εσόδων που, όπως φαίνεται, έχουν χαθεί για τους δημότες εδώ και χρόνια.
Όπως αποκαλύφθηκε, αν ο Δήμος πιεστεί να προχωρήσει σε νομικές ενέργειες, ενδέχεται να διεκδικήσει και τα χαμένα έσοδα από τις φιλανθρωπικές και εκκλησιαστικές δομές που διαχειρίζονται τα κοιμητήρια. Αυτά τα ποσά, σύμφωνα με τις πληροφορίες της εκπομπής, είναι γνωστά στις δημοτικές αρχές και υπάρχουν καταγεγραμμένα στοιχεία που μπορούν να στηρίξουν πιθανές νομικές κινήσεις.
Η απόφαση για το μέλλον των κοιμητηρίων είναι καθοριστική, καθώς αγγίζει όχι μόνο θέματα οικονομικής διαχείρισης, αλλά και ζητήματα δικαιοσύνης, διαφάνειας και ισότιμης μεταχείρισης των πολιτών.Το ερώτημα που τίθεται πλέον είναι αν η Δημοτική Αρχή θα κινηθεί επιθετικά για τη διεκδίκηση των εσόδων που, σύμφωνα με τις αποκαλύψεις, έπρεπε να είχαν διατεθεί στους δημότες.Η συνεδρίαση της Δευτέρας αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον, καθώς οι αποφάσεις που θα ληφθούν ίσως καθορίσουν το πλαίσιο λειτουργίας των κοιμητηρίων για τα επόμενα χρόνια. Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι πολίτες απαιτούν απαντήσεις.