× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Πάνδημες κινητοποιήσεις και τραπεζικά κέρδη

Μαρία Χατζηγεωργίου και Θράσος Αβραάμ σχολιάζουν στην εκπομπή «Τα παιδία παίζει» τις πρόσφατες κινητοποιήσεις για τα Τέμπη και τα τρελά κέρδη των Τραπεζών για το 2024

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 5/3/2025

Πάνδημες κινητοποιήσεις και τραπεζικά κέρδη
' χρόνος ανάγνωσης

Στην εκπομπή "Τα Παιδιά Παίζει", οι δημοσιογράφοι Μαρία Χατζηγεωργίου και Θράσος Αβραάμ συζήτησαν τις πρόσφατες κινητοποιήσεις που πραγματοποιήθηκαν σε ολόκληρη τη χώρα για το έγκλημα στα Τέμπη, καθώς και τα εντυπωσιακά κέρδη που ανακοίνωσαν οι συστημικές τράπεζες για το 2024.

Η Μαρία Χατζηγεωργίου άνοιξε τη συζήτηση με αναφορά στις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις της 28ης Φεβρουαρίου, τονίζοντας ότι η συμμετοχή των πολιτών ήταν πρωτόγνωρη. «Θράσο, ήσουν στον δρόμο από το πρωί και κατέγραψες τις προσυγκεντρώσεις και τη μεγάλη κινητοποίηση στην πλατεία Σαπφούς. Θέλω να μου πεις για την εμπειρία σου», δήλωσε, καλώντας τον συνάδελφό της να μοιραστεί τις παρατηρήσεις του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Θράσος Αβραάμ απάντησε ότι η κινητοποίηση ήταν μια «πάνδημη» εκδήλωση, με όλα τα χαρακτηριστικά που τη συνοδεύουν. «Η συμμετοχή ήταν τεράστια, και αυτό φαινόταν από την καταγραφή των ομάδων που περνούσαν από το Υπουργείο και τη Γενική Γραμματεία Αιγαίου», σημείωσε, προσθέτοντας ότι η διάρκεια του περάσματος του κόσμου ήταν εντυπωσιακή — περίπου 28 λεπτά χωρίς αποστάσεις μεταξύ των συμμετεχόντων.Ο  Θράσος Αβραάμ συνέχισε, αναφέροντας ότι αυτή η κινητοποίηση μπορεί να συγκριθεί μόνο με εκείνη του 1987 στα γεγονότα της Ακαδημίας. «Η συμμετοχή έδειξε ότι ο κόσμος παρακολουθεί και βλέπει τι συμβαίνει. Υπάρχει ένα αίτημα για δικαιοσύνη που δεν έχει ικανοποιηθεί», τόνισε.

Στη συνέχεια, οι δημοσιογράφοι εστίασαν στις οικονομικές εξελίξεις, αναφερόμενοι στα κέρδη ρεκόρ που ανακοίνωσαν οι τέσσερις συστημικές τράπεζες για το 2024, που ανέρχονται σε 4,43 δισεκατομμύρια ευρώ. «Αυτός ο αριθμός δείχνει την κατάσταση της οικονομίας μας και τις ανισότητες που υπάρχουν», ανέφερε η Χατζηγεωργίου. «Πρέπει να αναρωτηθούμε πώς επηρεάζουν αυτές οι επιδόσεις την κοινωνία».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Θράσος Αβραάμ πρόσθεσε ότι τα κέρδη προήλθαν κυρίως από τα επιτόκια που πληρώνουν οι πολίτες για δάνεια και πιστωτικές κάρτες, καθώς και από τις προμήθειες που χρεώνουν οι τράπεζες. «Τα κέρδη προέρχονται από τους πολίτες, οι οποίοι επιβαρύνονται με επιπλέον χρεώσεις. Δεν είναι καθόλου τυχαία η αύξηση αυτών των κερδών», σημείωσε.

Οι δημοσιογράφοι εξέφρασαν και την ανησυχία τους σχετικά με την πολιτική κατάσταση στη χώρα. «Δυστυχώς, τα πολιτικά κόμματα δεν φαίνεται να εκφράζουν την αγανάκτηση του κόσμου. Η συμμετοχή στις κινητοποιήσεις δεν έχει μεταφραστεί σε αντίστοιχες ενέργειες στην πολιτική σκηνή», δήλωσε ο Αβραάμ.
Ο Χατζηγεωργίου συμφώνησε, προσθέτοντας ότι οι πολίτες περιμένουν προτάσεις λύσεων από τα κόμματα και τις πολιτικές ηγεσίες. «Η πολιτική ευθύνη είναι εδώ, και οι πολίτες απαιτούν να ληφθούν μέτρα για την
βελτίωση της κατάστασης», τόνισε. «Η αποδοχή της ευθύνης από τα πολιτικά κόμματα είναι κρίσιμη, καθώς οι πολιτικές επιλογές τους έχουν άμεσες συνέπειες στην κοινωνία».

