Έρχεται «η ώρα των νεκροταφείων», στο Δημοτικό Συμβούλιο Μυτιλήνης
Οι πολίτες που εξυπηρετούνται από τα κοιμητήρια των Φιλανθρωπικών και της Εκκλησίας, πληρώνουν συνολικά 120.000 ευρώ το χρόνο περισσότερα από ότι οι πολίτες που χρησιμοποιούν τα κοιμητήρια του Δήμου
Από το NEWSROOM Δημοσίευση 13/3/2025

Ο κύβος ερρίφθη για τη διαχείριση των 15 Κοιμητηρίων στον Δήμο Μυτιλήνης, τα οποία μέχρι σήμερα τελούν υπό την εποπτεία των Φιλανθρωπικών Καταστημάτων και των Ναών . Διαπιστώνοντας ότι δεν είναι εφικτή μια συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών για την κοινή συναίνεση παραχώρησης της διοίκησης και της διαχείρισης των κοιμητηρίων, η Δημοτική Αρχή Μυτιλήνης φέρνει το θέμα στην ερχόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, τη Δευτέρα 17 Μαρτίου, προκειμένου να ληφθεί σχετική απόφαση.
Την εισήγηση του θέματος στο Δημοτικό Συμβούλιο θα κάνει ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Χρήστος Τσιβγούλης, ο οποίος αναμένεται να αναλύσει την υπόθεση και να παρουσιάσει το νομικό πλαίσιο που ορίζει ξεκάθαρα ότι η διοίκηση και η διαχείριση των κοιμητηρίων ανήκουν υποχρεωτικά στους Δήμους. Αυτή η θέση αποτελεί και την επίσημη άποψη της νομικής υπηρεσίας του Δήμου Μυτιλήνης, η οποία αποτυπώνεται στην εισήγηση προς το Δημοτικό Συμβούλιο. Η απόφαση που αναμένεται να ληφθεί αφορά στην αποστολή επίσημου εγγράφου προς τα Φιλανθρωπικά Καταστήματα και τους Ναούς, με το οποίο ο Δήμος θα ζητά την παράδοση των κοιμητηρίων εντός τεσσάρων μηνών.
Στόχος της Δημοτικής Αρχής και του Δημάρχου Παναγιώτη Χριστόφα είναι να τεθεί το ζήτημα στο ανώτατο όργανο διοίκησης του Δήμου, ώστε να ληφθεί συλλογικά μια απόφαση. Η υπόθεση έχει προσλάβει ιδιαίτερη σημασία μετά τη μήνυση του γιατρού Γιάννη Ζερδελή κατά παντός υπευθύνου, γεγονός που εντείνει τις πιέσεις προς τους δημοτικούς άρχοντες και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου των Φιλανθρωπικών Καταστημάτων, τα οποία αντιμετωπίζουν σοβαρές ευθύνες για τη μη εφαρμογή της νομοθεσίας επί σειρά ετών.
Τα 15 κοιμητήρια που δεν ανήκουν στον Δήμο Μυτιλήνης είναι τα εξής:
Νεκροταφείο Αγίου Παντελεήμονα και Αγίας Κυριακής (Φιλανθρωπικά Καταστήματα Μυτιλήνης).
Νεκροταφεία Αγιάσου, Λουτρόπολης Θερμής, Πύργων Θερμής, Χρυσομαλλούσας, Ακλειδιού, Άνω Χάλικα, Κάτω Χάλικα, Βαρειάς, Πληγωνίου, δύο νεκροταφεία στα Αλυφαντά, Πυργί και Νεοχώρι (Εκκλησία).
Παρότι το ζήτημα θα μπορούσε να θεωρηθεί γραφειοκρατικό, στην πραγματικότητα έχει σημαντικές προεκτάσεις. Εκτός από τη νομική διάσταση, τίθεται και το θέμα της οικονομικής επιβάρυνσης των πολιτών. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι πολίτες που χρησιμοποιούν τα νεκροταφεία των Φιλανθρωπικών Καταστημάτων και της Εκκλησίας καταβάλλουν συνολικά 120.000 ευρώ περισσότερα από εκείνους που χρησιμοποιούν τα δημοτικά νεκροταφεία.
Συγκεκριμένα, τα τέλη ταφής στα δημοτικά νεκροταφεία κυμαίνονται από 50 έως 80 ευρώ, ενώ στα κοιμητήρια της Εκκλησίας και των Φιλανθρωπικών οι τιμές κυμαίνονται από 400 έως 1.000 ευρώ, ανάλογα με τη θέση. Αντίστοιχα, το ετήσιο τέλος φύλαξης οστών στα δημοτικά κοιμητήρια είναι 10 ευρώ, ενώ στα υπόλοιπα κοιμητήρια ανέρχεται σε 20 ευρώ ή και περισσότερο.
Από την αρχή της θητείας της, η Δημοτική Αρχή Χριστόφα είχε εκφράσει την πρόθεσή της να ανοίξει το ζήτημα της διοίκησης των κοιμητηρίων. Ωστόσο, η μήνυση του Γιάννη Ζερδελή επιτάχυνε τις εξελίξεις. Σε περίπτωση που τα Φιλανθρωπικά Καταστήματα και οι Ναοί δεν ανταποκριθούν στο αίτημα του Δήμου εντός της τετράμηνης προθεσμίας, τότε η Δημοτική Αρχή θα κινηθεί νομικά για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων της.