× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Πρωτοβουλία για τη διάσωση της άγριας ζωής στη Λέσβο

Την Τετάρτη 12 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε εκδήλωση-συζήτηση, με στόχο τη διερεύνηση της δημιουργίας Σταθμού Πρώτων Βοηθειών για άγρια ζώα στο νησί

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 13/3/2025

Πρωτοβουλία για τη διάσωση της άγριας ζωής στη Λέσβο
' χρόνος ανάγνωσης

Μια σημαντική πρωτοβουλία για την προστασία της άγριας πανίδας της Λέσβου συζητήθηκε την Τετάρτη 12 Μαρτίου το απόγευμα σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε με τη συνεργασία του Τμήματος Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου, της ΑΜΚΕ NATURA και της Προσκοπικής Ομάδας Διάσωσης Άγριας Ζωής. Η εκδήλωση-συζήτηση, που έγινε με τη συμμετοχή στελεχών της ΑΝΙΜΑ – του Συλλόγου Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής – είχε ως στόχο τη διερεύνηση της δημιουργίας ενός Σταθμού Πρώτων Βοηθειών για άγρια ζώα στο νησί. Οι εκπρόσωποι των οργανώσεων και του Πανεπιστημίου αντάλλαξαν απόψεις και διερεύνησαν τη δυνατότητα δημιουργίας ενός σταθμού πρώτων βοηθειών για τραυματισμένα ή εξαντλημένα άγρια ζώα και πτηνά. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η ύπαρξη ενός τέτοιου σταθμού κρίνεται απαραίτητη. Κάθε χρόνο στη Λέσβο εντοπίζονται δεκάδες τραυματισμένα πουλιά, ερπετά και θηλαστικά. Αυτά συχνά δεν επιβιώνουν λόγω καθυστερήσεων ή λανθασμένου χειρισμού από πολίτες που προσπαθούν να τα βοηθήσουν. Με την κατάλληλη εκπαίδευση και τις σωστές υποδομές, οι κάτοικοι και οι εθελοντές θα μπορούν να παρέχουν πρώτες βοήθειες χωρίς να προκαλούν επιπλέον βλάβες στα ζώα.

Σύμφωνα με την Άννα Καζάζου, δασολόγο-περιβαλλοντολόγο και μέλος της ΑΜΚΕ Πελαργός, η δημιουργία ενός τέτοιου σταθμού θα επιτρέψει τη βελτίωση της φροντίδας των τραυματισμένων ζώων πριν τη μεταφορά τους στην Αθήνα, όπου φιλοξενούνται από την ΑΝΙΜΑ. Στόχος είναι σταδιακά να δημιουργηθεί ένας πυρήνας περίθαλψης στη Λέσβο, ώστε να αποφεύγεται η μεταφορά ορισμένων ειδών εκτός νησιού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Τριαντάφυλλος Ακριώτης, καθηγητής χερσαίων σπονδυλοτών του Τμήματος Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου, τόνισε τη σημασία αυτής της προσπάθειας όχι μόνο για τη διάσωση άγριων ζώων, αλλά και για την ενίσχυση του εθελοντισμού και της περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης στην τοπική κοινωνία. Επιπλέον, ανέφερε ότι η ύπαρξη ενός τέτοιου σταθμού θα ενισχύσει την εικόνα της Λέσβου ως προορισμού οικοτουρισμού, προβάλλοντας τη μέριμνα του νησιού για τη διατήρηση της μοναδικής βιοποικιλότητάς του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι εδώ και τέσσερα χρόνια λειτουργούν στη Λέσβο δύο ομάδες διάσωσης άγριας ζωής από τους Προσκόπους, με βάση στη Μυτιλήνη και στον Μόλυβο. Τα μέλη τους αναλαμβάνουν τη διάσωση και την παροχή πρώτων βοηθειών σε τραυματισμένα πτηνά και θηλαστικά, πριν αυτά μεταφερθούν για περίθαλψη στην ΑΝΙΜΑ. Όπως επισημάνθηκε, ένας κεντρικός σταθμός πρώτων βοηθειών στο νησί θα βελτίωνε σημαντικά την ανταπόκριση και την αποτελεσματικότητα της διάσωσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η πρωτοβουλία αυτή αποτελεί ένα ελπιδοφόρο βήμα για την προστασία της άγριας ζωής της Λέσβου και αναμένεται να κινητοποιήσει τόσο τις τοπικές αρχές όσο και τους πολίτες που ενδιαφέρονται για τη διατήρηση της φυσικής κληρονομιάς του νησιού.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τι είπε ο Παναγιώτης Παρασκευαΐδης στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό

