Πρωτοβουλία για τη διάσωση της άγριας ζωής στη Λέσβο
Την Τετάρτη 12 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε εκδήλωση-συζήτηση, με στόχο τη διερεύνηση της δημιουργίας Σταθμού Πρώτων Βοηθειών για άγρια ζώα στο νησί
Από το NEWSROOM Δημοσίευση 13/3/2025

Μια σημαντική πρωτοβουλία για την προστασία της άγριας πανίδας της Λέσβου συζητήθηκε την Τετάρτη 12 Μαρτίου το απόγευμα σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε με τη συνεργασία του Τμήματος Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου, της ΑΜΚΕ NATURA και της Προσκοπικής Ομάδας Διάσωσης Άγριας Ζωής. Η εκδήλωση-συζήτηση, που έγινε με τη συμμετοχή στελεχών της ΑΝΙΜΑ – του Συλλόγου Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής – είχε ως στόχο τη διερεύνηση της δημιουργίας ενός Σταθμού Πρώτων Βοηθειών για άγρια ζώα στο νησί. Οι εκπρόσωποι των οργανώσεων και του Πανεπιστημίου αντάλλαξαν απόψεις και διερεύνησαν τη δυνατότητα δημιουργίας ενός σταθμού πρώτων βοηθειών για τραυματισμένα ή εξαντλημένα άγρια ζώα και πτηνά.
Η ύπαρξη ενός τέτοιου σταθμού κρίνεται απαραίτητη. Κάθε χρόνο στη Λέσβο εντοπίζονται δεκάδες τραυματισμένα πουλιά, ερπετά και θηλαστικά. Αυτά συχνά δεν επιβιώνουν λόγω καθυστερήσεων ή λανθασμένου χειρισμού από πολίτες που προσπαθούν να τα βοηθήσουν. Με την κατάλληλη εκπαίδευση και τις σωστές υποδομές, οι κάτοικοι και οι εθελοντές θα μπορούν να παρέχουν πρώτες βοήθειες χωρίς να προκαλούν επιπλέον βλάβες στα ζώα.
Σύμφωνα με την Άννα Καζάζου, δασολόγο-περιβαλλοντολόγο και μέλος της ΑΜΚΕ Πελαργός, η δημιουργία ενός τέτοιου σταθμού θα επιτρέψει τη βελτίωση της φροντίδας των τραυματισμένων ζώων πριν τη μεταφορά τους στην Αθήνα, όπου φιλοξενούνται από την ΑΝΙΜΑ. Στόχος είναι σταδιακά να δημιουργηθεί ένας πυρήνας περίθαλψης στη Λέσβο, ώστε να αποφεύγεται η μεταφορά ορισμένων ειδών εκτός νησιού.
Ο Τριαντάφυλλος Ακριώτης, καθηγητής χερσαίων σπονδυλοτών του Τμήματος Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου, τόνισε τη σημασία αυτής της προσπάθειας όχι μόνο για τη διάσωση άγριων ζώων, αλλά και για την ενίσχυση του εθελοντισμού και της περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης στην τοπική κοινωνία. Επιπλέον, ανέφερε ότι η ύπαρξη ενός τέτοιου σταθμού θα ενισχύσει την εικόνα της Λέσβου ως προορισμού οικοτουρισμού, προβάλλοντας τη μέριμνα του νησιού για τη διατήρηση της μοναδικής βιοποικιλότητάς του.
Αξίζει να σημειωθεί ότι εδώ και τέσσερα χρόνια λειτουργούν στη Λέσβο δύο ομάδες διάσωσης άγριας ζωής από τους Προσκόπους, με βάση στη Μυτιλήνη και στον Μόλυβο. Τα μέλη τους αναλαμβάνουν τη διάσωση και την παροχή πρώτων βοηθειών σε τραυματισμένα πτηνά και θηλαστικά, πριν αυτά μεταφερθούν για περίθαλψη στην ΑΝΙΜΑ. Όπως επισημάνθηκε, ένας κεντρικός σταθμός πρώτων βοηθειών στο νησί θα βελτίωνε σημαντικά την ανταπόκριση και την αποτελεσματικότητα της διάσωσης.
Η πρωτοβουλία αυτή αποτελεί ένα ελπιδοφόρο βήμα για την προστασία της άγριας ζωής της Λέσβου και αναμένεται να κινητοποιήσει τόσο τις τοπικές αρχές όσο και τους πολίτες που ενδιαφέρονται για τη διατήρηση της φυσικής κληρονομιάς του νησιού.