Πάνδημες κινητοποιήσεις και τραπεζικά κέρδη
Μαρία Χατζηγεωργίου και Θράσος Αβραάμ σχολιάζουν στην εκπομπή «Τα παιδία παίζει» τις πρόσφατες κινητοποιήσεις για τα Τέμπη και τα τρελά κέρδη των Τραπεζών για το 2024
Από το NEWSROOM Δημοσίευση 5/3/2025

Στην εκπομπή "Τα Παιδιά Παίζει", οι δημοσιογράφοι Μαρία Χατζηγεωργίου και Θράσος Αβραάμ συζήτησαν τις πρόσφατες κινητοποιήσεις που πραγματοποιήθηκαν σε ολόκληρη τη χώρα για το έγκλημα στα Τέμπη, καθώς και τα εντυπωσιακά κέρδη που ανακοίνωσαν οι συστημικές τράπεζες για το 2024.
Η Μαρία Χατζηγεωργίου άνοιξε τη συζήτηση με αναφορά στις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις της 28ης Φεβρουαρίου, τονίζοντας ότι η συμμετοχή των πολιτών ήταν πρωτόγνωρη. «Θράσο, ήσουν στον δρόμο από το πρωί και κατέγραψες τις προσυγκεντρώσεις και τη μεγάλη κινητοποίηση στην πλατεία Σαπφούς. Θέλω να μου πεις για την εμπειρία σου», δήλωσε, καλώντας τον συνάδελφό της να μοιραστεί τις παρατηρήσεις του.
Ο Θράσος Αβραάμ απάντησε ότι η κινητοποίηση ήταν μια «πάνδημη» εκδήλωση, με όλα τα χαρακτηριστικά που τη συνοδεύουν. «Η συμμετοχή ήταν τεράστια, και αυτό φαινόταν από την καταγραφή των ομάδων που περνούσαν από το Υπουργείο και τη Γενική Γραμματεία Αιγαίου», σημείωσε, προσθέτοντας ότι η διάρκεια του περάσματος του κόσμου ήταν εντυπωσιακή — περίπου 28 λεπτά χωρίς αποστάσεις μεταξύ των συμμετεχόντων.Ο Θράσος Αβραάμ συνέχισε, αναφέροντας ότι αυτή η κινητοποίηση μπορεί να συγκριθεί μόνο με εκείνη του 1987 στα γεγονότα της Ακαδημίας. «Η συμμετοχή έδειξε ότι ο κόσμος παρακολουθεί και βλέπει τι συμβαίνει. Υπάρχει ένα αίτημα για δικαιοσύνη που δεν έχει ικανοποιηθεί», τόνισε.
Στη συνέχεια, οι δημοσιογράφοι εστίασαν στις οικονομικές εξελίξεις, αναφερόμενοι στα κέρδη ρεκόρ που ανακοίνωσαν οι τέσσερις συστημικές τράπεζες για το 2024, που ανέρχονται σε 4,43 δισεκατομμύρια ευρώ. «Αυτός ο αριθμός δείχνει την κατάσταση της οικονομίας μας και τις ανισότητες που υπάρχουν», ανέφερε η Χατζηγεωργίου. «Πρέπει να αναρωτηθούμε πώς επηρεάζουν αυτές οι επιδόσεις την κοινωνία».
Ο Θράσος Αβραάμ πρόσθεσε ότι τα κέρδη προήλθαν κυρίως από τα επιτόκια που πληρώνουν οι πολίτες για δάνεια και πιστωτικές κάρτες, καθώς και από τις προμήθειες που χρεώνουν οι τράπεζες. «Τα κέρδη προέρχονται από τους πολίτες, οι οποίοι επιβαρύνονται με επιπλέον χρεώσεις. Δεν είναι καθόλου τυχαία η αύξηση αυτών των κερδών», σημείωσε.
Οι δημοσιογράφοι εξέφρασαν και την ανησυχία τους σχετικά με την πολιτική κατάσταση στη χώρα. «Δυστυχώς, τα πολιτικά κόμματα δεν φαίνεται να εκφράζουν την αγανάκτηση του κόσμου. Η συμμετοχή στις κινητοποιήσεις δεν έχει μεταφραστεί σε αντίστοιχες ενέργειες στην πολιτική σκηνή», δήλωσε ο Αβραάμ.
Ο Χατζηγεωργίου συμφώνησε, προσθέτοντας ότι οι πολίτες περιμένουν προτάσεις λύσεων από τα κόμματα και τις πολιτικές ηγεσίες. «Η πολιτική ευθύνη είναι εδώ, και οι πολίτες απαιτούν να ληφθούν μέτρα για την
βελτίωση της κατάστασης», τόνισε. «Η αποδοχή της ευθύνης από τα πολιτικά κόμματα είναι κρίσιμη, καθώς οι πολιτικές επιλογές τους έχουν άμεσες συνέπειες στην κοινωνία».
Στη συνέχεια, οι δύο δημοσιογράφοι αναφέρθηκαν στην επιρροή που έχουν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης στη διαμόρφωση της δημόσιας γνώμης. «Η κάλυψη των κινητοποιήσεων από τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης συχνά αποτυγχάνει να αποδώσει την πραγματική διάσταση των γεγονότων. Υπάρχει μια τάση παραπληροφόρησης και μεροληψίας», δήλωσε η Χατζηγεωργίου.
Ο Αβραάμ πρόσθεσε ότι η χρήση των social media έχει αλλάξει τον τρόπο που οι πολίτες ενημερώνονται. «Η ελευθερία που προσφέρουν τα social media έχει δώσει φωνή στους πολίτες, αλλά και τη δυνατότητα να καταγράφουν και να μοιράζονται τις εμπειρίες τους, κάτι που δεν μπορεί να αγνοηθεί από τα παραδοσιακά μέσα ενημέρωσης», σημείωσε.
Η συζήτηση κατέληξε στην ανάγκη για μια πιο διαφανή και υπεύθυνη πολιτική, η οποία θα διασφαλίσει ότι οι φωνές των πολιτών ακούγονται και οι ανησυχίες τους αντιμετωπίζονται σοβαρά. «Η συμμετοχή των πολιτών στις κινητοποιήσεις είναι μια ισχυρή ένδειξη ότι οι καιροί αλλάζουν και ότι οι απαιτήσεις για αλλαγή είναι επιτακτικές», τόνισε η Χατζηγεωργίου.
Κλείνοντας την εκπομπή, οι δημοσιογράφοι συμφώνησαν ότι πρέπει να συνεχίσουν να παρακολουθούν τις εξελίξεις και να ενημερώνουν το κοινό για τις πολιτικές και κοινωνικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα σήμερα. «Είναι σημαντικό να διατηρούμε τη συζήτηση ανοιχτή και να αναδεικνύουμε τα ζητήματα που αφορούν όλους μας», κατέληξε ο Θράσος Αβραάμ.