× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Να αποσυρθεί το αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο»

Καταγγελία από την «Αγωνιστική Παρέμβαση»

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 8/5/2020

«Να αποσυρθεί το αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο»
' χρόνος ανάγνωσης

Ανοίγουν τα σχολεία από τη Δευτέρα 11 Μαΐου για τους μαθητές της Γ΄ Λυκείου και από τις 18 του μήνα για το υπόλοιπο Λύκειο και το Γυμνάσιο, σύμφωνα με απόφαση της κυβέρνησης, η οποία έχει καλέσει επίσης από την περασμένη Δευτέρα τους εκπαιδευτικούς στα σχολεία.

Ταυτόχρονα η κυβέρνηση ετοιμάζεται να καταθέσει για την Παιδεία «αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο», επισημαίνει η συνδικαλιστική παράταξη εκπαιδευτικών της ΕΛΜΕ Λέσβου, «Αγωνιστική Παρέμβαση», «εκμεταλλευόμενη τον φόβο και ευελπιστώντας σε μειωμένες αντιδράσεις» επισημαίνει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

 

Και προσθέτει: «Δεν είμαστε διατεθειμένοι να επιτρέψουμε να κινδυνεύσει η υγεία κανενός και αν δε διασφαλιστούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας και ασφάλειας, τα σχολεία δεν μπορεί να λειτουργήσουν. Η κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της και να ικανοποιήσει ΤΩΡΑ όλα τα αιτήματα της εκπαιδευτικής κοινότητας, τα οποία δεν αποτελούν προϋπόθεση μόνο για το άνοιγμα των σχολείων άμεσα, αλλά και για τη λειτουργία των σχολείων τον Σεπτέμβρη με μέτρα που πρέπει να παρθούν από τώρα και είναι ο μόνος τρόπος να εξασφαλιστεί η υγεία του λαού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

 

Για τα άμεσα προβλήματα που προκύπτουν απαιτούμε:

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

·        Να παρθούν από το κράτος όλα τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα για την προστασία μαθητών κι εκπαιδευτικών. Δωρεάν μαζική παροχή μασκών, αντισηπτικών, διαγνωστικών τεστ, θερμομετρήσεις, προσλήψεις καθαριστριών, τήρηση των αποστάσεων που καθορίστηκαν για όλους τους κλειστούς χώρους.

 

·        Μαζικοί μόνιμοι διορισμοί και προσλήψεις αναπληρωτών τώρα, ανανέωση με 12μηνες συμβάσεις για τους αναπληρωτές στις 30/6, λιγότεροι μαθητές σε όλα τα τμήματα, εξασφάλιση αιθουσών και όλων των απαραίτητων σοβαρών σύγχρονων κτιριακών και άλλων υποδομών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

 

·        Να παρθούν πίσω τώρα όλες οι άτυπες (ή τυπικές αν γίνουν) εντολές του ΥΠΑΙΘ για ζωντανή αναμετάδοση μαθήματος από τις σχολικές τάξεις από υπολογιστές, κινητά, κάμερες. Απαιτούμε παιδαγωγική ελευθερία στην τάξη και δημοκρατία στους συλλόγους διδασκόντων! Εφαρμόζουμε την απόφαση της ΟΛΜΕ για μη συμμετοχή.

 

·        Να δοθούν ειδικές άδειες ευπαθών ομάδων, οι οποίες πρέπει να διευρυνθούν και για άλλα νοσήματα (ΧΑΠ, άσθμα κ.ά.) και οι άδειες ειδικού σκοπού για όλους τους συναδέλφους, μόνιμους και αναπληρωτές χωρίς εξαίρεση.

 

·        Οι Σύλλογοι Διδασκόντων με βάση τις αποφάσεις της ΟΛΜΕ και των ΕΛΜΕ εξετάζουν αν έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας για να λειτουργήσουν τα σχολεία. Σε περίπτωση που αυτά δεν επαρκούν να γίνουν διαμαρτυρίες από τους ΣΔ, γονείς, μαθητές και ΕΛΜΕ στις οικείες ΔΔΕ και ΠΔΕ.

 

·        Ικανοποίηση όλων των αιτημάτων των υγειονομικών, που θα δίνουν για πολύ καιρό ακόμα τη μάχη για τη Δημόσια υγεία. Καθοριστική ενίσχυση του ΕΣΥ, μαζικούς μόνιμους διορισμούς υγειονομικού προσωπικού, 2000 ΜΕΘ ΚΑΙ 1500 ΜΑΦ, επίταξη όλου του ιδιωτικού τομέα υγείας κ.ά.