Στη συνέχεια, οι δύο δημοσιογράφοι αναφέρθηκαν στην επιρροή που έχουν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης στη διαμόρφωση της δημόσιας γνώμης. «Η κάλυψη των κινητοποιήσεων από τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης συχνά αποτυγχάνει να αποδώσει την πραγματική διάσταση των γεγονότων. Υπάρχει μια τάση παραπληροφόρησης και μεροληψίας», δήλωσε η Χατζηγεωργίου.
Ο Αβραάμ πρόσθεσε ότι η χρήση των social media έχει αλλάξει τον τρόπο που οι πολίτες ενημερώνονται. «Η ελευθερία που προσφέρουν τα social media έχει δώσει φωνή στους πολίτες, αλλά και τη δυνατότητα να καταγράφουν και να μοιράζονται τις εμπειρίες τους, κάτι που δεν μπορεί να αγνοηθεί από τα παραδοσιακά μέσα ενημέρωσης», σημείωσε.

Η συζήτηση κατέληξε στην ανάγκη για μια πιο διαφανή και υπεύθυνη πολιτική, η οποία θα διασφαλίσει ότι οι φωνές των πολιτών ακούγονται και οι ανησυχίες τους αντιμετωπίζονται σοβαρά. «Η συμμετοχή των πολιτών στις κινητοποιήσεις είναι μια ισχυρή ένδειξη ότι οι καιροί αλλάζουν και ότι οι απαιτήσεις για αλλαγή είναι επιτακτικές», τόνισε η Χατζηγεωργίου.
Κλείνοντας την εκπομπή, οι δημοσιογράφοι συμφώνησαν ότι πρέπει να συνεχίσουν να παρακολουθούν τις εξελίξεις και να ενημερώνουν το κοινό για τις πολιτικές και κοινωνικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα σήμερα. «Είναι σημαντικό να διατηρούμε τη συζήτηση ανοιχτή και να αναδεικνύουμε τα ζητήματα που αφορούν όλους μας», κατέληξε ο Θράσος Αβραάμ.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ο καύσωνας υποχωρεί αλλά η ζέστη μένει

Έως 38 βαθμούς κελσίου θα δείξει το θερμόμετρο στη Λέσβο αυτή την εβδομάδα. Δροσίζει από την Παρασκευή 1η Αυγούστου με μελτέμια στο Αιγαίο
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Κάηκε απορριμματοφόρο της Δυτικής Λέσβου στη φωτιά του Σκαλοχωρίου

Η φωτιά σύμφωνα με μαρτυρίες ξεκίνησε σε χωράφι με ξερά χόρτα κοντά σε αποθήκη του Δήμου
ΧΩΡΙΑ

Φωτιά στο Σκαλοχώρι

Επιχειρούν δυνάμεις της πυροσβεστικής της Λέσβου και εναέρια μέσα. Το μέτωπο έχει περιοριστεί
ΒΙΒΛΙΟ

Στην παραλία Βατερών, παρέα με δανεικό βιβλίο

Μια πρωτότυπη ενέργεια από την Βιβλιοθήκη της Βρίσας. Τοποθετήθηκαν στην παραλία τρεις βιβλιοφωλιές ώστε οι λουόμενοι να περάσουν δημιουργικά το χρόνο τους
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Φωτογραφική διαδρομή στα στενά της Μυτιλήνης

Η έκθεση της Φωτογραφικής Εταιρείας Μυτιλήνης με τίτλο «Η ΦΕΜ μέσα στην πόλη», θα διαρκέσει καθ’ όλη τη διάρκεια του Αυγούστου, από την 1η έως τις 31 του μήνα
ΔΡΑΣΕΙΣ

Καλοκαιρινή περιήγηση στο Μουσείο του Σιγρίου και τα απολιθωμένα

Ξεχωριστή εμπειρία για όσους και όσες βρεθούν στο Μουσείο Φυσικής ιστορίας της Λέσβου με περιηγήσεις και παρουσιάσεις για όλες τις ηλικίες
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Φωτιά σε ξερά χόρτα στη Μυτιλήνη

Απέναντι από το εργοστάσιο της ΕΠΟΜ. Η πυρκαγιά περιορίστηκε γρήγορα από την Πυροσβεστική Υπηρεσία
ΧΩΡΙΑ

Ένας μικρός άγγελος, επέστρεψε στον ουρανό

Η ανακοίνωση του Συλλόγου Γονιών Παιδιών με Νεοπλασματική Ασθένεια για την απώλεια της μικρής Χριστίνας από τη Γέρα που έδωσε γενναία μάχη με τον καρκίνο
ΕΛΛΑΔΑ

Σε πύρινο κλοιό πολλές περιοχές της χώρας

Οκτώ μεγάλες φωτιές σε εξέλιξη, διεθνής συνδρομή ζητά η Ελλάδα
ΓΕΥΣΗ

Γεύσεις και μουσική στη 4η Γιορτή Γκιουζλεμέ στα Μιστέγνα

Μεγάλη συμμετοχή και ένθερμο κλίμα στη γιορτή που τίμησε την τοπική κουζίνα και την πολιτιστική ταυτότητα της Λέσβου
ΧΩΡΙΑ

Εθελοντική αιμοδοσία στο Σκαλοχώρι

Θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 1η Αυγούστου
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Η καρδιά της Μυτιλήνης ξαναχτυπά στην παλιά Αγορά

Συνάντηση του Δημάρχου Παναγιώτη Χριστόφα με επιχειρηματίες και τον Εμπορικό Σύλλογο – Κοινές παρεμβάσεις για ένα πιο ελκυστικό εμπορικό περιβάλλον