Ο βουλευτής Λέσβου του ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ αναφέρθηκε στα σοβαρά ζητήματα που απασχολούν τους κατοίκους των νησιών μας
ΔΡΑΣΕΙΣ

Γιορτή βουνού και ποδηλασίας στην Αμαλή με μικρούς και μεγάλους

Η επετειακή 15η βόλτα προς τιμήν του βουνού της Αμαλής ένωσε οικογένειες, αθλητές και συλλόγους στη φύση
ΧΩΡΙΑ

Κάτοικοι της Αντισσας φυτεύουν αρωματικά φυτά στον τόπο τους

Η πρωτοβουλία ανήκει σε δημότες οι οποίοι είναι ευαισθητοποιημένοι σε ζητήματα που αφορούν στην βιοποικιλότητα και την στήριξη της ισορροπίας του περιβάλλοντος
ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΧΩΡΙΑ

Συλλογικό πλεκτό χριστουγεννιάτικο δένδρο με άρωμα μνήμης στην Αγιάσο

Η Visit Agiasos μετέτρεψε παλιά νήματα και κοινές ιστορίες σε ένα ζωντανό έργο τέχνης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Μαρία Καρυστιανού μιλά για νέο κόμμα από την κοινωνία

Θέτει προϋποθέσεις για συμμετοχή στις εκλογές και αποκλείει κάθε σχέση με το παλιό πολιτικό σύστημα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνεργασία με Τσίπρα θέλει ο Παρασκευαΐδης

«Το ΠΑΣΟΚ οφείλει να κινηθεί συγκροτημένα με τον Νίκο Ανδρουλάκη, χωρίς όμως να απορρίπτει πρόσωπα και πολιτικές διαδρομές, υπογράμμισε ο βουλευτής Λέσβου του ΠΑΣΟΚ σε συνέντευξη στο One Channel
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Μαρία Κομνηνάκα για τον προϋπολογισμό και τα προβλήματα της Λέσβου

Η βουλευτής του ΚΚΕ στην ομιλία της έκανε λόγο για προϋπολογισμό πολέμου, φτώχειας, βαθιά αντιλαϊκό και άδικο
ΧΩΡΙΑ

Προσφορά αγάπης από την Μονή Βατοπαιδίου

Τρόφιμα για άπορες οικογένειες μέσω του κοινωνικού παντοπωλείου του Αγίου Νικολάου Πλωμαρίου με τη μέριμνα του γέροντα Εφραίμ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παρέμβαση Αθανασίου για κράτος δικαίου Τέμπη και παρακολουθήσεις

Ο πρώην Αντιπρόεδρος της Βουλής κατηγορεί την Αντιπολίτευση για παραποίηση εκθέσεων και πολιτική εκμετάλλευση κρίσιμων υποθέσεων
ΧΩΡΙΑ

Χριστουγεννιάτικες δράσεις από την Ηλιαχτίδα στον Μανταμάδο

Δημιουργία, στολισμός και μουσική γιορτή από τον Ανθρωπιστικό Φυσιολατρικό Σύλλογο
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Πέντε μήνες παράταση για το Σπίτι του Μίλτη Παρασκευαΐδη

Το θέμα της αποπεράτωσης του έργου συζητήθηκε στην Έκτακτη Γενική Συνέλευση της Ομοσπονδίας Λεσβιακών Συλλόγων Αττικής την Κυριακή 14 Δεκεμβρίου
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Φωτίστηκε ο δρόμος στο σπίτι της προσφυγικής μνήμης στη Σκάλα Λουτρών

Ο προϋπολογισμός του έργου ήταν 78.500 ευρώ, και χρηματοδοτήθηκε από ίδιους πόρους του Δήμου Μυτιλήνης