 

Στην κατεύθυνση του νεοφιλελεύθερου ολοκληρωτισμού κυβερνήσεων, Ε.Ε., ΟΟΣΑ, ΣΕΒ το αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο έρχεται να σαρώσει τα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών, αλλά και τα εργασιακά των εκπαιδευτικών και είναι ένα ακόμα σοβαρό βήμα στην αλυσίδα των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων των πολιτικών των προηγούμενων κυβερνήσεων ΝΔ/ ΠΑΣΟΚ/ΣΥΡΙΖΑ και περιλαμβάνει: Αύξηση των εξεταζόμενων μαθημάτων με βάση προαγωγής 10 για όλες τις τάξεις, τράπεζα θεμάτων σε όλες τις τάξεις του Λυκείου, επαναφορά της διαγωγής και αύξηση ποινών για τους μαθητές, νέες θεματικές από το νηπιαγωγείο και εισαγωγή «εργαστηρίων δεξιοτήτων», αξιολόγηση σχολικής μονάδας με άξονες και σχέδια δράσης, εσωτερική και εξωτερική, από τον Σεπτέμβρη του 2020, θεσμοθέτηση με ΠΔ της αξιολόγησης του εκπαιδευτικού, αύξηση του αριθμού των προτύπων, μείωση κατά το 1/3 των μαθητών των ΕΠΑΛ λόγω ηλικιακού ορίου 17 έτη στις εγγραφές, αύξηση των μαθητών ανά τμήμα σε δημοτικά και νηπιαγωγεία. Ποινές τουλάχιστον 2ετούς αποκλεισμού για τους αναπληρωτές, άμεση μείωση μετεγγραφών και εισακτέων από του χρόνου στα ΑΕΙ, ίδρυση ξενόγλωσσων τμημάτων με δίδακτρα κλπ.

 

Απαιτούμε:

 

Να αποσυρθεί το αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο και όλες οι νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης μέσα στη λαίλαπα της πανδημίας. Οι ΕΛΜΕ παίρνουν την υπόθεση στα χέρια τους για να οργανώσουν την απάντηση του κλάδου ενιαία και συνολικά κατά του αντιεκπαιδευτικού νομοσχεδίου.

 

Με τα πρωτοβάθμια σωματεία, ΕΛΜΕ και ΣΕΠΕ, με συμμετοχή γονέων, μαθητών και φοιτητικών συλλόγων το μαχόμενο εκπαιδευτικό κίνημα έχει ήδη βγει στους δρόμους και απαιτεί να αποσυρθεί το αντιεκπαιδευτικό, οπισθοδρομικό, εξεταστικολάγνο  νομοσχέδιο των νέων ταξικών φραγμών και αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων. Έγιναν  διαμαρτυρίες στις 16/4 και ακολούθησαν μαζικές δράσεις στις 24/4 και 30/4 σε όλη τη χώρα. Ταυτόχρονα πολλές ΕΛΜΕ συμμετείχαν στις μαζικές κινητοποιήσεις για την υγεία 7/4 και 28/4, τα εργασιακά 14/4 και την Εργατική Πρωτομαγιά, που προσπάθησε να απαγορεύσει η κυβέρνηση. 

 

Επιδιώκουμε, στη συνέχεια, μια σειρά αγωνιστικών κινητοποιήσεων σε Βουλή, Υπουργεία, ΠΔΕ, ΔΔΕ κλπ με πολύμορφες δράσεις, συνεντεύξεις τύπου, ενημερώσεις, αφισοκολλήσεις, πανό κ.ά. κάθε βδομάδα σε όλη τη χώρα, με σαφή στόχο να αποσυρθεί το πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης. Σε συντονισμό και με αγωνιστική αλληλεγγύη, μπορούμε να προχωρήσουμε πανεκπαιδευτικά στο δρόμο του παρατεταμένου αγώνα.

 

Γι΄ αυτό καλείται νέα πανεκπαιδευτική κινητοποίηση από ΕΛΜΕ και ΣΕΠΕ την Παρασκευή 8/5, στη 1μμ σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη ενάντια στο πολυνομοσχέδιο και για να παρθούν μέτρα υγειονομικής προστασίας και παιδαγωγικής ελευθερίας σε όλα τα σχολεία. Να συγκληθούν άμεσα Γενικές Συνελεύσεις των ΕΛΜΕ της χώρας στα προαύλια των σχολείων από τις 11 έως τις 15 Μάη και ΓΣ των εκπροσώπων των ΕΛΜΕ στις 16 Μάη, για αποφάσεις κλιμάκωσης με 48ωρη απεργιακή κινητοποίηση. Τέλος, για το ζήτημα της αξιολόγησης τόσο των σχολείων, όσο και των εκπαιδευτικών, υπάρχουν αποφάσεις από 77 σωματεία, ΕΛΜΕ και ΣΕΠΕ, που θα πρέπει να ενισχυθούν ακόμη περισσότερο. Συνολικά, με συντονισμένες κι οργανωμένες δράσεις μπορούμε να τα καταφέρουμε και να έχουμε νικηφόρους αγώνες για τη δημόσια δωρεάν εκπαίδευση!

 

 

·  Να πάρει πίσω η κυβέρνηση το αντιλαϊκό αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο. Όχι στο «Νέο Λύκειο»  και στα σχολεία της

 

επίτασης των ταξικών φραγμών στη γνώση, του εξεταστικού μαραθωνίου, της αποδόμησης των εργασιακών, δημοκρατικών, συλλογικών κατακτήσεων.

 

·  ΚΑΜΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ-Κατηγοριοποίηση-Απόλυση. Όλοι και όλες Απεργία-Αποχή!

 

·  Κατοχύρωση της σταθερής δουλειάς και οργανικής θέσης για όλους.

 

·  Καμία μείωση μισθών στο Δημόσιο. Κάτω το μισθολόγιο της πείνας. Αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις!

 

·  Οι Συνδικαλιστικές και Πολιτικές ελευθερίες είναι αδιαπραγμάτευτες-Κάτω τα χέρια από τις λαϊκές ελευθερίες και τα δικαιώματα».

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Γιατροί Χωρίς Σύνορα: 10 χρόνια ανθρωπιστικής δράσης στη Λέσβο

Τιμούν την επέτειο με μια μεγάλη σειρά εκδηλώσεων στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Στο πόδι το ΠΕΚ και τα σωματεία της Λέσβου

Περιοδείες, συζητήσεις και πανό σε όλη τη Μυτιλήνη για την απεργία της 16ης Δεκεμβρίου και της συγκέντρωσης έξω από τα δικαστήρια στις 9:00 το πρωί
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

ΕΛΜΕ Λέσβου: Κυλιόμενες στάσεις εργασίας για τη συμμετοχή στην παλλεσβιακή κινητοποίηση

Στο δρόμο την 16η Δεκεμβρίου για προϋπολογισμό και διώξεις συνδικαλιστών. Κάλεσμα αλληλεγγύης σε αγρότες και εργαζόμενους
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Επίσκεψη σκύλου–οδηγού στο 12ο Νηπιαγωγείο Μυτιλήνης

Μάθημα ενσυναίσθησης και συμπερίληψης για τους μικρούς μαθητές
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Πρωτιά για την Αγωνιστική Συσπείρωση στην ΕΛΜΕ Λήμνου‑Αγίου Ευστρατίου

Αναλυτικά τα αποτελέσματα των πρόσφατων αρχαιρεσιών
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Η Επιτροπή Ειρήνης Λέσβου συμμετέχει στην κινητοποίηση της Τρίτης 16 Δεκεμβρίου

Καλεί σε συγκέντρωση στις 9 το πρωί στα Δικαστήρια Μυτιλήνης
ΔΡΑΣΕΙΣ

Ο Ερυθρός Σταυρός δίπλα στους πλημμυροπαθείς της Καλλονής

Κουβέρτες, ρουχισμός, τρόφιμα και είδη υγιεινής διανεμήθηκαν σε οικογένειες που επλήγησαν στις 11 Νοεμβρίου
ΔΡΑΣΕΙΣ

11η Εθελοντική Αιμοδοσία στη Μόρια

Από τον Πεζοπορικό Σύλλογο «Η Διχάλα»
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

«Το άστρο των Χριστουγέννων» στη Μυτιλήνη

Μια μοναδική αστρονομική αφήγηση για μικρούς και μεγάλους στο Χριστουγεννιάτικο Χωριό
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Βήματα ζωής για τα παιδιά της Παναγιούδας μέσα από το «Kids Save Lives»

Μαθητές εξασκήθηκαν σε τεχνικές Βασικής Υποστήριξης της Ζωής με ειδικές κούκλες προσομοίωσης
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Τέσσερις συλλήψεις στο λιμάνι της Μυτιλήνης

Ανήλικοι με ξένα δελτία ασύλου και 22χρονος με πλαστή άδεια διαμονής
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Μαγική Χριστουγεννιάτικη γιορτή από τον Σύλλογο Γονέων Παναγιούδας

Το Σάββατο 13 Δεκεμβρίου από τις 6.00 το απόγευμα ως τις 8.00 το βράδυ